18.5.14

Ciudatul caz de corupție electorală de la Bihor

În urmă cu o săptămână PAS a lansat un apel către toate partidele mici pentru a constitui împreună un comandament de campanie care să prevină fraudele electorale îndreptate împotriva noastră.

Din păcate singurul partid care a răspuns pozitiv, deși până la această oră nu s-a finalizat nici o înțelegere concretă, a fost Mișcarea Agricultorilor. Restul, probabil, nu sunt interesate, fiind convinse că pot supraveghea singure corectitudinea alegerilor, cu membri în secțiile de vot rarefiați, care ici, care colo.

Sau poate nu le pasă. Să explicăm.

Când activezi într-un partid mic ajungi să înțelegi foarte multe lucruri. Poate că mulți dintre voi vă întrebați ce îi mână în luptă pe liderii locali ai unui asemenea partid (să zicem că liderii naționali o fac pentru orgoliu, ca să-și vadă numele scris la ziar). Rezultate electorale ioc, funcții publice ioc. Atunci... de ce?

Explicația e foarte simplă, deși mi-a fost destul de greu să înțeleg mecanismul. În România au loc alegeri destul de des. Locale, generale, europene, prezidențiale, câteodată și parțiale etc. Fiecare asemenea rundă de alegeri e prilej pentru unii ca să primească bani de la stat. Dacă reprezinți un partid oarecare în teritoriu și ai șansa să intri în biroul electoral județean, indemnizația e destul de frumoasă, de ordinul miilor de lei. Pe lângă asta poți să-ți bagi oamenii în secțiile de vot. Alte zeci de mii de lei (și măcar un mic comision pentru șefu'). Unii își fac astfel o meserie din a face figurație în politică. Pentru că despre asta e vorba: figurație. Au o ștampilă oficială și se folosesc de ea strict ca să împuște un franc o dată la câțiva ani.

Aparent, de un asemenea gen de figurație productivă poate fi bănuită și doamna Mihaela Bodonea, președinta Verzilor din Bihor, care ar fi cerut o mită frumușică (peste 11.000 de euro) de la reprezentantul PDS pentru a băga în secții oamenii PDS, Verzii câștigând prin tragere la sorți acest drept la nivel local. Drept pentru care a fost săltată azi de DNA, care a și remis un comunicat preluat de presă. Numai că un comunicat al Partidului Verde ne bagă complet în ceață: conform acestui comunicat, partidul care de fapt a ieșit la tragerea la sorți a fost PDS, nu Verzii, deci e complet neclar ce anume putea trafica doamna Bodonea (câștigând tragerea la sorți, PDS nu avea nevoie de nimic de la Verzi). De altfel, tocmai din acest motiv, nici Verzilor de la București nu le e clar de ce este acuzată Bodonea.

Singura explicație logică este că liderul local al PDS - partid care nu are nici un fel de structură teritorială - a câștigat tragerea la sorți dar, neavând oameni, s-ar fi milogit de lidera Verzilor din localitate ca să le dea oameni pentru secții, și aceasta a acceptat, cu condiția ca PDS să-i plătească suma aceea. Pentru Verzii locali, afacerea ar fi fost bună: pe de o parte șefa lua niște bani, pe de altă parte erau siguri că pot participa la supravegherea scrutinului.

Altă explicație pur și simplu nu văd. Înseamnă că DNA de fapt a încurcat nițel borcanele și nu a înțeles prea bine ce s-a petrecut acolo și de ce o arestează pe Bodonea. De altfel în comunicatul DNA se vorbește de două ori de niște „înțelegeri” ... nu se știe ale cui cu cine, în urma cărora s-ar fi ajuns la ciudata situație ca PDS, partidul care a câștigat la tragerea la sorți, să dea mită Verzilor ca să ocupe locuri în secțiile de vot! Legea privind organizarea alegerilor europene este foarte clară: în capitolul 26, articolul 12b se spune negru pe alb că partidul care a câștigat tragerea la sorți la nivel de județ e cel care populează mai departe secțiile de vot. Ce sens avea ca PDS să-i mituiască pe Verzi?!

Surprinde însă și lejeritatea cu care PDS cheltuia atâtea mii de euro într-un singur județ. Cred că nu ar fi lipsit de interes ca DNA să își bage nițel nasul și în chestiunea asta. Rămân multe semne de întrebare.

LE ...mai ales că ultimele rapoarte arată că PDS nu a declarat decât 6000 de lei la donații.

LLE ...mai nou, alții zic că denunțătorul ar proveni de la... Forța Civică! Misterul se adâncește. Înseamnă că PDS a cedat locuri Verzilor (gratis?!), în timp ce aceștia au cedat locurile cedate Forței Civice.

Niciun comentariu: