14.5.21

Minunea din Israel nu a durat decât o lună?

Nu mă interesează războiul ăla cu Hamas. Vreau să reiterez ceea ce am scris mai devreme: ceva pute rău de tot în campania de vaccinare din Israel. În urmă cu două săptămâni spuneam că există niște semne de întrebare legate de mortalitatea pe care virusul o arată acum în Israel. Acum observăm însă o altă chestie interesantă:

- cazuri Covid-19 în Israel în perioada 1-14 mai 2020: +633
- cazuri Covid-19 în Israel în perioada 1-14 mai 2021: +598 !!!

E absolut ciudat: vaccinul Pfizer pare să fi scăzut cu numai -5,5% numărul cazurilor YOY! Efectele vaccinului sunt doar un pic mai bune decât ale lockdownului, ceea ce e, s-avem pardon, de noaptea minții! În momentul ăsta, zău dacă nu merită să te întrebi ce a provocat cu adevărat scăderea cazurilor: o fi vaccinul, sau o fi, pur și simplu... venirea primăverii?!

Bizar, bizar, bizar. Absolut bizar ce se întâmplă în Israel, absolut bizar că ultimele vești care vin de acolo - îmbulzeala de la pelerinajul religios, războiul cu Hamas -  parcă vor cu tot dinadinsul să arunce în umbră subiectele de discuție legate de vaccin, doar, doar lumea și-o îndrepta atenția legată de Israel spre altceva decât campania de vaccinare.

Nu se poate spune că în luna mai 2020 Israelul nu avea suficiente teste, dimpotrivă, Israelul a fost de la bun început una dintre națiunile cel mai bine aprovizionate și echipate pentru lupta anti-Covid.

Pe intervalul 1 aprilie - 14 mai situația e mai bună: în 2020 s-au înregistrat +10.487 și în 2021 +5.974 de cazuri, deci o diferență de -43%. Dar tocmai asta ne sugerează că după gâtuirea inițială a pandemiei, încetul cu încetul numărul cazurilor se îndreaptă fix spre aceeași dinamică din 2020, fiind de așteptat ca peste vreo două-trei săptămâni Israelul să înregistreze fix același număr de cazuri zilnice câte avea în 2020, fără vaccin.

Oare „minunea” din Israel nu a durat decât o lună, și de-asta e nevoie să fie bumbăciți palestinienii? Pentru a îndrepta atenția opiniei publice spre altceva?

Niciun comentariu: