21.10.21

Curiouser and curiouser: în țările nordice se moare mai mult după vaccinare decât după Covid

Despre țările nordice (Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Islanda) am mai scris. Prin lege, alimentația e fortificată cu vitamina D ceea ce le-a dat locuitorilor o armă inestimabilă în lupta împotriva Covid. Cu excepția Suediei, care a avut o politică foarte laxă, poate cea mai relaxată politică de pe planetă, celelalte țări nordice au reușit să traverseze primul an al pandemiei cu pierderi minime. Iată care era situația deceselor până la 1 mai în aceste țări:

- Danemarca: 2.485 de decese
- Finlanda: 914 decese
- Suedia: 14.180 de decese (oaia neagră)
- Norvegia: 756 de decese
- Islanda: 29 de decese

După cum se vede, Finlanda, Norvegia și Islanda s-au descurcat absolut admirabil, Danemarca a mers și ea foarte, foarte bine (fiind și ceva mai populată decât celelalte surate), în timp ce în cazul Suediei se știu deja greșelile făcute.

Nu am mai luat în calcul și Insulele Faroe (53.000 de locuitori, teritoriu autonom aparținând Danemarcei), care nu a avut în toată pandemia decât... 2 morți.

Nu degeaba, așadar, este destul de greu să remarcăm vreo anomalie pe graficul mortalității excesive din perioada ianuarie 2020 - iunie 2021 în cazul acestor țări nordice, firește, cu excepția Suediei. Cu toate acestea, uitați-vă cum arată acum acest grafic și dați, dacă puteți, vreo explicație logică pentru ceea ce se întâmplă de vreo trei luni încoace:

În grafic nu am introdus Islanda, a cărei populație e foarte mică, și Suedia, unde se văd clar două supercocoașe corespunzătoare celor două valuri de mortalitate (primăvara 2020 și iarna 2020-2021) din primul an de pandemie. 

După cum se vede, se moare mai abitir acolo după campania de vaccinare decât în timpul pandemiei, ceea ce ce e cu totul și cu totul absurd.

4 comentarii:

Unknown spunea...

Esti vaccinat?

Lucian Sarbu spunea...

Dacă sunt vaccinat?

Credeți că îmi schimb părerile după cum zice la televizor?

https://newsfromromaniannet.blogspot.com/2021/01/de-ce-nu-ma-voi-vaccina-anti-covid-prea.html

Le las altora mirobolanta plăcere, eu mai aștept.

Cristian spunea...

mă uit pe grafice și văd pe ultimele 3 luni, după un vârf (a cărui explicație încă nu o caut) a scăzut spre minim mortalitatea deci este foarte bine
în plus văd și o notificare despre faptul că cifrele pot fi alterate de raportări întârziate.
Nimic ieșit din comun sau curios.

Lucian Sarbu spunea...

Da, absolut nimic anormal. O să șterg postarea. Cum de am fost așa de idiot încât să observ că în Finlanda și Norvegia se văd săptămâni cu mortalitate excesivă mai ridicată decât pe vârful pandemiei, după pandemie? Nimic anormal.