4.3.22

Ce se zice în presa rusă (I)

După cum știți, Russia Today și Sputnik sunt blocate pe teritoriul UE, inclusiv canalele de telegram au fost blocate azi. 

Ce nu înțeleg imbecilii e că Russia Today și Sputnik erau relativ blânde și, tocmai pentru că funcționau pe teritoriul vestic, încercau să pară, sau să fie, obiective, echilibrate, din punctul de vedere al occidentului. Există multe alte publicații rusești, unele chiar cu variantă în engleză (de pildă Pravda are și variantă în engleză) și dintre cele mai interesante povești care circulă pe acolo spicuiesc:

- Din briefingul de azi al Ministerului Apărării din Rusia: ceea ce s-a întâmplat azi-noapte la centrala de la Zaporojie a fost o provocare a unui comando ucrainean. S-a încercat într-adevăr crearea unui incident nuclear care să fie pus în seama rușilor, dar nu s-a reușit. Nu s-a pus nici un moment problema ca rușii să bombardeze centrala, dimpotrivă, trupele rusești au apărat-o și acum o controlează. Personalul lucrează normal.

- Până acum armata rusă susține că a distrus 56 sisteme S-300, 62 de avioane ucrainiene, 635 de tancuri și vehicule blindate, 67 de lansatoare de rachete, 252 piese de artilerie, 54 drone, 442 vehicule militare (cam multă tehnică de luptă pentru „o țărișoară pașnică”!).

-  Impresia noastră e că propaganda ucraineană câștigă. Eu vă zic că în maxim două săptămâni rușii vor câștiga războiul informațional acolo unde contează, în Ucraina. Rușii au început să răspândească pe rețelele sociale imagini din orașele ocupate de ei, mai ales din Meltopol (156.000 de locuitori) și Berdiansk (115.000), astăzi și din Energodar, și din imagini se vede că oamenii o duc normal, magazinele sunt aprovizionate normal, armata rusă a organizat convoaie cu ajutoare, oamenii se strâng disciplinat să-și ia pachetele. Mai mult, oamenii sunt lăsați să protesteze, oricum sunt foarte puțini cei care o fac. Aceste imagini rulează în contrast cu cele din Kiev, Harkov sau Mariupol unde nu civilii sunt cei care s-au baricadat în oraș, ci unitățile militare și paramilitare ucrainiene, și unde bineînțeles că e război și populația civilă suferă degeaba. Un primar de pe lângă Harkov care a vrut să predea pașnic orașul a fost arestat și deferit curții marțiale, un alt primar din zona republicilor Donețk și Lugansk a fost răpit de un comando și împușcat, din același motiv. În maxim două săptămâni populația civilă din Ucraina va urî regimul Zelenski, care oricum avea o cotă de popularitate foarte joasă. 

- Tot ca să-și atragă populația citadină de partea lor rușii au lansat azi un manifest în care promit, printre altele, că în orașele care vor intra sub controlul lor, cât timp se vor afla sub controlul lor, oamenii vor fi scutiți de plata ratelor la orice fel de credite contracte anterior, plus alte lucruri mai mult sau mai puțin eurofantastice.

- Kadîrov, care are 12.000 de combatanți ceceni, îl roagă pe Putin să-i dea „mai multă libertate”, promițându-i că dacă-l lasă pe el cu cei 12.000 de combatanți ceceni să ducă războiul așa cum știu ei, în 2-3 zile Ucraina e terminată. Militarii ruși îi țin pe ceceni pentru operațiuni de curățare și comando.

- Încep să apară și informații care vehiculează teorii despre acele laboratoare de arme biologice. Rușii susțin că ucrainienii pregăteau un atac iminent cu arme biologice împotriva regiunii Donbas.

- Mai mult, fostul premier ucrainean Mykola Azarov (2010-2014; are 75 de ani și e refugiat în Rusia) a declarat azi într-un interviu câteva lucruri șocante. Azarov susține că Occidentul pregătea al treilea război mondial cu arme nucleare pornind de pe teritoriul Ucrainei. Războiul ar fi urmat să implice trupele NATO, România și Polonia având un rol cheie, prima - vizavi de blocarea armatei din Transnistria, cealaltă - vizavi de blocarea enclavei Kaliningrad. Pe teritoriul Ucrainei s-ar fi instalat în maxim câteva luni rachete nucleare care ar fi fost puse în funcțiune, Occidentul dorind al treilea război mondial. Nu am înțeles de ce, cert e că lovitura rușilor ar fi împiedicat acest scenariu.

- Un reporter ABC care a filmat la Moscova și care se aștepta ca lumea să fie furioasă pe Putin zice că de fapt majoritatea rușilor par să considere că ăsta e un soi de „Mare Război Patriotic” și că la întrebarea „dacă nu se tem că vor fi izolați ca pe timpul URSS”, majoritatea ridică din umeri și zic că nu le pasă. 

- Pe linia frontului, armata rusă își vede de treabă și în curând va ajunge aproape de noi (urmează Nikolaiev-Odesa). Însă naționaliștii ucraineni sunt de acum avizați că orașele din sud tind să cadă mult prea ușor în mâna rușilor și la Odesa au numit un prefect nou care va organiza apărarea (=va lua populația civilă scut și nu va ceda pașnic orașul).

- Nimeni nu vrea Galiția, partea de vest a Ucrainei. În opinia rușilor galițienii sunt „tâmpiți, proști, retardați” și după toate aparențele n-au de gând să ocupe acea zonă. Planurile lui Putin sunt de acum clare: pentru el „ucrainenii și rușii sunt același popor”, deci trebuie reunit cu forța, dar galițienii, de unde provin majoritatea naționaliștilor ucraineni, se pot duce dracului liniștiți. Ăștia să rămână cu UE, cu SUA, cu cine îi vrea, că „oricum sunt prea tâmpiți ca să faci ceva cu ei”.

- Rușii susțin că foarte multe relatări arată că ucrainenii se bombardează singuri, în parte din nepricepere (ca rezultat al faptului că toată lumea a primit arme), în parte ca represalii împotriva acelor civili care ar vrea să se predea sau să se evite luptele în interiorul orașelor, și chiar ca să stoarcă lacrimi vestului. În urmă cu câteva zile un cetățean israelian care nu dorea altceva decât să plece din Ucraina a fost oprit de o patrulă și împușcat în cap. Cazul e absolut documentat, cred că s-a vorbit și la noi.

- Încep să apară imagini cu prizonieri ucraineni care au tatuate zvastici, vulturul nazist. Foarte mulți de fapt au mutre de declasați, de rackeți, probabil s-au înrolat pe front ca să facă un ban. Rușii susțin că îi tratează omenește pe prizonieri, bineînțeles că nu putem ști cât e de adevărat.

- Nu știu dacă la noi s-a spus, dar ucrainenii și-au scufundat singuri nava-amiral, fregata „Hatman Saigadnici”. Unii zic că ucrainenii ar fi scufundat-o ca să nu pună rușii mâna pe ea, dar rușii zic că au scufundat-o marinarii înșiși, ca să nu fie trimiși la luptă și să fie scufundați în luptă, murind cu toții.

- Și un pic despre cum au perceput rușii pe Telegram relatarea cu MIG-ul Lancer care s-a prăbușit la noi. Reacțiile au variat, de la unele vădit ironice precum: „I-ote țiganii, zboară pe mături!” (țiganii fiind noi, firește) până la altele empatice: „Săracul pilot, cum să-l pui să zboare cu așa ceva?!” sau „Ăia-s tâmpiți, nu le pasă de oameni?!”

Nu dau linkurile, pentru că le putem accesa relativ ușor și n-am chef să fie blocate.

Niciun comentariu: