26.12.21

Cine minte în Uniunea Europeană?

A fost publicat un foarte interesant studiu semnat de un matematician grec, Pavlos Kolias (Universitatea din Salonic), care susține că din Uniunea Europeană doar România, Bulgaria și Croația spun adevărul legat de cazurile și decesele de Covid, restul țărilor mințind cu nerușinare. Studiul se găsește aici: Are COVID-19 data reliable? The case of the European Union

Grecul observă că datele raportate de statele europene nu respectă o lege probabilistică denumită „distribuția Benford”. Pe scurt, această lege spune că în orice șir de numere (dar care au legătură între ele, de pildă suprafețele tuturor țărilor exprimate în kilometri pătrați) felul în care se distribuie prima cifră va urma întotdeauna un model conform căruia „1” va apărea de cele mai multe ori, cam 30%, 2 de cca. 17% și așa mai departe până la 9, cu cele mai puține apariții (cam 4,5%). Pavlos Kolias sugerează că majoritatea țărilor europene ascund fie cazuri, fie decese, fie ambele. El zice că numai trei țări UE ar raporta corect lucrurile astea, România fiind una dintre ele. Și, într-adevăr, dacă ne uităm pe Graphs.ro vedem o „distribuție Benford” foarte frumoasă. Graficul are în vedere numărul de cazuri, teste și decese. La urma urmei poate că informațiile raportate de idioții noștri, așa scremute cum sunt ele, sunt mai corecte decât ale multora dintre cei care ne dau lecții. 

Cea mai interesantă observație e aceasta: „Furthermore, it was found that the vaccination rate is positively associated with deviation from Benford’s distribution.” Cu alte cuvinte cu cât țara e mai vaccinată, cu atât datele sunt mai ciudate, putând fi vorba de raportări false sau chiar de ceva ciudat în mod natural.

Dar, independent de acest studiu, hai să vedem care ar putea fi câteva dintre țările UE care mint cu nesimțire, mai ales privitor la decese.

Portugalia

Portugalia se numără printre suspecții principali inclusiv în studiul matematicianului grec. Portughezii, se știe, sunt hipervaccinații Europei, au fost lăudați de toată lumea. Ca și restul țărilor occidentale au ajuns să aibă un număr mare de cazuri (10-12.000 pe zi, la o populație de 10 milioane) dar de raportat, raportează doar 10-15 decese pe zi. Totuși, dacă ne uităm la mortalitatea excesivă (disponibilă pe Euromomo.eu și OurWorldinData.org) ea arată mai mult decât dubios:

După cum se vede, de când a venit valul și peste ei, mortalitatea excesivă se învârte binișor pe la 15-20%. Doar un pic sub noiembrie-decembrie 2020, când raportau săptămâni cu 22-30%. Or, în perioada aia raportau constant și medii de 65-80 de decese pe zi. Este imposibil ca în momentul ăsta să aibă o mortalitate excesivă doar cu o treime mai mică decât în urmă cu un an, dar morți de Covid cu... 80% mai puțini.

Olanda

Iată cum arată și mortalitatea excesivă în cazul Olandei, care știm prea bine că de bine ce o duce, e în lockdown.

Din 7 noiembrie vedem cum cifrele o iau rău de tot în sus, deși oficial Olanda nu a raportat decât un maxim de 85 de decese în 10 decembrie. Culmea e că în acest moment mortalitatea excesivă a depășit cu mult valoarea maximă înregistrată în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021. Numai că atunci olandezii raportau chiar și 160-170 de decese pe zi... Măi să fie!

Atenție, Olanda nu este marcată ca fiind suspectă în ceea ce privește raportările deceselor în studiul matematicianului grec.

Danemarca

Despre țările nordice am mai vorbit. Danemarca e „suspectă” și în studiul grecului, și dacă încercăm să corelăm informațiile despre mortalitatea excesivă cu numărul deceselor de Covid raportate.

După cum se vede, în 2020 Danemarca nu a avut mortalitatea excesivă pe care o are în 2021! În acest moment ei bat record după record cu Omicron (dar deja valul Delta le bătuse toate recordurile precedente), în schimb numărul „oficial” de decese se menține foarte mic, 10-15 pe zi. Atunci, cine moare în Danemarca?! Hamlet!

Două vorbe despre Italia

Culmea e că Italia, una dintre principalele țări suspectate pe baza „distribuției Benford” că raportează fals informațiile legate de deces, are o linie a mortalității excesive foarte cuminte.

Italia abia recent a început să acumuleze cazuri, pe măsură ce s-a intrat în iarnă și s-a mai lăsat frigul și la ei. Nu am urmărit, dar bănuiesc că e vorba de tulpina Omicron. Numărul zilnic de decese e în creștere continuă, acum s-a ajuns la o medie săptămânală de cca. 140 pe zi, dar Italia e departe de media din decembrie 2020 (700 / zi). O problemă ar putea fi dată de faptul că informațiile legate de Italia se opresc la sfârșitul lui septembrie.

Dar cum pot minți unii oficiali europeni?

N-am idee cum, dar dacă aș avea 80-90% din populație vaccinată și tot m-aș trezi că vin „bolnavi CU Covid” la spital (ceea ce se întâmplă la modul real), eu m-aș uita întâi la ce comorbidități au oamenii aceia și aș zice că au murit de cine știe ce boală, nu de Covid.

Cu alte cuvinte, ca să nu stric imaginea campaniei de vaccinare, eu aș face pe dos decât s-a făcut în urmă cu un an, când orice bolnav de cancer care murea CU Covid era automat trecut la Covid, deși cauza decesului era în mod evident starea precară a organismului, dată de afecțiunea principală. Făcând pe dos decât am făcut anul trecut m-aș asigura și că raportez „corect” numărul de cazuri, dar și că numărul deceselor va fi suficient de mic ca să nu sperii și să nu stric povestea de bază.

Niciun comentariu: