8.2.22

Circulația variantei Omicron BA2 pare să se dubleze de la o săptămână la alta

Conform ultimului raport al „variantelor care stârnesc îngrijorarea”, circulația subvariantei Omicron BA2 pare să dubleze de la o săptămână la alta. 

Ar trebui să ne explice un virusolog serios (nu alde jurmă) ce înseamnă și ce riscuri implică treaba asta. Din ce vedem în alte țări se pare că subvarianta asta nu e deloc mai periculoasă decât Omicronul obișnuit, dar se zice că e mai contagioasă.

Vestea bună e că la noi valul primului Omicron a trecut cu certitudine de vârf, fără să lase în urmă daune majore. 

Vestea mai puțin bună este că în ultimele 10-14 zile Omicronul a ajuns masiv și în populația +60, din rândul căreia se numără și decedații de acum. În nici un caz, totuși, nu sunt semne că se mai ajunge la 500 de decese pe zi, ca în timpul valului Delta.

În categoriile tinere (copii, adolescenți, adulți) deja numărul infecțiilor scade spectaculos, se pare că numărul vaccinaților care se pot omicroniza s-a cam epuizat. Probabil asta și e cauza pentru care la noi valul a fost sensibil mai scurt și mai puțin violent decât în Occident. Deși nu știm la ce să ne așteptăm din partea BA2.

Vestea și mai puțin bună pentru bătrânii vaccinați este că proporția bătrânilor vaccinați în totalul bătrânilor decedați a ajuns în ultimele 10 zile la 22%, în condițiile în care media vaccinaților internați la ATI a fost pe acest interval de numai 15%.

Se confirmă, pentru a nu știu câta oară, ceea ce se observase încă din vară în Israel: odată ce au dat de belea, bătrânii vaccinați se curăță foarte rapid.

Dar o altă veste bună este că de vreo două zile soarele nostru de la paralela 45 a început iar să ne ofere gratis vitamina D. Bucurați-vă de el! Ieșiți în jur de 12:30-13 afară, stați la soare fără botniță, bucurați-vă de ceea ce este cu adevărat sănătos. 

Niciun comentariu: