Pentru oricine mai are doi neuroni funcționali în cap astăzi e evident că tot dezastrul din timpul valului Delta s-a datorat în primul rând accelerării imbecile a campaniei de vaccinale. Am scris și eu pe blog cum prin prisma ultimelor documente pe care ticăloșii de la Pfizer au fost obligați de justiție să le publice se cunoaște acum că în primele 7-10 zile de la vaccinare „serul magic” produce o scădere enormă a cantității de limfocite, ceea ce se traduce printr-o creștere a riscului de infectare fix pentru cei vaccinați. Deci ceea ce se observase deja în primăvară în atâtea țări și ceea ce s-a observat și la noi în timpul valului Delta, și anume că vaccinurile „păreau” să stimuleze infecțiile, nu era o simplă impresie: era chiar realitatea.
Dar am avut curiozitatea să văd cum s-au comportat țările UE de la 1 decembrie încoace. Adică, practic, de la apariția Omicron. Ei bine, dacă ne uităm la nr. de morți / milion lucrurile arată extrem de prost pentru apostolii vacciniști:
Fig. 1: UE: decese la 1 milion de locuitori în valul Omicron.
Între paranteze e gradul de vaccinare cu 2 doze (click pt. mărire)
După cum se vede, cu numai 438 de decese la un milion de locuitori România e undeva pe la mijlocul clasamentului, deși gradul de vaccinare e de numai 42%. De jur împrejurul nostru sunt numai țări hipervaccinate și reușim performanța de a ne păstra sub țări precum Danemarca, Malta sau Italia, care au un PIB de câteva ori mai mare decât al României. Mult-lăudata Portugalie e doar un pic mai bine decât noi, cu 350 de decese / milion. Performera e, fără îndoială, Olanda, care a reușit să treacă prin valul Omicron doar cu 153 de decese / milion. Necăjita e Bulgaria care e și țara cel mai puțin vaccinată din UE, și a încasat din plin și valul Omicron: 1212 decese / milion.
Bulgaria, de altfel, e și performera negativă a Covidului, cu 5.366 de morți/milion din 2020 încoace, numai că există o explicație logică pentru acest lucru. Și explicația nu are nimic de-a face cu vaccinurile. Dacă ne uităm pe o situație a vârstei medii la nivelul țărilor UE (
Median age over 43 years in the EU - Products Eurostat News - Eurostat) observăm că
Bulgaria e una dintre cele mai îmbătrânite țări din Uniunea Europeană. Coroborat acest lucru și cu sărăcia vecinilor noștri, care înseamnă îngrijiri medicale de proastă calitate, atunci nu e de mirare că bieții bulgari conduc în topul deceselor / milion atât în clasamentul general, cât și în acesta parțial, făcut doar pe perioada valului Omicron. În schimb observăm că în top se află țări bine vaccinate precum Grecia (71,7%, adică fix ca în țările occidentale) sau Lituania (67,9%, doar un pic mai puțin decât media UE de 72,5%).
Atunci, trebuie să ne întrebăm ce au în comun țările din top 10 și nu au țările aflate în afara top 10? Ei bine, singura trăsătură comună a țărilor din top 10, în care găsim atât „codașa” vaccinării europene, Bulgaria, cât și o performeră precum Grecia, o reprezintă nivelul PIB / capita. Nu găsim în top 10 nici măcar o țară vest-europeană cu un PIB / capita mai mare de 30.000 USD. Media PIB / capita în aceste țări este de 17.775 USD, media PIB / capita a celor mai performante 10 țări este de 50.898 USD, în timp ce media țărilor de mijloc (#11-#17, unde e și România) este de... 36.260 USD.
Cu alte cuvinte „performanța” vaccinurilor de fapt nu se corelează cu rata de vaccinare, ci doar cu performanța economică a țării respective. Un PIB / capita mai mare înseamnă, fără îndoială, bătrâni mai sănătoși și servicii de sănătate mai bune, în timp ce sărăcia e corelată cu un număr mai mare de bătrâni bolnavi și cu servicii de sănătate mai proaste.
Dar din graficul de mai sus mai reiese ceva interesant. Dacă rata de vaccinare ar fi avut vreun impact real în evitarea deceselor atunci o țară precum România ar fi trebuit să se regăsească pe grafic imediat după Bulgaria, în timp ce țări precum Grecia, Lituania și chiar Letonia (66,7%) s-ar fi regăsit în partea de jos. Iar țări precum Danemarca, Malta sau Italia ar fi fost cu siguranță fruntașe, aproape de performanța Olandei. Faptul că lucrurile nu stau deloc așa arată că de fapt vaccinurile n-au împiedicat nimic, ba dimpotrivă: dacă ar fi urmat exemplul românilor, adică să refuze vaccinarea, restul țărilor ar fi redus drastic circulația virusului și, în același timp, ar fi salvat o mulțime de vieți. Vaccinându-se ca oile, ceilalți europeni nu doar că n-au salvat nimic, ci au accelerat circulația virusului ceea ce, pe cale de consecință, a dus la creșterea numărului de decese!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu