28.5.14

Cum se numără voturile? Podemos și #unitzibelimos.

Au trecut și alegerile. 

Sper ca pe colegii mei mai tineri din PAS scorul dezastruos (nici 10.000 de voturi) să nu-i demoralizeze. Organizația Călărași a anunțat deja că va contesta rezultatele la BEC, cerând renumărarea voturilor anulate. Evident că nu vor obține nimic, dar măcar le mai dau un pic de lucru birocraților din BEC, care iau bani frumoși din toată distracția asta.

Când ești furat, e una; când ești furat prost, e alta. Cine ne-a furat nu a știut că „bate la ochi” să lase același procent de voturi și la Maramureș, unde PAS nu are nimic, nici măcar un comitet de inițiativă, și la Călărași, unde s-a făcut campanie, inclusiv în media și la radio. Puteau și ei să ne lase 5-600 de voturi dar s-au calicit: ne-au lăsat doar 178.

În localitatea Sărulești eu personal știu de 4 voturi, și avem numărate 2. În Tămădău știu de 1, și avem 0. În orașul Fundulea am avut peste 30 de voturi. Numărate... ie 1 vot :) Etc.

Ceea ce e mișto în toată povestea asta, în care puterea parcă într-adins vrea să te umilească („muriți, măh!... 'vă-n măsea de jagardele...”) e că printre alți colegi de suferință, cum ar fi Noua Republică, se lasă cu cafteală internă, măcel anti-Neamțu și declarații plângăcioase. Așa e când n-ai „experiență politică” :) . Ăștia chiar te omoară. Băi, tembelilor! Nu vă mai certați! Nu ați luat (doar) 15.000 de voturi. Sigur ați luat mai multe. Data viitoare, însă, cheltuiți banii mai cu reținere. Nu mai aruncați cu ei pe fereastră, că dacă băieții nu vă vor, nu luați pragul electoral nici de-ar fi să fie la 0,2%. Au ei grijă să luați doar 5.000 de voturi.

Ceea ce este de neprețuit, este experiența politică. Colegii mei tineri au de acum un ascendent important față de hipsterii #unitzibelimos cărora le pute politica, dar ar vrea s-o facă, fiindcă altfel nu s-ar milogi de guvern să mai scadă din pretenții la înființarea unui partid. Ceea ce nu înțeleg hipsterii este că degeaba îți faci partid gratis dacă nu ai văzut concret cum se adună 200.000 de semnături, dacă nu ai participat vreodată la o dezbatere cu contracandidați din partidele-sistem, dacă nu ai participat la formarea unei liste de candidați (supraviețuind), dacă nu ai înghițit vreodată un eșec electoral major, dacă nu știi ce e o secție de vot, dacă nu te-ai tot sucit și răsucit pe la tribunal cu fel de fel de cauze tâmpite, dacă nu a trebuit să faci o campanie fără nici un ban în buzunar, dacă nu știi cum se fură voturile (practic, nu teoretic) etc. Ei își închipuie că mâine vor forma Partidul Hipsteresc UnitziBelimos, de poimâine începe să-i voteze lumea așa cum răpăie mitraliera, și de răspoimâine devin parlamentari și fac burtă. Ah, și bine umanității.

Nope. Lucrurile sunt nițeluș mai complicate. Și ca să învingi sistemul trebuie mai întâi să-l înțelegi până în cele mai mici amănunte. Iar ca să-l înțelegi, trebuie să intri în joc. Și să joci. La ora actuală nu există decât trei partide care le promit hipsterilor că îi pot ajuta să facă politică de stânga:
  • unul e PSD: dacă ei îl vor, bine;
  • altul e PDS: dacă li se pare manjabil... ducă-se!
  • ultimul e PAS: da, e un partid cu bube. Mai mari ca ale PSD-ului?
Dacă toate le put, atunci să stea în iarbă până le putrezește fundul, și să discute. Și la Woodstock era la fel.

Mai pragmatici decât hipsterașii noștri, indignații spanioli au pus-o de-un partid chiar la începutul acestui an, partidul Podemos - Putem - cu care au reușit să dea lovitura: 5 europarlamentari. Mai mult, Podemos a anunțat deja că se va alinia la grupul Stângii (GUE/NGL) care cred că va trece astfel de 50 de europarlamentari, secțiunea spaniolă devenind cea mai puternică (din Spania mai vin și 5 eurodeputați aduși de Izquierda Unida). Podemos merită felicitați, pentru că și indignații au avut momentul lor de hipstereală când, în 2011, au boicotat votul și le-au permis Popularilor lui Rajoy să pună șaua pe Spania. 3 ani de luat bice pe spinare se pare însă că i-a deșteptat. Hai să vedem de câți ani va fi nevoie pentru deșteptarea hipsterilor noștri.

LE: ia citiți și comentariul 9 de la postul de mai jos (ăsta: „Estimarea mea se bazează pe...”). Așa e tinere, ai înțeles :)


5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Alexis Tsipras a anunțat că-l susține pe reprezentantul PPE, Jean-Claude Juncker

... o Europă unită... :)

Lucian Sarbu spunea...

Nici vorbă. Asta e interpretarea tâmpită a presei canalifere din România. Eu știam de declarația lui Tsipras încă de vineri, am văzut-o aici.

Pur și simplu Tsipras a declarat ceea ce e de bun simț: PPE a câștigat alegerile, deci să-și asume președinția așa cum a promis, cu Juncker.

AristotelCostel spunea...

OK. Pare o problemuță ceva mai complecsă, a presei canalifere din... UE. :)

Alexis Tsipras has announced he will support Jean Claude Juncker to seek majority for the EC Presidency.

P.S. Nu trage în... traducător! :D

Lucian Sarbu spunea...

„It is my position that the European Council should not nominate any candidate for the Presidency of the Commission, who did not compete in this election.”

Înțelegi? Asta e și poziția mea, și a oricărui om de stânga. Da, vrem să fie Juncker președinte, chit că nu l-am votat.

În mod normal Juncker trebuia nominalizat informal din data de 26 mai, și formal de cât s-a întâlnit Consiliul Europei, parcă luni (sau vineri?).

În loc de asta, aflăm ba că se opune Merkel, ba că se opune Cameron, ba că se opune Orban de la Budapesta. Păi, când și l-au nominalizat, nu au știut pe cine nominalizează? Nu asta au votat europenii? Pentru ce tot circul cu dezbaterile între candidați?

Sigur, întrebările noastre sunt retorice, pentru că de fapt europenii se întâlnesc acum prima oară cu ceea ce au pățit deja grecii (demiterea bruscă a lui Papandreu când a vrut să facă referendum pentru memorandum) sau românii (referendumul din 2012). Noi știam că UE nu e o structură democratică, dar pentru europeni lucrul ăsta e cam neclar, pentru că ei încă au impresia că mai contează. Nu-i nimic, trebuie să li se reamintească permanent că l-au votat pe Juncker, nu pe altcineva.

AristotelCostel spunea...

Of, am înțeles "nesuportul" lui Tsipras.
Al doilea mesaj era "menit" decanaliferizării traducătorului de la dc news.