21.8.19

Prăpădiciki

Tocmai am ajuns acasă. Pentru prima oară în viața mea mi-am făcut o parte din concediu în Bulgaria. Până acum nu văzusem Bulgaria decât de pe malul Giurgiului și din avion. Niciodată nu m-am simțit atras de țara de la sud de noi.

Dar, cu atâtea relatări favorabile despre Bulgaria în jurul nostru, am zis să mergem și noi vreo câteva zile la Veliko Târnovo, despre care am auzit numai lucruri frumoase. De la București se ajunge foarte ușor, în cca. 3 ore și jumătate ești acolo, cu tot cu statul la vamă.

Despre Veliko Târnovo, nimic de zis, e într-adevăr un oraș frumos și vreo două zile ai ce face. Tsarevets - fosta fortăreață a țarilor Asen - e foarte frumoasă. Orașul vechi e pitoresc, merită bătut la pas. Există câteva muzee interesante.

Însă cu acest prilej am înțeles de ce le place românilor noștri la bulgari. Pe scurt spus, fiindcă sunt pe lume asta unii mai prăpădiți decât noi. Românul nostru rupt în cur se simte boier acolo.

Pe de altă parte sunt convins că majoritatea covârșitoare a românilor nu își cunosc țara. Pentru că sunt prea proști și îngălați. Dacă tot ce cunosc e ștrandul din sat, atunci litoralul bulgăresc li s-o fi părând St. Tropez. Noi prima parte a concediului ne-am petrecut-o în Bucovina. Nu mai fusesem acolo de vreo 20 de ani. Ceea ce am văzut acum m-a lăsat cu gura căscată. Pe alocuri zici că ești în Austria. Comunele dinspre Putna - Vicovele, Marginea etc. - sunt curate, îngrijite, ca în vest. Și nu e vorba doar de case: astea să zicem că sunt ale oamenilor, oamenii muncesc în vest și le construiesc singuri. Dar și străzile, clădirile publice etc. - toate sunt curate, îngrijite.

Dacă vrei să te distrezi, există nenumărate piscine, tiroliene, oferte de drumeție. Dacă vrei să te cultivi, n-are rost să mai insist ce poți face în Bucovina (probabil numai cine a trăit cu capul într-o pungă nu a auzit de mănăstiri sau de Cetatea Sucevei). Gastronomia? Uau. În general mâncam ca belferii, trei oameni, cu maxim 130 de lei (bacșișul inclus). În Rădăuți am mers special ca să mâncăm o „ciorbă rădăuțeană”. 9 lei. Un deliciu. Mențiune specială? Ceramica neagră de Marginea. Eu nu știam de existența ei. Am aflat acum. Nu voi uita.

La Suceava, chiar atunci când plecam, începea un festival medieval la care puteai asista la concerte (cântau două trupe care îmi plac și mie, Bucovina - etno-rock - și Trei Parale - muzică veche) și la multe alte lucruri. Cetatea Sucevei e refăcută cu fonduri europene, e minunată. Când am vizitat-o prima oară în urmă cu 24 de ani te plimbai printre ruine și cam atât. Acum sunt amenajate trasee prin sălile interioare, ai ghiduri multimedia, e ca în vest.

Drumurile? Absolut practicabile. Pe alocuri ca în palmă. Bun, marele of e lipsa unei autostrăzi. Acest lucru face ca drumul București-Suceava să dureze 7 ore, chiar dacă „dai talpă”. Nu poți conduce non-stop atâtea ore, mai trebuie să te și dezmorțești. Dar chiar și cu autostrada, 450 de kilometri nu-s de colea: cu o mașină normală tot ți-ar lua vreo 4 ore să ajungi de la București până acolo. Îi înțeleg însă pe cei de acolo. #șîeu

Și de-a lungul timpului am văzut o grămadă din țara noastră. Dobrogea e minunată. Cu cetățile ei vechi (nu doar Histria!), cu munții Măcinului, cu Delta, cu Adamclisi... Transilvania, cu satele ei vechi. Salinele României. Și multe altele. Și tot mai am de văzut o grămadă. N-am fost niciodată în Maramureș. Nici la Porțile de Fier.

Și acum, să revenim la bulgari. Am ajuns la mult lăudatul Arbanasi. Când vii din Bucovina, sincer, impresia e jenantă. Adică, da, e și ăsta o chestie care merită vizitată dacă ești pe acolo, dar nu te dă în cur. Am încercat să ajungem la Nicopolis ad Istrum, care e foarte aproape de Târnovo. După 1 km am renunțat, pentru că drumul era de așa natură încât rupeai mașina pe el. Păi hai să comparăm la noi, să ne uităm cât de ușor ajungi la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Nu mai zic de faptul că azi avem șosea asfaltată până la Sarmizegetusa Regia!

Șoselele bulgarilor, complet tâmpite: un tunel de verdeață, nu vezi nimic stânga-dreapta, o singură bandă pe sens (ca la noi în urmă cu 20-30 de ani) și fel de fel de restricții idioate. Puținele localități pe care le traversai - inclusiv Ruse - erau ca vai de ele, prăpădite și necăjite. Pe drumul de întoarcere aș fi vrut să vizităm și mănăstirile pictate în stâncă de la Ivanovo (aproape de Ruse) dar văzând la Nicopolis ad Istrum ce înseamnă „drum lateral” prin Bulgaria, am zis „mai bine nu”.

În schimb se mânca foarte ieftin (prețuri de Rădăuți), intrările pe la orice erau nimica toată (la Tsarevets e 3 leva, adică aprox. 7 lei), o apă, o bere, erau foarte ieftine. Nu știu, poate la Sofia sau pe litoralul lor o fi mai scump, dar la Veliko Târnovo ni s-a părut foarte ieftin totul. Pentru un român rupt în cur care nu visează decât all inclusive probabil că Bulgaria e nec plus ultra. Niște fraieri mai săraci ca noi, dar care sunt totuși membri UE. Se simte și românul boier undeva.

La acești prăpădiți, prăpădelniki, prăpădiciki, sau cum naiba și-or zice ei.

2 comentarii:

Adrian spunea...

Cred ca te refereai la ceramica de Marginea https://ceramicamarginea.ro/.

Lucian Sarbu spunea...

Așa e, mulțumesc pentru observație, aseară când am scris abia venisem de la drum și eram foarte obosit. Marginea.