29.5.21

Cum alegi cel mai bun aspirator robot. Ghid cvasi-complet cu întrebări și răspunsuri

Trebuie să recunosc că înainte de a mă ocupa de partea de Google Ads a cehilor de la Robot World habar n-aveam ce dracu' e ăla „aspirator robot”. Adică știam, vag, că există așa ceva, dar nu mi-am închipuit niciodată că e ceva serios, util, funcțional. Mă gândeam că e vorba de încă un gadget bășit pentru americanii ăia obezi care din cauza burții nici măcar nu pot să se aplece.

Fals.

Aspiratorul robot e cea mai mare invenție a umanității de la scris încoace. Bate la fund tot ce poți avea util în casă: frigider, aragaz, fier de călcat, televizor etc. Adică obiectele tehnologice care ne-au îmbunătățit viața în ultima sută de ani. Băi nene, nu'ș cum să zic, dar frigiderul nu crește singur mâncare, nici aragazul nu gătește singur, nici fierul de călcat nu calcă singur. Aspiratorul robot, în schimb, aspiră, nene... și o face singur! O face temeinic. O face de câte ori îi zici. Nu protestează. Nu cere nimic la schimb. Nu se plânge. Nu devine feminist și nu se simte exploatat! E pur și simplu genial.

👉 De aceea mi-am propus să scriu acest mic ghid despre cum să alegi cel mai bun aspirator robot


Eu mi-am cumpărat în urmă cu o lună și ceva un aspirator robot Concept VR3210, un model interesant, așa-zis 3-în-1 (UV + aspirator + mop) pe care pusesem ochii pe Robot World, dar mi se părea foarte scump la prețul normal de vânzare. Așa că eram la un pas să cumpăr noul flagship al celor de la Robot World, și anume Symbo Laserbot 650 (Symbo e marca lor), care e un device foarte ok, și la un preț sub 1500 RON e mai mult decât atractiv pentru un aspirator robot cu algoritm laser și motor BLDC (fără perii), dar am prins pe Emag o ofertă incredibil de bună la acest Concept VR3210, așa că l-am luat fără să mai stau pe gânduri. Trebuie spus că Emag a testat piața de aici cu aspiratoarele Concept, dar nu au avut succes, și voi explica mai jos de ce. Fiind disperați că nu se vând, l-au dat la un preț de nimic, probabil ca să lichideze stocul și să scape de el!

Dar de ce nu se vând bine aceste aspiratoare Concept? Pentru că deși piața de aspiratoare robot a ajuns destul de mare în România (după estimările mele undeva la 80-90.000 de unități pe an, sau cca. 125-135 milioane RON) consumatorul român se împarte în două mari tipuri:

  1. consumatorul „berbec”, sau „turmă”: ăsta cumpără teleghidat numai și numai aspiratoare robot Xiaomi, în special Mi Vacuum Mop Essential (modelul cel mai ieftin) sau Roborock S5 / S6 (depășite moral, dar foarte cunoscute); cam 70% din piață, sau cca. 60.000 de unități pe an sunt Xiaomi-uri;
  2. consumatorul snob: ăsta cumpără iRobot (cam 20% din piață, sau undeva la 15-20.000 de unități / an). iRobot a fost nr. 2! În momentul ăsta nr. 2 pe piață e Rowenta, iRobot a căzut pe #3 și mai controlează foarte puțin, maxim 7% din piață. Rowenta a crescut pe spinarea lui iRobot. Dominația Xiaomi e de neclintit.
Deci 90% din piață e dominată de aceste două trei branduri. Xiaomi - chinezesc, iRobot - american, iRobot fiind, de altfel, deschizători de drumuri pe această nișă tehnologică. Dar depășiți net de chinezi în ultimii 5 ani. Și Rowenta, noul nr. 2. Pe restul de cca. 10% se bat restul brandurilor, dintre care foarte puține (printre ele Neato, Hobot sau 360) sunt originale, în sensul că își concep singure modelele. Imensa majoritate sunt simple brenduiri și rebrenduiri ale unor platforme OEM de succes concepute în vreo fabrică din China. Iată câteva exemple:
  • Modelul Lidl Silvercrest, care e un aspirator robot entry-level, bun doar pentru o garsonieră sau pentru un apartament cu două camere fără covoare și fără animale de companie, e absolut identic cu Evolveo Robotrex H6. Diferă doar brandul sub care e comercializat. 
  • Conceptul meu mai poate fi găsit pe piață și sub denumirea Magnum, la Dedal Robots (și la un preț incredibil de 1474 RON cu tot cu transportul, la momentul scrierii acestui articol). Dacă ai răbdare să cauți pe AliBaba găsești mai multe firme chinezești care oferă fix acest robot în regim OEM, ceea ce înseamnă că undeva există un producător original, care l-a licențiat altora mai mici, care la rândul lor îl vând OEM. Așa cred că se și explică diferența de preț dintre Magnum de la Dedal (cum ziceam, 1474 RON) și Concept VR3210 (preț RRP aprox. 2600 RON). Probabil că sunt unele mici diferențe de calitate a componentelor, că altfel nu-mi explic cum ar putea bulgarii să-l vândă cu un adaos de nici 50%. La un preț de retail l-am găsit prin Asia sub denumirea Segoo Rotopus M1 (convertit în lei românești tot vreo 2600 RON ar costa), dar sigur se mai găsește și sub alte branduri.
  • Cei de la Symbo / Robot World au avut un flagship în urmă cu câțiva ani, Symbo Laserbot 750, care e de fapt un model de la Haier. Actualul flagship, Symbo Laserbot 650, se vinde prin Vest și în Asia sub denumirea Coayu CL512 și are recenzii mai mult decât onorabile pe Amazon UK (3,9/5⭐).
Există fabrici în China care îți pot oferi același model în n configurații. Căutați pe Google „imass oem robot vacuum” și veți găsi un producător chinez (Imass) care oferă sute de configurații. Platforma Concept-ului meu e prezentă pe piață în 4 configurații: Concept VR 3100, 3110, 3120 și 3210 (al meu). Diferența dintre ele e strict de features:
  • Concept VR 3100 - are o baterie de numai 3200 mAh (= autonomie mai mică) și e oferit cu mai puține perii principale (dar nu te împiedică nimeni să cumperi restul periilor, eventual de la Dedal Magnum).
  • Concept VR 3110 - are bateria de 3200 mAh, dar vine în pachet cu toate periile și accesoriile posibile.
  • Concept VR 3120 - are bateria mare de 5200 mAh și tot setul de perii și accesorii, dar nu are lampă UV.
  • Concept VR 3210 - are bateria de 5200 mAh, majoritatea accesoriilor (doar o singură perie principală nu e oferită în pachet) și în plus are lampă UV și mod de aspirare UV.
În rest motorul și algoritmul de navigare - ceea ce contează cu adevărat dacă nu ești prea pretențios la alte detalii - e fix același la toate cele patru modele, iar aplicația interactivă se numește Tuya app și e, bineînțeles, o aplicație OEM care poate fi branduită pentru firma care o solicită, fiind, din câte îmi dau seama, extrem de populară printre ofertanții de aspiratoare robot. Aplicația e astfel făcută încât poți face cam orice cu ea: programezi robotul, schimbi între ele modurile de aspirare, alegi harta pe care să o respecte (nu e nevoie să salvezi n hărți în memorie, pentru că oricum robotul creează o hartă nouă când își dă seama că l-ai dus în altă parte; data viitoare, dacă vrei să revii la o hartă mai veche, doar îi zici să o reia pe aia) etc. etc. etc.

Atenție, totuși: asta nu înseamnă că absolut totul e interschimbabil între aspiratoare. Componentele mecanice sunt, dar mă îndoiesc că Tuya app descărcată de la My Concept se poate împerechea cu un aspirator Dedal Magnum, și Tuya app de la Dedal cu un aspirator Concept. La Xiaomi aspiratoarele sunt blocate din fabrică pe anumite servere în funcție de piața cărora le sunt destinate și degeaba te bucuri că îți cumperi mai ieftin un robot de pe Aliexpress, că s-ar putea să ai surpriza să nu-l poți împerechea decât cu serverul din China, ceea ce îți va scoate peri albi. Producătorii nu sunt tâmpiți.

👉 Ok, dar ce știe să facă mititelul ăsta?


Păi în primul rând trage și aspiră ca un campion, zici că-i Flămânzilă. N-am văzut în viața mea așa ceva. Pot spune cu mâna pe inimă că până acum nu am știut ce înseamnă să dai cu aspiratorul. Pur și simplu ceea ce adună în recipient e incredibil.

Apoi, vorbind strict de modelul meu, poți să-l pui să dea și cu UV prin casă. Sper să fie eficientă chestia asta. În modul UV se mișcă foarte încet și aprinde sub el lampa aia specială. De regulă îl pun să facă asta după ce dau cu mopul, pe zonele prin care am gresie.

Mopul: e singura funcție care nu mă dă pe spate. Oricum, toți producătorii zic că nu trebuie să te aștepți la minuni de la un mop robot. În principiu dă cu mopul, adică plimbă laveta aia udă după el, dar să nu vă așteptați la minuni, în sensul că nu scoate petele întărite de la ketchupul de alaltăieri. Pe alea tot cu mopul normal trebuie să le scoți. E bun doar pentru întreținere. Ceea ce e interesant la Concept VR3210 e modul de dat cu mopul, în Y, mai aproape de felul în care un om ar putea folosi un mop. Dar dacă nu vrei să dea în Y, poți să-l pui în continuare să facă U-uri. Alte aspiratoare moderne au și un ușor tremurat al mopului, ca și cum ar freca pe jos cu o cârpă.

Teoretic apartamentul nostru are 55 mp, dar curățabili sunt doar 30 fiindcă mult mobilier e d-ăla lipit de podea, fără picioare, plus că balconul are un prag mare, de netrecut. După primele utilizări am observat că nu consuma nici 20% din baterie ca să aspire toată casa, așa că am setat să curețe peste tot pe modul „curățare temeinică”. În acest fel trece de două ori peste tot: odată face U-uri pe lungime și o dată pe lățime. Dacă aveți pisică, face minuni, nu rămâne nici un fir de păr neaspirat. După ce curăță temeinic cei 30 mp, tot rămâne cu vreo 50% energie.

Pe covoare își activează modul turbo și trage mai tare. Trebuie să știți că puterea unui aspirator robot se măsoară în pascali (Pa) și aparent puterea unui asemenea aspirator e mică și mulți se întreabă ce dracu' să faci cu un gadget care are 1000 sau 2000 Pa putere (presiune) de aspirare, când despre un aspirator normal se zice că trebuie să aibă în jur de 15000 Pa ca să fie bun de ceva. Așa e, numai că puterea (presiunea) de aspirare în sine nu spune toată povestea. Circuitul de aspirare într-un aspirator robot e mult mai scurt decât într-un aspirator normal, ceea ce înseamnă că dacă robotul are 1000-2000 Pa la nivelul solului, se poate întâmpla să tragă mult mai bine decât un aspirator normal care se laudă cu 15000 Pa la ieșirea motorului, nu la perie, situată la 1,5-2 metri de acesta. Tocmai de aceea, un aspirator robot care zice că are 1000 Pa e mai mult decât ok pentru suprafețele fără covoare (gresie, parchet). De altfel pentru a salva energie și pentru a prelungi viața motorului aspiratoarele robot moderne au senzori care recunosc diferitele tipuri de suprafețe și, dacă se află pe parchet sau gresie, își micșorează automat puterea de aspirare. O putere mai mare de 1500-2000 Pa e utilă doar la covoare.

Apropo de senzori, ca să înțelegeți de ce nu m-a interesat modelul clasic de la Xiaomi (S5/S5 max) după care se dau în vânt românii: pe lângă faptul că are un motor de generație veche, aspiratorul nu are decât 14 senzori. Modelul meu de Concept are 38 de grupuri de senzori și se descurcă inclusiv pe gresie de culoare neagră (care le dă bătăi de cap mai tuturor proprietarilor de aspiratoare robot).

În schimb, atùul principal al lui Xiaomi Roborock S5 e dat, fără îndoială, de ușurința cu care găsești accesorii. Pe vremuri, aspiratorul lu' mama - Buran - nu avea nevoie de nimic, dar nici nu făcea nimic altceva decât să tragă niște praf. Apoi au apărut aspiratoarele cu componente - filtre, saci - care au funcții avansate, dar ale căror componente trebuie înlocuite permanent. În sfârșit, la aceste aspiratoare robot trebuie să înlocuiești după o perioadă și periile sau tamburii centrali. Roomba am văzut că au niște tamburi de cauciuc, alte modele au diverse tipuri de perie, ăsta al meu vine la pachet cu trei tipuri diferite de perie centrală (covoare normale, covoare cu fir mic și suprafețe dure) și o folosești tu pe cea care e cea mai potrivită la tine acasă. Tocmai de aceea, înainte de a alege un aspirator robot asigură-te că platforma (pentru că vorbim de o platformă) pe care o achiziționezi e una populară și că vei găsi ușor componente și accesorii, fiindcă e păcat să-l agăți în cui după maxim un an de utilizare.

Pe de altă parte, apropo de Pa, vedeți că umblă în acest moment o reclamă la Rowenta Explorer 95 care zice că are Pa de 12000. Reclama e mincinoasă, nu există așa ceva. La 12000 Pa un aspirator robot ar fi în stare să înghită coada unei pisici care îi iese în cale. E o simplă vrăjeală de marketing.

👉 Aha. Și atunci ce trebuie să știi ca să alegi cel mai bun aspirator robot pentru casa ta?


Atunci când alegi un aspirator robot trebuie să știi să-ți răspunzi la câteva întrebări simple.

- Cât de mare e casa ta? (Ține cont că aprox. 60-70% va fi suprafață aspirabilă.) 
  • sub 50 mp: poate fi suficient un robot ieftin, cu acumulator mic, fără navigare laser. Principalul e să știe să se întoarcă la bază.
  • 50-100 mp: depinde ce preferi, ce buget ai și ce-ți face cu ochiul.
  • +100 mp: un robot cu navigare laser și acumulator mare, nici nu încape îndoială. Mapează instant încăperile și își optimizează mult mai ușor traseele, folosind eficient energia.
- Ai / nu ai covoare?
  • Nu: un robot cu 1000 Pa e suficient.
  • Da: obligatoriu un robot cu minim 1500 Pa, de dorit 2-3000 Pa ca să curețe eficient în profunzime.
- Ai / nu ai animal(e) de companie (câine sau pisică, nu vorbim de iguane sau broaște țestoase)? 
  • Nu: v. mai sus.
  • Da: v. mai sus
- Ești / nu ești predispus(-ă) la alergii? 
  • Nu: v. mai sus
  • Da: ia unul cu cât mai multe filtre, eventual și cu lampă UV. Vei vedea că vei respira un altfel de aer.
- Prin casă ai / nu ai praguri mai mari de 1 cm (dar nu mai mari de 2 cm)?
  • Nu: nu-ți face griji, orice robot e bun.
  • Da: ia unul în ale cărui specificații se spune clar că trece peste pragurile de 1,5 cm. Dacă ai praguri mai mari de 2 cm trebuie să te uiți atent la specificații și de la 2,5 cm în sus ori le modifici, ori renunți la ideea de a lua un robot, ori îl iei, dar îți asumi să-l muți manual dintr-o cameră în alta, ceea ce îi cam anulează utilitatea.
- Ai colțuri foarte întunecoase prin casă, pe sub mobile?
  • Nu: v. mai sus.
  • Da: atunci ar fi bine să cauți unul cu navigare laser, ca să nu riști să ți se blocheze sau să se rătăcească prin întuneric.
- Cât de joasă e mobila?
  • Dacă spațiul de sub mobilier e de numai 7-8 cm: obligatoriu îți trebuie un robot cât mai subțire, și atunci probabil nu vei putea apela la unul cu navigare laser (acestea au, de regulă, în jur de 9-10 cm înălțime din cauza laserului).
  • Dacă ai mobilier cocoțat pe picioare de minim 10 cm: orice robot e bun.
În plus mai trebuie ținut cont, obligatoriu, de următoarele aspecte:

- Găsești ușor accesorii și componente de schimb? (e esențial, pentru că îți propui să îl folosești mai mulți ani)
- Se încadrează în bugetul tău? (e foarte important, nu?!)
- E o marcă de încredere, care oferă mai multe modele?
- Câtă nevoie ai de un app ca să-l controlezi din afara casei sau ca să setezi zone și pereți virtuali? Aplicația ar putea fi extrem de necesară în cazul în care, de pildă, ai o cameră cu covor și alta doar cu parchet, și vrei să pui mopul să dea numai acolo unde ai parchet și gresie, nu și pe covor. Chestia asta nu o poți seta decât din aplicație, sau cu benzi magnetice (manual, mecanic). Însă cu benzi magnetice e aiurea, că trebuie să umbli permanent la ele, să le scoți, să le pui la loc, în funcție de ceea ce vrei să-l pui să facă.
- Își optimizează inteligent traseul? (navigare gyro - e ceva esențial mai ales pentru suprafețele mari, pentru că vrei să fie eficient, nu să se plimbe ca nebunul de colo colo și să se dea de toți pereții)

Acestea fiind spuse, a venit momentul să vă fac și câteva recomandări de care, firește, puteți sau nu puteți să țineți cont.

👉 Câteva recomandări de aspiratoare robot


Așa cum ziceam mai sus în România 70% din piață e dominată de Xiaomi, 20% de iRobot și Rowenta și pe restul de 10% se bat ceilalți. Am înțeles că în Polonia dominația Xiaomi e și mai mare. În schimb în Cehia profilul consumatorului e mai apropiat de al celui german, și tocmai de aceea brandurile locale au o șansă, la fel cum pe Amazon.de veți vedea mărci necunoscute de roboți cu mii de recenzii - dovadă că neamțul gândește în primul rând pragmatic și se uită la ce-i trebuie, nu la ce are faimă mai bună.

În primul rând vă recomand să nu vă duceți cu turma ci să alegeți ceva în funcție de întrebările de mai sus. Personal nu recomand:

- Nimic de la iRobot: raportul calitate / preț e foarte slab. iRobot e un brand scump. Sunt, fără îndoială, bune, dar costă mult prea mult. Cu 30-40% mai mult decât ceva similar de la concurență. Sunt fiță. În plus, și accesoriile sunt mai scumpe decât la restul roboților. Nu în ultimul rând, deși au deschis piața, astăzi toată lumea e de acord că sunt rămași în urmă din toate punctele de vedere.

- Modelele clasice de la Xiaomi: sunt depășite moral. Unele au fost lansate prin 2015, 2016. În termeni tehnologici 5-6 ani echivalează cu o întreagă epocă. Între timp au apărut tehnologii noi, motoare noi, platforme noi. S5, S5 max, S6 max și ce altceva mai găsiți din familia clasică de Xiaomi/Roborock sunt cu 20-30% mai scumpe decât ar fi cinstit să fie. Modelele entry level (în special Mi Home Vacuum Mop Essential, care încântă prin prețul foarte mic) se pare că sunt chiar proaste, deși pe hârtie sunt burdușite cu specificații.

- Rowenta: și aici veți plăti brandul cât nu face. Seriile fără navigare laser (Explorer 20/40/60/80) sunt scumpe pentru ceea ce știu să facă iar noile apariții cu navigare laser (75/95) au niște prețuri de te doare capul. Dacă tot vrei să arunci banii, mai bine îți iei un model clasic de Roborock (S5 max, S6 etc.), cu toate că e depășit moral.

- Aspiratoare cu dock de descărcare: și asta e fiță. Prima oară cei de la iRobot au avut așa ceva (i7+, S9+) și costau cât o mașină s-h. Între timp le-a mai scăzut prețul și acum sunt mai mulți producători care oferă așa ceva. La Xiaomi găsiți modelul Xiaomi Roidmi EVE Plus care are un preț absolut decent. Problema e că dockul ăla vă poate băga inutil la o cheltuială în plus (fiindcă vă trebuie niște săculeți speciali de descărcare, care cu timpul se uzează). Ca să scoți singur rezervorul, să-l descarci la coș și să-l pui la loc, durează 30 de secunde. Singura utilizare aș vedea-o dacă lipsești mult din locație (să zicem că ai un apartament pe care îl închiriezi sporadic, în regim AirBNB) și vrei să te asiguri că apartamentul e aspirat fără să treci prea des pe acolo.

- O mențiune specială merită un brand dubios numit Robzone: ăștia sunt tot un brand cehesc, care însă are particularitatea de a se vinde numai online, și numai prin situl propriu, ceea ce înseamnă că gușterii care pun botul nu pot face nici un fel de comparații. Tocmai de aceea roboții lor au niște prețuri de te doare capul, în marketing când vinzi ceva junk la suprapreț se numește „strategia jefuirii” - și chiar despre asta e vorba. Probabil cota lor de piață e foarte mică, dar se promovează foarte agresiv și dacă vând câteva sute de roboți pe an (cu alte cuvinte dacă găsesc câteva sute de proști) și-au scos banii.

- Conexiunea cu Alexa sau Google Home: mie mi se pare o inutilitate absolută. Eu, de curiozitate, l-am conectat pe al meu cu Google Home și în afară de faptul că îi dai lui Google prilejul să spioneze ce ai prin casă, nu văd la ce altceva mi-ar folosi. Teoretic, poți da comenzi vocale aspiratorului. Dar de ce ai face-o? Oricum comenzile pe care le poți da sunt foarte, foarte limitate (gen: „Start cleaning”) și numai în engleză. Nu e mai simplu să te folosești de app pe telefon sau de banala telecomandă? Eu l-am deconectat. Nu, mersi, n-am nevoie.

Dintre brandurile pe care am avut prilejul să le studiez:

- Pentru garsoniere sau apartamente cu 2 camere fără trasee complicate, fără praguri, fără covoare, fără animale de companie: puteți opta liniștiți pentru un Symbo D410/D420 sau un Evolveo RoboTrex H6 (cel identic cu Lidl Silvercrest). Costă doar câteva sute de lei, în general în jur de 650-700 RON.

- Pentru apartamente ceva mai mari (2-3 camere) și cu ceva mai multe cerințe puteți opta pentru unul dintre cele mai vândute modele de la Symbo: xBot 5 Pro wifi (sau, dacă nu-l vreți cu app, doar Symbo xBot 5), pentru un aspirator Tesla Robostar T40/T60 sau pentru un Ecovacs Deebot. Niciunul nu are navigare laser, dar își fac treaba cu brio și costă în jur de 1000-1100 RON. Symbo xBot 5 este în acest moment cel mai vândut model Symbo în România, în ultimul an s-au dat peste 300 de bucăți, 90% fiind varianta cu app. (Apropo de Symbo xBot, un aparat foarte asemănător - mă întreb dacă nu cumva e același cu mici modificări - este Rovus de la teleshopping, care costă cu cca. 30% mai mult.)

- Dacă vă tentează vreunul din modele clasice de la Xiaomi, găsiți ceva la fel de bun, numai că mult mai ieftin, la 360. Chiar așa se numește brandul. Bineînțeles, sunt tot chinezi. Mergeți cu încredere pe 360 și veți avea în același buget și bani pentru consumabile. Dacă vreți neapărat ceva de la Xiaomi, orientați-vă către noile lor modele cu motor BLDC.

- Pentru apartamente mari (4-5 camere) recomand Symbo Laserbot 650 (cu navigare laser) sau Tesla RoboStar IQ300 (cu navigare optică). Ambele au motor BLDC, costă în jur de 1500 RON și au putere mare de aspirare (2-3000 Pa). Datorită algoritmului laser Laserbot 650 se orientează mai bine, în timp ce Robostar, care nu are laser, se strecoară mai bine, având o înălțime de numai 7,5 cm.

- Peste 1500 RON fiecare e responsabil să-și cheltuie banii cum crede de cuviință. Eu am ales să-mi cumpăr un Concept VR3210 dar nu cred că o să reapară prea curând la prețul de 1650 RON, cu cât l-am luat eu.

- Symbo, Tesla și Concept sunt trei mărci cehești serioase, de încredere (nu ca Robzone). Aspiratoarele sunt comercializate la un preț corect, nu de jefuire a clientului. Când semnează un contract cu un furnizor chinez achiziționează și aparate, și accesorii, astfel încât poți fi sigur că timp de câțiva ani ai ce face cu robotul tău. Tocmai de aceea nu pot să mă pronunț asupra altor mărci care au început să circule și pe la noi: Abir, Eufy, amXea (am impresia că ăștia sunt români), V-Tac etc. S-ar putea să luați azi un robot și peste jumătate de an să nu mai găsiți perii de schimb. Mărci chinezești care se aduc pe diverse canale gri la noi sunt și Liectroux și iLife, pentru ele se găsesc la discreție accesorii pe Aliexpress, dar trebuie să vă faceți research înainte de a vă hotărî să achiziționați. Cel mai bine e să alegeți în funcție de ce aveți nevoie, nu în funcție de ce robot e mai tare în „features” și are prețul cel mai mic.

👉 Ce ar mai fi de știut despre alegerea unui aspirator robot?


- Întoarcerea la bază. Al meu se întoarce foarte ok, indiferent unde ar fi în casă, dacă nu se fâțâie pisica și oamenii prin jurul lui. Dacă în timpul sesiunii de curățare se plimbă toată lumea de jur împrejurul lui, se mai învârte și pisica, se închid și se deschid uși etc. tinde să se rătăcească fiindcă ține minte locurile din casă prin care i-a apărut un picior sau o pisică în timpul sesiunii de curățare și vrea să le evite. Vrând să le evite, ajunge câteodată-n bălării. În schimb în sesiunile de curățare în care nu e perturbat de nimeni lucrează și se reîntoarce la bază ca un campion.

- Până acum, în vreo lună și jumătate de când îl am, a „făcut” aproape 500 de metri pătrați. În medie, așadar, cam 11 mp / zi. În ritmul ăsta într-un an va ajunge să curețe peste 4000 mp.

- Există aspiratoare care țin minte mai multe hărți. Asta e o chestie utilă când ai o casă cu etaj sau când îl folosești în mai multe locații. Acu' la ăsta al meu, care folosește Tuya app, nu are așa ceva, dar am observat că îi poți alege din istoric, pur și simplu, ce hartă să repete. O reîncarcă pe aia și pe-aici ți-e drumul. Când îl duci într-un loc nou își dă seama instant că nu e harta lui obișnuită și, practic, își resetează toată navigarea, inclusiv zonele definite de tine, formându-și o nouă hartă în cap, pe care și-o salvează în istoricul de navigare.

- Se poate bloca pe undeva? Roboții cu navigare laser nu, sau foarte rar. Al meu s-a blocat doar în prima zi sub un soi de măsuță de jucării pentru fiică-mea pe care am confecționat-o chiar eu dintr-o scândură și niște piciorușe de mobilă luate de la Bricodepot. Eu am luat piciorușe de 10 cm și m-am gândit că dacă le mai adaug și niște protecții cauciucate pentru parchet, înălțimea totală a măsuței va fi de cca. 10,3 cm. Nu m-am gândit că la mijloc scândura se va curba din cauza greutății pe care o voi pune pe ea. Roboțelul s-a băgat pe dedesubt dar la mijloc a rămas blocat, fiindcă a atins cu creștetul capului măsuța. Așa că am mai lipit pe fiecare picior câteva protecții, înălțând măsuța pe la 11 cm, ca să fiu sigur că încape ăsta. Din momentul ăla nu s-a mai blocat niciodată.

- Dacă îi închizi ușile, ține minte. Într-o zi, pe la început, am vrut să dau numai în camera mare, în care e dock-ul lui. Și ca să fie totul ok am închis ușa (fiindcă ușa se deschide oarecum în mijlocul camerei și mănâncă din suprafața aspirabilă). Apoi, după oarece vreme, am vrut să-l trimit să aspire în restul casei. Pauză. Pleca, mergea vreun metru, apoi mormăia: „Area cleaning complete.” și se întorcea la încărcat. Mai ales în primele zile ești tentat de multe ori să zici că un asemenea device e o porcărie, o mizerie, că nu merge. Așa am fost și eu, l-am înjurat. Până când, uitându-mă mai bine pe harta lui, am văzut că el, săracul, avea în locul de trecere marcată o ușă închisă (=un obstacol). Că așa reținuse el, săracul, de la ultima sesiune de aspirare! Așa că a trebuit să-i ordon să facă un mic „spot cleaning” în fața ușii, ca să ajungă până acolo și să „observe” că ușa e deschisă, ca să poată ieși în restul casei.

- Mai folosim aspiratorul normal? Da, dar foarte rar (o dată la 3-4 săptămâni), și numai pe la colțurile greu accesibile, unde se adună praful pe care nu-l poate aspira Gogu (ăsta e numele dat aspiratorului). Pur și simplu e inutil să mai dai cu aspiratorul în toată casa. Nu e nevoie.

Cam atât. În rest nu știu ce să mai zic, decât că dacă nu aveți un astfel de device, nici nu știți ce pierdeți...

LE 4 iunie 2021. Ceva foarte interesant: în acest moment piața de aspiratoare robot a ajuns, valoric, mai mare decât a aspiratoarelor clasice!
LE 13 iunie 2021. Nu am dat linkuri și nu dau linkuri pentru că nu am nimic de vândut! Găsiți singuri pe Google toate modelele la care fac referire în acest articol, dar și altele.
LE 16 iunie 2021. Am impresia că un alt nume sub care se mai găsește platforma aspiratorului meu, Concept VR3210, este Ikohs Netbot LS23 / Endurance. Seamănă 90% cu al meu, pare să aibă cam aceleași caracteristici, dar mai trebuie să studiez nițel problema. 
LE 16 iunie 2021. Mențiune despre cum folosești un aspirator robot pe covoarele cu fir lung.

👉 Ce faci dacă vrei un aspirator robot și ai covoare cu fir lung?


În primul rând, nu te panica. Exista soluții și pentru așa ceva. 😁 Având în vedere că firele unui astfel de covor tind să se încurce în peria centrală va trebui, firește, să alegi un robot fără perie centrală sau care poate funcționa fără perie centrală. De asemenea, esențial este să se poată urca peste grosimi mai mari de 1,5 cm și să asigure o presiune de aspirare de minim 2000, ideal 2500-3000 Pa. Acestea fiind spuse, există pe piață Hobot Legee 7 și Symbo Laserbot 750 care nici nu au perie centrală, și au și putere mare de aspirare. Dar cred că și un robot normal poate funcționa fără peria centrală. Al meu poate, l-am testat. Pur și simplu tamburii ăia pe care stă peria se mișcă în gol. La 3300 Pa ar trebui să poată aspira fără probleme și un covor cu fir lung. Nu știu, însă, cât de corectă e această utilizare. Nu știu dacă nu cumva nu risc să stric ceva la el, așa că nu am insistat. Cert este că pare absolut ok, funcționează, ceea ce înseamnă că pe covoare cu fir lung se va urca și va aspira fără probleme, în profunzime. Totuși, la al meu trebuie să-i zici manual din aplicație să crească puterea la modul turbo când e pe covor, fiindcă fără perie nu detectează corect covorul întotdeauna.

LE 8 iulie 2021. Un pic despre întreținere. Dacă vreți ca aspiratorul să funcționeze cât mai bine aveți grijă să-i curățați periodic rotițele și peria principală. La mine săraca perie adună permanent părul neveste-mii și al fiică-mii. După câteva ture e încâlcită ca naiba, și la fel și rotițele. Părul lung încolăcit în jurul periei și al rotițelor câteodată face chiar imposibilă deplasarea roboțelului, deci e bine să-l îngrijiți cât mai corect din acest punct de vedere.

De asemenea, filtrele trebuie curățate periodic. Eu le spăl cam la fiecare 150-200 mp aspirați. La al meu există 3 filtre: unul pentru nivelul primar, unul ca un burete și unul HEPA. Cele trei lucrează împreună. După ce le spăl le las la uscat și sunt ca noi. Deși cel HEPA începe vizibil să se degradeze, dar în cutie am unul de rezervă. 

Periuțele laterale - mustăcioarele - au început să se deformeze încă de la prima utilizare dar își fac treaba ireproșabil. Momentan am ajuns la aproape 800 mp și arată foarte bine. Probabil rezistă fără probleme 3-4000 mp. Dacă ai în casă numai gresie și parchet e posibil să reziste și mai mult.

Niciun comentariu: