Foarte interesant fotoreportajul de pe CriticAtac privitor la acțiunea grupului „Mâna de lucru”, dar finalul textului scris pe manifest îmi displace. „Într-o zi mâna de lucru vă va strânge de gât.” Sună revoluționar, și n-are sens. Revoluțiile nu mai contează, suntem în 2011.
Decât să-i strângem de gât, mai bine îi boicotăm. Am putea face o listă cu toți oamenii de afaceri care susțin actualul regim, și cu toate afacerile lor, și am putea să le boicotăm. E adevărat, unii au afaceri în construcții, sau comerț cu utilaje, sau în trafic cu armament și e mai greu să fie boicotați de oamenii de rând, dar le putem boicota partenerii de afaceri. Putem, astfel, să boicotăm buticurile nevestelor sponsorilor (inclusiv ale nevestelor de politicieni). Putem să le boicotăm restaurantele sau cafenelele. Femeile ar putea boicota inclusiv saloanele de coafură. Putem să boicotăm ziarele și revistele care publică indivizi ce susțin regimul. Putem să boicotăm editurile managerizate de oameni de cultură care susțin regimul, adică să nu mai cumpărăm nici o carte publicată la aceste edituri. Putem, de asemenea, să boicotăm mărcile asociate cu sponsorii regimului. Dacă nu mă înșel, Băsescu sau frate-su aveau o fabrică de înghețată. Păi, înghețata aia sigur are un nume. O putem evita!
Putem să boicotăm toate mărcile care își fac publicitate cu agenția parteneră a PD-L-ului. Putem, de asemenea, să boicotăm toate mărcile care își fac reclamă pe site-urile puterii. Sau care își fac reclamă pe televiziunile puterii. Putem face o mulțime de lucruri - totul depinde numai de noi.
Din păcate, ceea ce ne lipsește în acest moment e o listă a afacerilor și a mărcilor care merită boicotate. Altfel zis, a afacerilor și a mărcilor care - din moment ce sponsorizează, fie și indirect, Puterea, deci implicit și discursul acesteia - cred despre noi că suntem „leneși, proști, bețivi, curvari”. Dar nu e nici o problemă, sunt convins că se poate face o asemenea listă și apoi, răspândită pe mijloacele moderne de comunicare în masă - Facebook și bloguri - această listă ar putea face minuni.
E suficient că îi suportăm. Dar pentru faptul că mai și contribuim cu bani la prosperitatea lor, suntem de-a dreptul tâmpiți.
3 comentarii:
Da, buna idee! In State se vorbeste deja, din ce in ce mai mult, de o revolutie in papuci, de revolutia pasnica, a consumatorilor care nu mai sint dispusi sa sprijine corporatiile. Ideea e simpla si a fost aplicata cu mult succes si in Europa de nenumarate ori (cum credeti ca au reusit englezii sa interzica organismele modificate genetic sau cum credeti ca au reusit francezii sa obtina introducerea unei etichete care arata ca un anumit obiect vestimentar a fost produs in fabrici care respecta drepturile omului si isi platesc civilizat salariatii etc., etc., etc.?)
Trebuie sa intelegem si noi ca intr-o societate consumerista cea mai puternica arma revolutionara nu mai e cocteilul Molotov, ci portofelul pe care refuzi sa-l deschizi pt oricine.
Blackat, noi nu prea suntem într-o poziție favorabilă pentru a ne permite să boicotăm marile corporații. De bine, de rău, corporațiile astea crează locuri de muncă (adică exact ceea ce nu face statul român) și își plătesc taxele la stat, mai puțin cele pe profit, care sunt sub-declarate. Dar pe bandiți, da, chiar putem să-i boicotăm. Să rămână ei între ei, să-și cumpere unii altora mărfurile și să-și dea reciproc șpagă până li se acrește.
I beg to differ: tocmai marile corporatii care vin in Ro doar pt a oferi salarii de mizerie trebuie sa le boicotam pt ca vin aici doar cu asa-numitele fabrici randunici, cele pe care le vor duce si mai la est cind salariile noastre nu vor mai fi suficient de mici (a se vedea cazul recent al Nokia care a inchis departamentul de R&D, cazul Kraft Foods plecat in Bulgaria etc.) Un angajator roman ar fi mai responsabil (si nu doar pt ca resursele lui mai limitate l-ar face sa prefere moartea relocalizarii :)
Si, apropo, nu tot ce-i bun pentru economie e bun si pt oameni (a se vedea accidentele rutiere - bune pt economie, ca doar dau de munca politistilor, firmelor de descarcerare, spitalelor etc., dar pt oameni...)
Trimiteți un comentariu