De vreo săptămână au apărut fel de fel de cretini „binevoitori” cu ochi albaștri care încearcă să vă convingă că pe 25 mai cel mai bine e să nu votezi - chipurile, ca să dai o palmă clasei politice.
Halal palmă. În realitate, agit-prop-ul votului anulat are o explicație mult mai simplă. După un număr foarte mare de ani, nu mai puțin de 10 (mai precis, de la localele din 2004), aceste alegeri sunt primele la care există, într-adevăr, diversitate de opinii și de opțiuni și există pericolul real ca lumea chiar să iasă la vot. Sigur, fiind niște alegeri europene nu te poți aștepta la 70% prezență, dar un 35-40% se poate atinge cu un interes adecvat din partea cetățenilor. Pentru că există, totuși, niște alternative atât pe stânga, cât și pe dreapta, există și opțiune pentru verzi, până și independenții sunt extrem de diverși: niște habotnici religioși, o gimnastă playboy etc. Este absurd, așadar, să zici că „nu ai cu cine să votezi”. Ori, dacă punem o medie, conservator calculată, de 35.000 de votanți pe care i-ar putea scoate toți independenții și partidele mici, ar rezulta că acești „excluși” ar putea aduce la vot o populație nedorită de vreo 500.000 de votanți (bașca pericolul să treacă pragul electoral cineva indezirabil).
Care ar fi consecințele unei prezențe la vot mai ridicată decât speră băieții cu ochi albaștri? În primul rând ar crește pragul electoral. Dacă bagă în urnă vot valid 5 milioane de cetățeni, pragul electoral va fi de 250.000 de voturi pentru partide (5%) și de 160.000 (3,2% - sper să nu mă înșel) pentru independenți. Dacă votează 5,5 milioane de cetățeni, pragul electoral crește la 283.000 de voturi pentru partide și 176.000 la independenți. Altfel zis, la fiecare jumătate de milion de prezență partidele care vor să treacă pragul electoral au nevoie de alte câteva zeci de mii de voturi. Și cine ar fi în pericol să intre sub prag? Păi ar fi așa:
- UDMR-ul - care e partener de guvernare cu PSD. Dacă UDMR-ul pică sub pragul electoral, e de așteptat ca poziția coaliției să devină foarte fragilă. Are interesul PSD să își lase partenerii de coaliție să se înece într-un moment așa de important, înaintea alegerilor decisive din toamnă? Nu cred.
- Forța Civică - la drept vorbind Forța Civică e un partid de 0,5% dar foarte multe sondaje de opinie (în funcție de afinitățile politice ale comanditarilor) dau partidul fostului șef SIE în preajma pragului electoral. Ceea ce înseamnă că de undeva se suflă cu putere în pânzele acestei formațiuni și se încearcă obișnuirea opiniei publice cu ideea că FC e partid de 5%. Însă va fi greu să treacă pe bune pragul electoral în cazul unei prezențe mai măricele la vot. Dar care o fi atunci explicația faptului că se urmărește propulsarea FC în topul partidelor? Păi, eu zic că dl. Ungureanu are, după ani de muncă asiduă, anumite informații și dosare care cer musai... „un coledzi”.
- PPDD-ul e cu semnul întrebării. Având în vedere că primul pe listă e DD ne putem aștepta la un troc de genul „mandat de europarlamentar vs. predarea completă a partidului”. Dar, iarăși, cu condiția ca pragul de 5% să fie rezonabil. Nu bag mâna în foc, însă, pentru această supoziție.
Așadar, cea mai simplă palmă care se poate da clasei politice nu e să stai ca fraierul acasă și să nu votezi, ci dimpotrivă, să mergi și să votezi valid pentru a le încurca jocurile de culise. Votează un partid (evident, sugestia mea e să votați cu lista PAS / European Left / Alexis Tsipras), votați un independent, votați ceva, dar votați. Dacă voi nu votați alții o vor face pentru voi prin simpla voastră absență.
Nu uitați lecția principală a deschiderii acestor alegeri: BEC-ul a invalidat cu nesimțire vreo 10 partide și independenți. A fost dovada clară că noi îi încurcăm pe ei. Nu suntem doriți. Îi incomodăm. Atunci, dacă îi incomodăm, le încurcăm jocurile, și tu vrei să îi incomodezi... de ce să nu votezi?!
Nu vă uitați că mulți dintre cei care vă susură călduros la ureche să nu votați sunt oameni cu autoritate din mass-media. Mass-media e infiltrată la ora actuală de sus până jos cu agenți de influență ai serviciilor secrete, care știu să controleze mesajele media, mesajele sociale etc. Când țineam „Balonul Imobiliar” aveam vizite gârlă pe blog de pe adrese arondate STS (cred că am și publicat la un moment dat ceva în sensul ăsta). Credeți că ăia veneau acolo doar așa, de distracție, ca să vadă ce prostii au mai scris „Manole” și cu sutele sale de comentatori ? :)
În concluzie, cea mai relevantă palmă pentru clasa politică va fi nu să se absenteze în proporție de 99% de la vot (așa... și?!... și?!... ȘI?!...) ci să rămână, în urma alegerilor, vreo 10-15% voturi redistribuite ale independențților și partidelor mici, care nu vor face pragul, voturi care să le urle clar în față politicienilor: Suntem mulți! Suntem cât un partid de-al vostru! Vrem reprezentare politică!
Un comentariu:
Excelent comentariu! Dacă cei 4-5-6 milioane de nehotărâți s-ar prezenta la vot ar trimite la coșul de gunoi întreaga actuală clasă politică! Este atât de simplu: bați adverarul cu armele sale!Gândiți-vă ce a realizat DD cu un milion de votanți care adunați la un loc au 12 claseîn total!KLAUS JOHANNIS a devenit primar la SIBIU in urma unui astfel de vot:sătui de securistoizii care se tot rotiseră pe la primărie sibienii, mai germani de felul lor, au hotărât să voteze la mișto un ecologist.Un necunoscut de 29 de ani cu nume german.Rezultatul îl vedem astăzi!
Trimiteți un comentariu