Cel mai mare forum din România, Softpedia, nu o duce rău deloc. Cf. informațiilor disponibile pe Termene.ro (și nu numai) firma Softnews Net srl din București a avut o creștere de-a dreptul spectaculoasă a cifrei de afaceri în anii de pandemie.
Fig. 1: Evoluție cifră de afaceri Softnews NET srl, proprietarul Softpedia, 2008-2021. Sursa: Termene.ro
După cum se vede anul 2021 a fost un an record pentru deținătorii Softpedia, după ce înainte de pandemie aceștia stagnau cu grație.
În anii de început ai internetului nostru, românii au dezvoltat două situri majore de download: Softpedia și Soft32 de la Sibiu. Soft32 e ca și mort de mai mulți ani:
Fig. 2: Evoluție cifră de afaceri ITNT srl din Sibiu, proprietarul Soft32, 2008-2021. Sursa: Termene.ro
Download.com însuși e pe moarte, SimilarWeb abia îl mai creditează cu câteva zeci de mii de vizite pe lună la nivel mondial. În urmă cu 15 ani era punctul de start atunci când aveai nevoie de o aplicație și la momentul de vârf înregistra peste 100 de milioane de vizitatori unici pe lună.
Softpedia însă mai avea ceva în plus față de Soft32: forumul, probabil cel mai mare forum de limbă română de pe net. Forumul se laudă cu peste 800.000 de membri, din care în jur de 100.000 au la activ peste 10 postări. Sigur, între acești 100.000 or mai fi unii care au murit, alții care au fost banați, dar cifra rămâne impresionantă.
Forumul e și bine indexat de Google, apărând în top după o mulțime de cuvinte-cheie.
Acum, ce nu știe multă lume e că forumul Softpedia era unul dintre cele mai cenzurate locuri de pe internetul românesc în timpul pandemiei. Pe Softpedia se discută toate tâmpeniile pământului, dar nici un fel de narativă alternativă nu avea voie să treacă de vigilența moderatorilor dacă erau puse în discuție narativele oficiale. Firele de discuții pe care se discuta despre măști, lockdowns sau vaccinare era adevărate ode ceaușiste închinate măsurilor luate de autorități și cine era dubitativ era păstrat în discuție doar dacă putea fi expus, ca la insectar, ca un idiot șoșocar care „nu înțelege știința”, iar dacă devenea periculos, în sensul că începea să aducă în discuție argumente clare și conexiuni logice, era banat cu strășnicie.
E cu atât mai interesantă, așadar, această explozie bruscă din timpul pandemiei a cifrei de afaceri a companiei care administrează Softpedia - de la o medie de nici 4,5 milioane RON în perioada 2016-2019, cu o rată de profitabilitate de sub 10%, până la afaceri de 30,1 milioane RON în 2021 cu un profit de 19,2 milioane RON!
În mod evident, profitul ăsta nu putea fi generat decât de forum, pentru că afacerile cu download de software încă nu am auzit... să-și fi revenit.
Lăsând la o parte faptul că în orice țară civilizată un astfel de „succes în afaceri” ar intra imediat sub lupa fiscului - măcar ca să înțeleagă și profanii cum a fost posibil un astfel de succes, și să fie studiat cazul la facultățile de economie - întrebarea care se pune e dacă firma care administrează forumul Softpedia a fost sau nu a fost plătită în timpul pandemiei pentru a cenzura opinii nefavorabile narativelor oficiale susținute de partid și de stat.
3 comentarii:
Softpedia nu este singurul caz. In majoritatea tarilor din lumea asta, presa - asa numitul garant al democratiei - a fost cumparata prin subventii generoase pentru a facilita si sustine jaful covid. Nu vorbim de tari gen Rusia sau China unde presa este in totalitate instrumentul puterii. Vorbim de UK, Germania, Elvetia sau Irlanda, tari in care mai existau voci critice. Acum ca s-a cimentat parteneriatul stat-ziaristii, modelul de afaceri este extins si la alte teme. Statul plateste si presa scrie.
Ai dreptate cu cenzura de pe Softpedia ,m-am izbit de ea,atunci cu covidenia.
M-ai nou nu poti zice nimic rau de ukri...ca esti banat fara multe explicatii...chiar
si cu mult discutatul caz Bastroie se pune agresiv batista pe tambal.
Nu-i exclus ca si serviciile sa-si fi bagat coada pe acolo,avand in vedere ca pe
majoritatea retelelor sociale nu prea au spor asa cum si-ar dori(vad pe TV aservite..Digi,Antena cum se plang de asta).
De Ucraina, de Bîstroe, nu știu, că pe mine m-au dat afară definitiv în 2021 după ce am început să comentez în Poiana lui Iocan la discuțiile legate de vaccinuri. :)))))) Acum am un cont nou, dar n-am mai intrat pe Poiana lui Iocan. Nici nu am adunat suficiente mesaje ca să am iar dreptul de a posta acolo.
Trimiteți un comentariu