21.10.21

Episăpătămâna 41: vaccinații continuă să țină steagul sus!

 Hai că au apărut datele în această dimineață.

1. Eficacitatea împotriva contagiunii: 12,45%

Date primare:

- vaccinați full la data de 26 septembrie: 5.327.522;
- vaccinați infectați în această săptămână: 27.872, adică 523,17 la 100.000;
- nevaccinați +12 infectați în această săptămână: 68.556, adică 114,72 la 100.000.

Reiese că eficacitatea vaccinurilor împotriva contagiunii a rămas pe la nivelul de săptămâna trecută: 12,45%.

2. Eficacitatea împotriva deceselor: 75-80%

Săptămâna trecută au fost comunicate 2.361 de decese, din care 187 (3,5 la 100.000) la persoane vaccinate. Asta înseamnă că eficacitatea împotriva riscului de deces a rămas și ea stabilă, 81,13%. 

Aici trebuie menționat un lucru ciudat: adunând cifrele comunicatelor lor zilnice reieșea că de decedat au decedat 232 de vaccinați, adică 4,35 la 100.000. Asta ar fi însemnat o eficacitate de numai 76,53%. Totuși, din datele oficiale publicate azi, reiese că au murit doar 187 de vaccinați, diferența fiind semnificativă. Nici nu mai merită să ne batem capul. E clar că în acest moment eficiența reală împotriva riscului de deces e undeva între 75-80%.

De fapt, care e lucrul cel mai important de reținut: peste 85% dintre decese se înregistrează la persoane trecute de 60 de ani, și probabil și asta e proporția celor internați în ATI. 99% dintre restul sunt cu comorbidități.

Cu alte cuvinte, informația trebuie citită astfel: pentru bătrâni, care sunt probabil măcinați de fel de fel de boli și nu în ultimul rând au carență de vitamina D, eficacitatea vaccinului împotriva internării la ATI / riscului de deces rămâne bunicică, 75-80%. Pentru restul, care oricum nu mor de Covid decât în cazuri excepționale, vaccinul e apă de ploaie.

3. Graficele care ilustrează viteza de contagiune printre vaccinați / nevaccinați



Linia roșie e în continuare deasupra liniei verzi, dar cele două tind, în fine, să se egalizeze. Semn că ne apropiem de platoul acestui val.

În cifre absolute lucrurile arată așa:


E evident că suntem foarte aproape de vârf. Scenariile viitoare sunt trei, și le ilustrez mai jos:




- Scenariul #1: scădere simetrică de partea cealaltă a „clopotului”. Complet imposibil. Vine sezonul rece, nu ai cum să ajungi la un număr redus de cazuri. Contagiunile și îmbolnăvirile vor continua să existe, în ciuda faptului că valul ăsta a mai adus o tură masivă de imunizare naturală.
- Scenariul #2: o scădere de la vârf, urmată de un platou foarte lung. Lungește, Doamne, boala. Așa a fost iarna trecută. Cel mai probabil. Dar există semne de întrebare. Valul de injectări va crea în mod evident un val de infectări. Momentan suntem pe la 30-40.000 de injectări / zi, mai ales în populația activă, adică fix acolo unde vaccinările nu au nici un fel de impact, că de injectat trebuie să injectezi bătrânii, pensionarii, nu neapărat activii. Însă la 30-40.000 de injectări pe zi înseamnă că vei avea în jur de 1 milion de nou injectați pe parcursul unei luni. Garantat, ăștia îți vor genera 2-3.000 de cazuri / zi, cum s-a văzut în Mongolia. Pentru că, repet, așa-zișii „oameni de știință”, în realitate niște mercenari nenorociți în slujba unor corporații mânate doar de lăcomie și profit, nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă partea întunecată a acestor vaccinuri și felul în care interacționează ele cu virusul mai ales imediat după vaccinare, și la 3-4 luni după vaccinare. Tot ce se întâmplă indică faptul că în aceste două momente-cheie vaccinurile creează anticorpi facilitatori (ADE). Deci vaccinând de-a-n boulea, idioții vor continua să producă multe cazuri, dar nu câte sunt acum, pentru simplul motiv că o mare parte a populației s-a imunizat deja.
- Scenariul #3: vârf, urmat de un platou de lungă durată. Puțin probabil, pentru simplul motiv că populația României e limitată și nu o poți ține langa la infinit cu 15.000 de cazuri / zi.

Apropo de populația României. Unii mi-au reproșat că sunt prea sever cu calcularea eficacității pentru că populația României sigur nu (mai) e de 19 milioane, deci populația vaccinabilă sigur nu e de 16,8 milioane. E mai mică.

Da, e probabil, dar trebuie înțelese trei lucruri foarte simple. 

1. Pe datele actuale, pentru ca eficacitatea vaccinurilor împotriva contagiunii să fie de 50%+1, populația vaccinabilă ar trebui să fie de numai 11,85 milioane. Hai să nu exagerăm, o fi România depopulată, dar nici chiar așa.
2. Există și „un mit” privitor la diaspora românească. E adevărat că foarte mulți români au emigrat (se vorbește de 4-5 milioane), dar nu toți au emigrat definitiv. O mare parte de fapt pendulau permanent între România și Occident înainte de 2020, lucrând sezonier acolo, și din 2020 mulți au revenit în țară. Nu știu cum să zic, dar îi vezi pe stradă și îi recunoști dintr-o privire.
3. Pe de altă parte, nu uitați că România însăși e țară de imigrație. Dacă în urmă cu 15 ani pe Google România nu existau decât 3 limbi mari și late: româna, maghiara, germana, astăzi căutările Google ne sugerează că avem comunități puternice de italieni, spanioli, ruși, francezi, turci, arabi, pe lângă alte comunități mai mici de sârbi, greci, olandezi, iranieni etc. În total, undeva în jur de 400.000 de imigranți sau expați. Deci și ăștia trebuie adunați la populația internă, plus o parte din cetățenii Republicii Moldova care s-au stabilit aici. Că foarte mulți și-au luat cetățenia română doar ca să o șteargă spre occident, dar mulți s-au stabilit aici. 

În concluzie, da, e foarte posibil ca populația stabilă să nu fie de 19,1 milioane, dar în nici un caz nu putem vorbi de 13-14 milioane. Cel mai probabil vorbim de o populație de 18-18,5 milioane, iar vaccinabilii +12 poate că nu or fi 16,8 milioane, dar măcar 15,5 milioane sigur sunt.

Niciun comentariu: