29.12.22

Pentru cine începea în mai 2019 WuXi Vaccines construcția unei fabrici de vaccinuri anti-cancer la Dundalk, Irlanda?

Fabrica WuXi, concept pe calculator din 2019

În acest moment nu există un vaccin eficient anti-cancer aplicabil pe scară largă, impersonală, deși există câteva vaccinuri (de pildă anti-HPV) care zic că previn îmbolnăvirea cu viruși care ar putea provoca anumite forme de cancer. Totuși, există numeroase cercetări în vederea găsirii unor vaccinuri anti-cancer aplicabile pe scară largă și toate ițele duc către tehnologia mRNA. Atât Biontech, cât și Moderna, pionierii acestui tip de tehnologie, susțin că au în lucru zeci de vaccinuri anti-cancer, unele dintre ele avansate și, aparent, destul de eficiente.

Practic, în locul tratamentelor costisitoare și nesigure, cancerul ar putea fi rezolvat cu câteva injecții care ar putea „instrui” corpul să recunoască rapid celulele cancerigene și să le elimine. 

Sună promițător.

Dar un lucru mai puțin știut e că în luna mai 2019 gigantul chinez WuXi Biologics, prin divizia WuXi Vaccines, semna un contract pentru construcția unei fabrici de vaccinuri anti-cancer care ar urma să producă anual vaccinuri în valoare de 150 de milioane USD timp de 20 de ani. Așadar, vaccinuri anti-cancer în valoare de 3 miliarde de dolari.

WuXi Biologics este unul dintre cei mai mari producători de tip CRDMO (contract - research - development and manufacturing organization) din industria farma. În 2020 veniturile sale au fost de 5,6 miliarde Yuani, echivalentul a cca. 800 milioane EUR.

Fabrica respectivă a fost construită la Dundalk, în Irlanda, așadar în inima Occidentului, nu în China, și finalizarea construcției a fost anunțată în urmă cu câteva luni, în octombrie 2022. Inițial nu era clar unde va construi WuXi fabrica, putea fi chiar China. Dar construcția ei în Irlanda sugerează că planul de vânzări prevede livrarea rapidă a produselor în Occident, atât în Europa, cât și în America de Nord.

Clientul final încă nu a fost dezvăluit, pur și simplu nu se știe cine e, știm doar că e un „global pharmaceutical company” și se știe că, dintre marii producători de vaccinuri, Sanofi și Pfizer au negat că ar avea vreo legătură cu această investiție, Merck nu a comentat și GlaxoSmithKlein nu a furnizat nici o informație.

Deci, teoretic, Merck sau GSK ar putea fi misteriosul comanditar al acestui proiect. Care e în mod evident atât de misterios încât nici după finalizarea fabricii chinezii nu zic pentru cine a fost construită. Despre Merck știm că dezvoltă, în parteneriat cu Moderna, un vaccin mRNA împotriva cancerului de piele despre care se zice că e destul de avansat, trecând deja de primele faze de testare.

În 2020 stadiul cercetărilor privitoare la vaccinurile anti-cancer era descris aici și, după cum se vede, tonul nu era prea optimist. Ceea ce cercetătorii numeau „vaccinuri anti-cancer” erau de fapt tratamente personalizate (imposibil de fabricat pe scară largă) pentru un set foarte mic de cancere. Erau trecute în revistă acolo și cele mai importante „challenges”, și dintre acestea majoritatea păreau insurmontabile la acel moment, deoarece cancerul, ca boală, are un impact asupra sistemului imunitar. De aceea ar fi interesant de știut cine e clientul final, pentru că ar fi interesant de știut dacă respectivul client:

- știa încă din 2019 că peste numai câțiva ani vaccinurile anti-cancer vor fi atât de bine puse la punct încât vor putea fi produse pe scară largă;
- știa încă din 2019 că peste câțiva ani, așadar cândva în cursul deceniului 2020-2029, va exploda cererea de vaccinuri anti-cancer produse pe scară largă în așa fel încât să se justifice o asemenea investiție în valoare de sute de milioane de euro și în perspectiva unor venituri de miliarde de euro/USD.

Nu de alta, dar compania respectivă ar trebui să primească un premiu pentru „cea mai vizionară companie”. 

De aceea merită să știm cu toții cine e. Și ce știa ea în 2019, înaintea tuturor.

PS. Și o întrebare: va fi 2023 anul în care se va constata o explozie a cazurilor de cancer în toată lumea occidentală? Recenta discuție din jurul anticorpilor IgG4 induși de injectarea repetată cu mRNA care, printre altele, ar fi și un marker al disponibilității de îmbolnăvire de cancer, nu e încurajatoare.

2 comentarii:

Dumitru spunea...

O curiozitate ma framanta si pe mine.Din cei vaccinati,oare care din cele 4 vaccinuri folosite la noi si in West in general ,au avut cele mai nashpa urmari(decese subite,cancere galopante etc.)
Sa fie cele 2 cu ARNm,sau celelalte 2.
Sincer cand aud in jurul meu de morti subite(si incep sa fie)recent o cunostinta 55 ani,cancer galopant la vezica,depistat in octombrie,de 2 saptamani e in cimitir...vaccinat cu Pisfaizer.
Sunt constient ca asemenea date,statistici nu se vor afla niciodata...poate doar medicii de familie sa poata face o legatura intre vaccin(ce fel de..)si eventuale efecte.

Lucian Sârbu spunea...

Există situl HowBadIsMyBatch.com. Se poate lua seria de vaccin de pe certificatul verde și situl ăla îți arată dacă au fost efecte adverse raportate în VAERS, și câte. Merge și cu vaccinurile noastre.

Totuși, eu zic să fim optimiști, pentru că în România ăștia sigur nu le-au ținut la -80 de grade, nu le-au dozat cum trebuie, s-au făcut enorm de multe vaccinuri la chiuvetă etc. Dacă îți aduci aminte, ai noștri făceau brad de Crăciun cu dozele consumate - un indicator „perfect” cu privire la seriozitatea cu care priveau această problemă. Dar au fost și nefericiți care chiar au pățit-o. Eu nu știu cazuri de deces, Doamne-ajută, dar știu caz de ganglioni limfatici umflați și rămași umflați și acum, sarcină pierdută brusc (și nu în trim. I) etc. De fapt aș ști și un caz de deces post-vaccin („moarte subită”), cineva de 64 de ani care abia aștepta, săracul, să iasă la pensie... dar nu se poate zice nimic clar. Omul a murit chiar de Crăciunul 2021 și fusese obligat de la muncă să se vaccineze. O fi fost, n-o fi fost de la vaccin... habar n-am. Câtă vreme nu se fac autopsii și se neagă orice posibilă legătură, nu putem decât să speculăm.