3.8.12

Numărarea românilor din străinătate, noul câmp de bătălie

Este clar. Strategia USL pentru a reduce listele electorale e aceea de a scoate de pe ele românii emigrați de facto care nu au catadicsit să dea un anunț onor statului român prin care să-i spună acestuia că votează cu picioarele și nu îi mai fac plăcerea de a-i fi plătitori de taxe.

După estimările făcute pe baza cărților de identitate valide aflate în circulație numărul acestora cred că e undeva între 1,7 și 2 milioane - deci imens. Cam 10% din listele electorale. Suficient ca, prin tăierea lor de pe liste, cvorumul să fie îndeplinit cu vârf și îndesat.

Discuția se va purta numai la nivel juridic și Ovidiu argumentează foarte corect că nu e așa de simplu să le iei unor oameni dreptul la vot. Numai că aici sunt două chestii. În primul rând, nu le ia nimeni dreptul de vot dacă îi taie de pe o listă. În al doilea rând vorbim, din nou, de statul de drept și de starea de fapt. Starea de fapt spune că despre un număr însemnat de cetățeni născuți pe teritoriul său statul român de fapt nu mai are nici o informație (pentru că nu raportează nimic la fisc, nu sunt în evidențele CNAS, nu au făcut vreo achiziție auto în ultimii ani sau, pur și simplu, nu se află la adresa de domiciliu) iar domiciliul stabil al acestora e undeva în lume, numai acolo unde credea guvernul că se află, adică la ultima adresă declarată pe teritoriul României, nu. Tot starea de fapt spune că oamenii ăia sunt într-o proporție dezarmantă complet dezinteresați de ceea ce se întâmplă în România, fiind de acum cetățeni spanioli, italieni, canadieni etc. Sigur, dreptul de a vota, precum și alte drepturi care decurg din cetățenia românească nu li-l poate lua nimeni, dar e imposibil să-i treci pe o listă electorală permanentă câtă vreme nu știi de unde să-i iei. Cine va dori să voteze, chiar și dacă are actele românești expirate, o va putea face oricând cu condiția să se prezinte în ziua votului la ambasada românească din țara de reședință.

Tabăra băsistă va duce probabil bătălia la un nivel juridic. Tabăra USL-istă o va rezolva practic. Le va cere adversarilor să identifice ei domiciliul stabil al „dispăruților” și să dea în scris că aceștia sunt vii și nevătămați.

Pur și simplu situația e fără ieșire pentru Băsescu. În clipa în care Ion Gigel are domiciliul în evidențele MAI în orașul X, dar el de fapt locuiește bine mersi la Castellon, atunci listele electorale din orașul X sunt viciate, drept pentru care trebuie curățate. Bineînțeles, se poate spune în contrapartidă că dreptul de a vota al lui Ion Gigel nu îl poate lua nimeni, dar la fel de bine se va putea spune că atâta vreme cât statul român nu mai știe nimic de Ion Gigel (ceea ce e perfect adevărat), atunci Ion Gigel trebuie să facă dovada că e viu pentru a putea fi băgat pe vreo listă electorală. Singura soluție pentru Băsescu e să realizeze o mobilizare masivă a românilor din diaspora stabiliți în străinătate pentru ca ei să se autodeclare vii și nevătămați pe la ambasadele din țările de reședință, în vederea luării în evidență pe listele electorale.

Ceea ce e SF. Gata! Corul bocitoarelor să tacă! Aveam dreptate să fiu optimist! :)

6 comentarii:

berenger spunea...

„În primul rând, nu le ia nimeni dreptul de vot dacă îi taie de pe o listă.”
e din ce in ce mai amuzant cum se gasesc argumente in dorul lelii. problema e o persoana cu anumite drepturi e cuantificabila in statisticile care conteaza. altfel spus, manifestarea unui drept, sau chiar simpla lui existenta e valida doar prin birocratizarea lui (deh, statul modern), relatia intre drept si recunoasterea lui birocratica fiind fundamentala.
iar chestiile cu dezinteresul sunt pur si simplu jenante. cu ce e mai interesat un alcoolic ce traieste pe ajutorul social dat de primar contra votului, decat un roman din castellon? cetatenia atrage dreptul la vot. punct.
iar despre optimism si realitate: e august. uita-te la punctele de frontiera si vezi ce se intampla.

Lucian Sarbu spunea...

Tu nu înțelegi problema de bază.
Gigel e trecut pe lista electorală ca având domiciliul în localitatea X (să zicem Mărăști), adresa cutare. Pentru că așa a rămas la evidența populației de pe timpul lui Pazvante Chiorul.
Dar Gigel nu are domiciliul stabil în localitatea X, adresa cutare. Pentru că o are de fapt în altă parte, la dracu'n praznic. În Spania, Italia, Canada, ceva de genul ăsta.
Dintr-un foc, listele electorale din Mărăști sunt viciate și trebuiesc curățate. Sigur că Gigel are tot dreptul să fie trecut pe listele electorale. Dar unde? La Mărăști? De ce?

berenger spunea...

sa fim seriosi. viciere ar fi daca gigel din lista de la marasti ar aparea si in lista de la castellon. cum nu apare, cum in dreptul cetateanului gigel este o singura posibilitate de exercitare a votului, totul e corect. pe de alta parte, a absolut incorect sa viciezi rezultate prin mismasuri birocratice.

AristotelCostel spunea...

@pupinbasist

Sper ca realizezi in ce hal v-a adus basescu.

Dupa ce 8,5 milioane de romani s-au exprimat, 7,4 milioane fiind pentru ruperea capului betivului ratat, in Romania se discuta prostii cu liste pentru că regimul securist a virusat tot sistemul, iar cateva mii de prostovani de pe contributors si hotnews se indigneaza la fiecare vânt emis de băsescu.

Rezultatul nu mai poate fi schimbat, dar voi, în prostia voastră, puteţi ambiţiona şi alte câteva milioane de români să cureţe tot sistemu'.

Şi... fii şi tu serios, statul român abia acum începe să se reformeze.

P.S. Gigel n-are ce căuta în lista de la Mărăşti.

P.P.S. Majoritatea românilor plecaţi afară spală babe la cur, iar dacă beşescu nu organizează turism electoral cu otobuze, spălătorii de babe la cur boicotează alegerile, adică susţin politicile de dreapta ale cretinilor comunisto-securişti din gaşca de proşti pe care o admiri în timp ce-ţi curge din gură.

Lucian Sarbu spunea...

berenger: vinovate pentru haosul actual sunt toate administrațiile de după 2001-2002 (deci inclusiv administrația Năstase) de când au început românii să plece la muncă prin străinătate legal, cu buletinul. Și au uitat să se mai întoarcă. Și toți erau mulțumiți că oamenii trimit miliarde acasă, pe care să le spargă ei cu camarila lor cu diplome de la „Spiru Haret”.
În alte țări, dacă ai lipsit mai mult de un an de la domiciliu se vede imediat la fisc, vine cineva să te întrebe de sănătate.
În clipa în care Gigel s-a stabilit la Castellon cineva din Mărăști trebuia să se sesizeze, măcar pentru simplul motiv că i-a dispărut din ogradă un contribuabil. Ceea ce știm bine că nu s-a întâmplat.
Bine, nu-ți ascund că părerea mea sinceră e că USL va lua, pur și simplu, pixul, și va tăia.
Ghici ce? Întrucât s-au complăcut în actuala stare de fapt, pedeliștii nu vor putea aduce dovezi că administrația USL a tăiat listele aiurea.

berenger spunea...

„dacă ai lipsit mai mult de un an de la domiciliu se vede imediat la fisc”. in romania, nici sa vrei nu poti face asa ceva, pentru ca gigel nu platea la fisc nici inainte (culmea ca s-ar putea sa plateasca acum un impozit pe proprietate). in rest, absolut de acord, useleul va abuza, ca si pana acum, iar tampitii de pedelei vor trebui sa taca pentru ca si ei au abuzat si au facut prostii cat casa.