6.8.21

Ai avut un pic de tuse cu muci vara asta? E posibil să fi trecut deja prin „temuta” variantă Delta!

Mi-a atras atenția recent o chestie ciudată: de la 1 iunie încoace, așadar pe parcursul verii, mortalitatea Covid-19 în România a explodat. La 6.489 de cazuri depistate s-au înregistrat nu mai puțin de 475 de decese, adică o rată de mortalitate imensă, de 7,32%!

În același timp în Israel acest indicator e de numai 0,19%, așa că am încercat să sap mai adânc. Am luat la mână toate țările UE, plus UK și Norvegia, și a rezultat următorul grafic (click pentru mărire):


Din start, se observă două chestii mega hiper ultra ciudate: în fruntea mortalității, cu scoruri extrem de înfricoșătoare, sunt numai țări est-europene, cu excepția celor mai dezvoltate, Cehia și Slovenia. Polonia 13,49%, România 7,32%, Bulgaria 6,5%, Slovacia, Ungaria. Surprinzător, Germania stă și ea destul de slab, cu 3,03%. Majoritatea țărilor occidentale însă au scoruri mult sub 1% și media continentului e de 0,45%. Dintre țările occidentale doar Italia mai sare de 1%, cu 1,27%. Unele dintre ele, inclusiv Marea Britanie, au o mortalitate chiar mai mică decât a Israelului. Adică au depistat o mulțime de cazuri, dar de murit, s-a murit puțin. 

Mințile înfierbântate ar putea cred că e din cauza vaccinurilor. Media europeană în acest moment e de 51% din populația adultă complet vaccinată. Românii și bulgarii nu sunt vaccinați, deci nu cumva se moare pe capete? Pe naiba. Da, cu 25%, respectiv 15%, România și Bulgaria stau foarte prost, dar în Polonia e vaccinată complet 47% din populația adultă, în Ungaria 57%, în Germania 53%, după cum în Norvegia (o mortalitate de numai 0,14%) e vaccinată complet doar 35% din populație și în Estonia (mortalitate 0,49%) doar 38% din populație. Cu alte cuvinte, vaccinarea nu are nici o influență asupra mortalității din această vară.

Dar hai să vedem atunci cum stăm la mortalitatea exprimată la 100.000 de locuitori. Dacă într-adevăr covidul a devenit peste vară o boală așa de mortală încât în țări precum România, Bulgaria și Polonia se moare pe capete, ar trebui să avem o mortalitate ridicată exprimată în decese la 100.000 de locuitori. Și avem cam așa (click pentru mărire):


După cum se vede, România e undeva pe la mijloc, cu 2,64 decese la 100.000 de locuitori. Sub media europeană, care e de 3,46 de decese la 100.000 de locuitori, și mult mai bine decât țări foarte vaccinate, precum Spania, Franța sau UK. Nici Polonia nu stă chiar rău. Stă mai bine decât Spania, care la mortalitatea bolii (primul grafic) e printre țările care performează. Cât despre Israel, ei ar avea 1,04 decese / 100.000 de locuitori de la începutul verii, mai bine decât noi, dar mai slab decât Suedia, Cehia și nu numai. 

Ce înseamnă asta?


Păi, logic, nu poate însemna decât un singur lucru.

- Dacă mortalitatea raportată strict la cazurile depistate/recunoscute de Covid-19 e sărită din țâțâni, dar
- Mortalitatea exprimată ca raport la 100.000 de locuitori nu e deloc deosebită față de ceea ce vedem în  alte țări UE, rezultă că...
________
... în România, pe tot parcursul verii, cazurile de Covid-19 au fost sever subraportate!

Altă concluzie logică pur și simplu nu poate exista.

Dar care ar putea fi cauza subraportării?

Eu zic că ar putea fi două cauze.

- Prima cauză posibilă: o măsură deliberată a autorităților, pentru a putea prezenta situația mai roz decât este (și astfel să încurajeze turismul, să evite proscrierea cetățenilor proprii etc.). Nu e de mirare că situația pare a fi destul de comună în Estul ăsta mai sălbatic. Și șmecher! Ce rost are să raportezi zeci de mii de cazuri, cum fac francezii, spaniolii sau englezii, și să-ți bați singur cuie în talpă, dacă nu te doare capul?! Las' că e bine așa, oricum nu se mai moare cine știe ce.

- A doua cauză posibilă: pur și simplu infectarea cu tulpina Delta e atât de benignă încât oamenii o confundă ușor cu o simplă viroză de vară (adică un pic de tuse cu muci) și atunci, dacă autoritățile nu testează preventiv (și pe aici prin Est știm că nu e cazul de așa ceva), atunci boala nici nu e depistată, fiindcă de la o banală tuse cu muci oamenii nu ajung decât rareori în situația de a fi testați. De altfel englezii au anunțat încă de la începutul lui iunie că varianta Delta seamănă al dracului de mult cu o viroză de vară (tuse, muci și un pic de durere de cap).

Firește, ar mai putea fi vorba și de o combinație a celor două cauze. Cert este că mortalitatea de 7,32% din această vară din România e una complet dementă și ne indică faptul că nivelul de subraportare a cazurilor reale e imens, poate chiar mai mare de 90-95%. Adică numărul real de cazuri a putut fi vara asta chiar și de 100.000, nicidecum doar 6.432.

Așadar, dacă și tu ai făcut la un moment dat vara asta un pic de tuse cu muci, bucură-te, că s-ar putea să fi trecut deja prin „temuta” tulpină Delta!

Niciun comentariu: