24.10.21

Numai pentru elite? Ultimul vaccin care va fi aprobat în UE va fi unul clasic, cu virus inactivat

Pe tăcute, portofoliul de vaccinuri al Uniunii Europene e pe cale să se îmbogățească. În acest moment încă 3 vaccinuri sunt „under EMA rolling review” și se are în vedere achiziția a 200-405 milioane de doze din fiecare (la acest capitol Pfizer rămâne lider absolut, cu 2,4 miliarde de doze acontate la nivelul UE, dintre care câteva sute de milioane au fost deja distribuite și utilizate).

Dintre aceste vaccinuri, Curevac e cu mRNA, și vaccinurile Sanofi-GSK și Novavax sunt cu fragment de proteină virală. Însă discuțiile cu Curevac par a se fi sistat recent, cel puțin așa rezultă dintr-un comunicat al EMA (dat pe 12 octombrie a.c.: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-ends-rolling-review-cvncov-covid-19-vaccine-following-withdrawal-curevac-ag), în timp ce tot de pe situl EMA aflăm că mai există un vaccin, al institutului Pasteur din Franța, „Vidprevtyn”, aflat „under rolling review” (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-covid-19-vaccine-vidprevtyn), despre care nu se zice nimic pe situl oficial al UE. Deci discuțiile pe această temă sunt permanente și e clar că sunt mulți care vor să muște o felie din piața grandioasă pe care în acest moment Pfizer aproape că e unic competitor.

Însă tot pe situl oficial al UE dedicat campaniei de vaccinare e strecurată o informație extrem de interesantă. Comisia Europeană a încheiat „explanatory talks” cu Valneva, un startup biotech, al cărui potențial vaccin a și fost listat acolo. Nu se are în vedere achiziția unei cantități mari de doze, doar 60 de milioane (nici măcar 2% din totalul vaccinurilor). Lucrul cel mai interesant, însă, e tehnologia care stă la baza acestui vaccin Valneva: cea old-school. Virus inactivat, cum e și vaccinul chinezesc CoronaVac. O tehnologie validată în zeci de ani de utilizare. Cea mai sigură. Cu spectrul de acțiune cel mai larg.

Însă vorbim doar de „explanatory talks”. Vaccinul acesta, care pare să aibă rezultate foarte promițătoare (https://www.bbc.com/news/health-58952473), va trebui să treacă de „rolling review” și apoi să obțină „marketing authorisation” pentru a putea fi utilizat pe pielea europenilor. E de la sine înțeles că va mai dura cel puțin un an, un an și jumătate de acum încolo până când va putea fi utilizat cu adevărat. Iar până la sfârșitul lui 2022 90% dintre europeni (eu, nu!) vor fi cu siguranță deja înțepați cu vreuna din țepele experimentale. Atunci, ce rost va mai avea să-l folosești pe ăsta?!

Păi nu știu. Poate că rostul e să fie dat, începând cu 2023, elitelor care se vor pregăti să iasă din scena acestui cincinal pentru a lăsa locul următoarei Comisii Europene, cea care ne va fute pe cincinalul următor. Că în clipa asta e un lucru știut că muritorii de rând sunt mânați ca vitele spre înțepătura-minune în timp ce elitele și aparatul represiv beneficiază de fel de fel scutiri (deși mulți, cum e dobitoaca aia din Austria care a leșinat după a treia țeapă, se urcă benevol în barcă).

Niciun comentariu: