19.5.21

Momentul adevărului pentru campania de vaccinare din Israel

La început am salutat „rezultatele” campaniei de vaccinare din Israel, pentru că mi se părea că e mai mult decât evident că e una de succes.

Apoi, în jurul datei de 1 mai au început să mi se aprindă niște becuri în cap. Cifrele arătau bine doar dacă nu le priveai din toată perspectiva. Dacă le priveai în perspectivă, hm, erau nici prea prea, nici foarte foarte, și îți ridicau multe semne de întrebare.

În urmă cu nici măcar o săptămână a devenit evident că e ceva în neregulă acolo.

Astăzi s-a ajuns la punctul de inflexiune. Numărul cazurilor YOY a ajuns mai mare în intervalul 1-19 mai 2021 decât în intervalul 1-19 mai 2020. 740 vs. 713.

Despre asta vorbim, doamnelor și domnilor. Ceva e în mare neregulă cu toată povestea asta. Sigur, 740 vs. 713 nu e o diferență mare, dar tendința e clară. În plus, să nu uităm că în urmă cu un an, în luna mai 2020, erau post-lockdown și aveau 0 vaccinați ... acum au în continuare restricții mai dure decât în post-lockdownul de anul trecut și au înțepat 60% din populație!

Câte cazuri de miocardită au fost cauzate de produsul Pfizer?

Colac peste pupăză, specialiștii investighează acum și cazurile de miocardită depistate la pacienți tineri și relativ tineri (30-40 de ani) post-vaccinare. Nu e o legendă, e un fapt (găsiți amănunte pe Reuters). S-a vorbit și la noi, dar apoi informația s-a băgat repede sub preș. Mucles. În urmă cu aproape o lună se vorbea de cca. 60 de cazuri. Oameni buni, dacă o sursă oficială vorbește de 60 de cazuri vă asigur că numărul real era la acel moment de cel puțin 600!...

În plus, riscul de miocardită ca urmare a vaccinării cu produsul Pfizer pare a fi o certitudine, cazuri similare fiind raportate în SUA (sursa), Franța (sursa) etc. Cu siguranță există cazuri similare și în România, dat fiind că oamenii au preferat să se vaccineze în special cu Pfizer. Numai că la noi ăștia nu raportează nici măcar infecțiile nozocomiale, darămite să raporteze ceva ce ar putea supăra Bruxelles-ul.

Bun, nu sunt medic, dar știu și eu că miocardita nu e ceva de joacă, fiind o afecțiune a inimii care poate duce direct la infarct și, implicit, la moarte, dacă nu e tratată corespunzător și dacă pacientul nu se îngrijește.

Să recapitulăm

Numărul de cazuri e în pom. Covidelul zburdă prin Israel fix așa cum zburda în urmă cu un an, ba chiar un pic mai tare.

Există deja un efect advers cert, observat și analizat de specialiști. E vorba de aceste cazuri de miocardită. Cu siguranță mai sunt și altele, care vor fi descoperite în timp (eu pariez pe ceva boli autoimune).

Netanyahu mai poate fi salvat de eșafodul poporului doar dacă valul de îmbolnăviri care va sosi în vară, odată cu declanșarea aparatelor de aer condiționat (cam în 4-5 săptămâni de acum încolo, în perioada trecerii dintre iunie/iulie), se va dovedi benign. Adică oamenii se vor îmbolnăvi, e inevitabil, dar vor face forme ușoare și nu vor muri. Atunci se va dovedi dacă produsul Pfizer oferă imunitate pe termen lung, sau nu.

Dar dacă îmbolnăvirile vor fi dublate de morți, fix cum a fost anul trecut, cineva va trebui să dea socoteală. 

Și o va da.

Niciun comentariu: