Au apărut, în sfârșit, date privitoare la excesul de mortalitate din Israel pe lunile aprilie și mai. Se vorbea pe la colțuri că se petrec lucruri ciudate, iar graficul de mai sus o dovedește.
După cum se vede, primele trei „cocoașe” de mortalitate excesivă în Israel (când se depășește 20% față de media ultimilor ani) se suprapun pe valurile cunoscute de Covid.
- perioada martie-mai 2019 („valul 1”): Israelul a raportat sub 300 de decese de Covid în această perioadă, o medie de cca. 3,2 decese / zi, dar eram la începutul pandemiei. Unii poate au murit fără să se știe că au murit de Covid, alții probabil au murit din cauza lockdown-ului pripit care i-a privat de îngrijirea sănătății. Cel mai mult au avut de suferit bătrânii.
- perioada august-octombrie 2019 („valul 2”): Covidul lovește din plin, se înregistrează aproape 2000 de decese. O medie de 21,73 decese / zi. Pe 1 octombrie se înregistrează un vârf de infecții. Bibi îi bagă iarăși la cutie.
- perioada decembrie 2019 - februarie 2020 („valul 3”): se suprapune și pe începutul vaccinării. Sunt raportate cam 2900 de decese, deci o medie zilnică (32,22) mai mare decât în valul precedent. Pe 5 februarie se atinge numărul maxim de infectări.
Vedem, așadar, că toate cele trei valuri de infectări coincid cu o raportare a unei rate de mortalitate excesivă. Dar în jurul datei de 20 martie Israelul practic termină de vaccinat toată populația adultă.
Și atunci, cu ce coincide a patra cocoașă de mortalitate excesivă, cea care se vede cam între 1-20 aprilie?
Nu știm.
În aceste douăzeci de zile Israelul nu mai raportează oficial decât 136 de decese de Covid, deci o medie minusculă, de 6,8 decese pe zi.
Cu toate acestea, mortalitatea excesivă e comparabilă cu cea din primăvara trecută. Grupa de vârstă 65-74 e cea mai afectată, aproape ca într-o perioadă de vârf a pandemiei. Dar, în mod ciudat, începând cam cu ultimele zile din ianuarie 2021 e foarte afectată și grupa de vârstă 15-64.
Lucrurile se normalizează abia după începutul lunii mai, dar după data de 9 mai nu mai avem date.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu