9.6.21

Excesul de mortalitate din Israel de după vaccinarea generală e absolut suspect

Au apărut, în sfârșit, date privitoare la excesul de mortalitate din Israel pe lunile aprilie și mai. Se vorbea pe la colțuri că se petrec lucruri ciudate, iar graficul de mai sus o dovedește.

După cum se vede, primele trei „cocoașe” de mortalitate excesivă în Israel (când se depășește 20% față de media ultimilor ani) se suprapun pe valurile cunoscute de Covid.

  • perioada martie-mai 2019 („valul 1”): Israelul a raportat sub 300 de decese de Covid în această perioadă, o medie de cca. 3,2 decese / zi, dar eram la începutul pandemiei. Unii poate au murit fără să se știe că au murit de Covid, alții probabil au murit din cauza lockdown-ului pripit care i-a privat de îngrijirea sănătății. Cel mai mult au avut de suferit bătrânii.
  • perioada august-octombrie 2019 („valul 2”): Covidul lovește din plin, se înregistrează aproape 2000 de decese. O medie de 21,73 decese / zi. Pe 1 octombrie se înregistrează un vârf de infecții. Bibi îi bagă iarăși la cutie.
  • perioada decembrie 2019 - februarie 2020 („valul 3”): se suprapune și pe începutul vaccinării. Sunt raportate cam 2900 de decese, deci o medie zilnică (32,22) mai mare decât în valul precedent. Pe 5 februarie se atinge numărul maxim de infectări.
Vedem, așadar, că toate cele trei valuri de infectări coincid cu o raportare a unei rate de mortalitate excesivă. Dar în jurul datei de 20 martie Israelul practic termină de vaccinat toată populația adultă.

Și atunci, cu ce coincide a patra cocoașă de mortalitate excesivă, cea care se vede cam între 1-20 aprilie?

Nu știm.

În aceste douăzeci de zile Israelul nu mai raportează oficial decât 136 de decese de Covid, deci o medie minusculă, de 6,8 decese pe zi.

Cu toate acestea, mortalitatea excesivă e comparabilă cu cea din primăvara trecută. Grupa de vârstă 65-74 e cea mai afectată, aproape ca într-o perioadă de vârf a pandemiei. Dar, în mod ciudat, începând cam cu ultimele zile din ianuarie 2021 e foarte afectată și grupa de vârstă 15-64.

Lucrurile se normalizează abia după începutul lunii mai, dar după data de 9 mai nu mai avem date.

Niciun comentariu: