20.1.22

A apărut raportul pe săptămâna 2, și informațiile nu sunt credibile deloc

Cifrele sunt complet dubioase, pentru că nu se coroborează cu nimic.

Întâi de toate, să spunem că în ultimul raport asupra variantelor în circulație autoritățile nu au mai publicat câți vaccinați și câți nevaccinați s-au omicronizat. Pe săptămâna 01 vă reamintesc că autoritățile anunțaseră 65% din cazurile Omicron la pacienții vaccinați.

Conform acestui raport (link aici) rezultă că Omicron a furnizat totuși în perioada 10-16 ianuarie în jur de 75% din cazuri. Restul sunt cazuri Delta (Delta continuând să fie o tulpină periculoasă).

Săptămâna aceasta specialiștii Medlife au anunțat secvențierea altor 274 de posibile cazuri de Omicron și au continuat să atragă atenția că „s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin [s.m.] sau prin infectare anterioară”. (link aici)

Mai țineți minte ce ziceam în urmă cu vreo două săptămâni? „La ATI maxim 8-9% dintre pacienți sunt vaccinați.” Ei bine, de câteva zile încoace procentul vaccinaților internați la ATI în numărul total al celor internați a trecut binișor de 10%, deci trebuie să existe o cauză pentru această creștere. Azi sunt peste 11,5% (63 de vaccinați din 547 internați) și procentul crește.

Dar, apropo de asta, hai s-o luăm altfel. Pe 10 ianuarie la ATI erau internați 414 pacienți, din care 27 vaccinați și 387 nevaccinați. Astăzi sunt 547 internați, deci o creștere de +133. Cui se datorează creșterea? Păi se datorează +36 vaccinaților și +97 nevaccinaților. Așadar numărul nevaccinaților internați la ATI a crescut cu 25%, în timp ce numărul vaccinaților a crescut cu... 133%. Cum naiba ar putea fi posibil așa ceva dacă varianta care circulă acum nu i-ar afecta mai rău pe vaccinați?!

În celelalte țări prin care circulă Omicron lucrurile sunt clare: vaccinații sunt mult mai expuși acestei variante. Cam de două ori mai expuși. Iată ce ziceau scoțienii în urmă cu câteva zile: Covid Scotland: Case rates lowest in unvaccinated as double-jabbed elderly drive rise in hospital admissions | HeraldScotland

Absolut toate informațiile din alte țări și dovezile directe și indirecte indică faptul că Omicron e și la noi o variantă care circulă majoritar printre cei vaccinați. 

Cu toate acestea autoritățile zic că doar 43% dintre cazurile înregistrate în săptămâna 10-16 ianuarie au fost printre vaccinați. Procentul e oricum dezastruos (fiindcă nu ai decât 40% din populație vaccinată, și 43% > 40%) dar totul seamănă a așa ceva:


Pur și simplu procentul de 43% nu e credibil. În cifre absolute ar însemna că virusul continuă să circule majoritar printre nevaccinați, ceea ce nu se coroborează deloc cu observațiile de mai sus.

Dar înseamnă că, pe de altă parte, dacă suntem deja în a treia săptămână de creștere susținută (practic, în această săptămână s-a ajuns iar la cifrele maxime din octombrie), și dacă nevaccinații sunt așa de tare atacați de virus, dar spitalele sunt în continuare la 1/5 din încărcarea din octombrie, atunci înseamnă că, oficial, isteria ar trebui să cam înceteze.

Pentru că nici populația nevaccinată nu mai e în mare pericol de moarte, nici spitalele nu mai sunt în mare pericol de a fi sufocate. Păi, nu?!

LE. Ca să fim cât se poate de clari: cele mai recente informații pentru Anglia pot fi descărcate de aici: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1048560/Vaccine-surveillance-report-week-3-2022.pdf Englezii s-au golănit și ei, la tabelul rezumativ de la pag. 38 deja vaccinații-full sunt socotiți cei cu 3 doze, nu cu 2, dar chiar și așa - în condițiile în care a treia doză are totuși un mic impact protector împotriva Omicron - virusul circulă cam de 2-2,5 ori mai mult în aproape toate grupele de vârstă la cei vaccinați cu 3 doze, comparativ cu nevaccinații. Excepție fac tinerii, unde boosterele au fost introduse foarte recent.

Dacă ne uităm doar la datele cele mai recente ale scoțienilor, disponibile aici: https://publichealthscotland.scot/media/11223/22-01-19-covid19-winter_publication_report.pdf observăm (coincidență, tot la pag. 38) că nevaccinații supra-performează comparativ cu absolut toate categoriile de vaccinați, dar în special cu cei care au doar două doze. Aceștia par a fi cei mai vulnerabili în fața Omicron.

Dacă ne uităm la datele din Israel, disponibile aici: https://datadashboard.health.gov.il/COVID-19/general vedem același lucru. Uitați-vă la graficul ăsta: חולים פעילים - גיל והתחסנות. Cu turcoaz sunt „nevaccinații”, cu verde vaccinații cu 2 doze și cu albastru închis vaccinații cu 3 doze (deci în mod normal vaccinați = verde + albastru închis). Raportat la 100.000 nevaccinații au mai puțini infectați indiferent de categoria de vârstă.

Danezii au publicat și ei la un moment dat un raport cu aceleași concluzii (https://files.ssi.dk/covid19/omikron/statusrapport/rapport-omikronvarianten-31122021-ct18 - v. pag. 7). La noi autoritățile au zis până săptămâna trecută că 65% din cazurile Omicron sunt la vaccinați.

Etc. etc. etc. Exemplele sunt abundente.

Știți ce cred? 

Cred că ai noștri pur și simplu au inversat cu nesimțire 57% cu 43%.

Fiindcă oricum nu-i poate verifica nimeni.

(Chiar și așa ar trebui să explice, totuși, de ce numărul vaccinaților internați la ATI a crescut cu 133% în ultimele 10 zile!)

Niciun comentariu: