La ultima Cupă Mondială (Africa de Sud 2010) echipele sud-americane au dominat Europa până în faza sferturilor de finală când, rând pe rând, Brazilia, Argentina și Paraguay au sucombat mai mult sau mai puțin surprinzător în fața adversarelor europene (Olanda, Germania și Spania). Doar Uruguayul a reușit să intre în semifinale după meciul de poveste împotriva Ghanei (când Luis Suarez a salvat cu mâna de pe linia porții în minutul 120 iar Gyan a ratat penalty-ul care i-ar fi putut califica pe africani) dar apoi a pierdut ambele meciuri jucate împotriva adversarilor europeni, terminând pe locul 4.
Anul acesta continentul american e reprezentat de 10 reprezentative care par mai hotărâte ca niciodată să se opună Europei, mai ales că joacă „pe teren propriu”. Dintre cele 10, doar Hondurasul pare să fie invitatul nepoftit la acest campionat mondial deși, văzând ce măcel face Franța chiar în aceste clipe împotriva Elveției, îmi dau seama că de fapt Hondurasul nu a jucat chiar așa de prost. Restul au provocat deja câteva surprize uriașe și avem trei reprezentative, Chile, Costa Rica și Columbia, calificate în optimi deși nu a trecut decât o săptămână de la primul fluier al meciului Brazilia - Croația. Acestor trei echipe li se vor adăuga cu siguranță Brazilia și Argentina în timp ce Uruguay, SUA și Mexic au șanse intacte de a ieși din grupe. Chiar și din grupa Franței, Ecuador sau Honduras au șanse mari să treacă mai departe, în detrimentul Elveției.
De partea cealaltă, Europa și-a pierdut deja campioana mondială, Spania, și a pierdut-o și pe Anglia. Aproape eliminată e și Grecia. Dintre echipele europene până acum nu m-au impresionat decât Olanda, Germania, Belgia și Franța, cu mențiunea că la Olanda am mari rezerve: în prima repriză împotriva Spaniei pe apărarea centrală a fost un adevărat bulevard, iar împotriva Australiei Robben & comp. au trebuit să se întrebuințeze mult prea serios pentru a câștiga cu 3-2. Părerea mea e că la primul adversar serios pe care îl vor întâlni, olandezii se vor clătina puternic. Poate chiar Chile, în ultimul meci din grupă, care îi poate trimite să joace o optime infernală împotriva Braziliei. Rămân celelalte trei reprezentative despre care cred că dacă vor continua să joace așa cum au făcut-o în primele meciuri pot ajunge în fazele avansate ale competiției. Numai că se profilează deja un sfert de finală Germania-Franța, deci una dintre aceste echipe se va opri cu siguranță înainte de semifinale. Iar Belgia, dacă va câștiga grupa, va pica pe culoarul Argentinei lui Messi. Greu de crezut că Argentina va mai rata calificarea în seminifinale, după ratările din 2006 și 2010 (ambele, împotriva Germaniei)!
Vom asista așadar la o răzbunare a echipelor americane după două campionate mondiale „secetoase” pentru ele? Rămâne de văzut. Până acum mondialul brazilian s-a remarcat prin numărul incredibil de mare de goluri marcate, ceea ce favorizează jocul spectaculos, tipic sud-american. Să sperăm că fazele eliminatorii nu vor aduce o tacticizare excesivă a jocului.
Un comentariu:
Subestimezi capacitatea olandezilor de a juca toate finalele... prost. Argentina are verde până în semifinale unde va întâlni Olanda. :)
Echipele concacaf arată bine... de tot.
DAR :) numai echipele mari europene au maturitatea de a nu face în șorturi în fazele superioare.
P.S. Brazilia are complexul terenului propriu. Le urez un final de pomină încă din optimi, dacă nu-i rezolvă Camerunul. :)
Trimiteți un comentariu