25.7.11

Șoc și groază: doar 4 pași ca să ajungi de la Traian Băsescu la Anders Behring Breivik

Dacă sâmbătă dimineața se bănuia doar că Anders Behring Breivik e autorul carnagiului dement de la Oslo, astăzi lucrurile sunt mult mai clare.

Cu acest prilej, se poate remarca o treabă extrem de interesantă, ca să nu zic altfel. Cineva spunea că între doi oameni aflați în același timp în două colțuri diferite ale planetei se poate găsi o legătură de simpatie în cel mult 7 pași. Ei bine, între președintele nostru, Traian Băsescu, și acest Anders Behring Breivik, sunt suficienți ... doar 4 pași.

Pasul 1. De la Traian Băsescu la Vladimir Tismăneanu. Domnul Băsescu are câțiva intelectuali preferați (nu numai pe Cărtărăscu, a cărui carte o citește încontinuu de câțiva ani încoace), dar dintre ei se remarcă unul anume, „cu Manole zece, care-i și întrece”. Acesta e venerabilul domn Vladimir Tismăneanu, cunoscutul politolog și istoric al comunismului. Tismăneanu face parte dintre intelectualii de vârf ai regimului: a fost președintele comisiei care a scris raportul de condamnare a comunismului [1] iar raportul final îi poartă informal numele. Acum este președintele comisiei științifice de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) [2]. Nu vă speriați de denumirea lungă. A rezultat prin comasarea a două institute mai mici, prilej cu care de la unul din aceste institute a fost dat afară fostul președinte al comisiei științifice, istoricul Marius Oprea. Acest IICCMER este, așadar, un institut public, plătit din buzunarele noastre. Momentan misiunea acestui institut e destul de neclară, și eu personal nu înțeleg ce face așa de important, încât nu se putea face cu bani privați, dacă era cineva interesat; dar se pare că se lucrează din greu la realizarea unui muzeu al comunismului din România. Tismăneanu este așa de apreciat de Băsescu, încât a primit recent și o decorație: Ordinul Național pentru Merit în Grad de Mare Ofițer, pentru merite în promovarea democrației în România. Dintre „intelectualii lui Băsescu” cred că numai Patapievici se mai bucură de o asemenea distincție.

Pasul 2. De la Tismăneanu la În Linie Dreaptă. Domnul Tismăneanu citește mult. Printre lecturile dumnealui se numără și unele bloguri. De unele bloguri se simte așa de atașat, încât le recomandă public. Iată ce scria dumnealui pe 1 aprilie, fără să facă vreo păcăleală, într-un text publicat pe Contributors.ro [3]:

„Recomand, de asemenea, articolele și discuțiile de pe blogul În linie dreapta...”

Și pentru ca recomandarea să fie și mai temeinică, blogul InLinieDreapta.net se bucură și de un binemeritat link din blogroll de pe blogul personal al profesorului, tismaneanu.wordpress.com [4].

Pasul 3. De la În Linie Dreaptă la ideologia extremistă. În Linie Dreaptă, blogul atât de drag intelectualului decorat de Băsescu, este un blog conservator-extremist (hai să-i zicem „reacționar”, ca să nu-i jignim pe conservatorii moderați, deloc puțini) tipic. În general nu știm cine îl scrie, pentru că majoritatea  autorilor semnează anonim, dar e interesant să-i trecem în revistă temele majore:

- Retorica virulent anti-stângistă. Pentru autorii de la În Linie Dreaptă nazismul și comunismul sunt tot aia. Mai mult, fascismul mussolinian și nazismul sunt ideologii de inspirație socialistă. Oricine e de stânga e obligatoriu comunist, și nu orice fel de comunist, ci d-ăla de rit bolșevico-leninist, adică gulagofil și stalinist. Comentariile abundă și ele în insulte extremiste. E doar o problemă de timp până când un partid de centru-stânga ajuns la putere va ridica lagăre în care să bage toată populația. Dacă treaba asta nu se întâmplă în realitate, se datorează numai faptului că există conservatori vigilenți care veghează la bunul mers al lucrurilor. Dar nu trebuie să ne lăsăm înșelați de aparențe [5].

- Retorica virulent anti-islamică. Ctitind În Linie Dreaptă afli că Islamul e o religie intrinsec violentă, primitivă și care are un singur scop în viață: să îi jupoaie de vii pe europeni, pe americani și pe israelieni. Europa este în pragul colapsului, pentru că a permis imigrarea atâtor musulmani. Musulmanii nu fac decât necazuri: fură, bat și violează (a, și din când în când pun bombe). Copiii musulmanilor europeni nu își doresc decât să fie bombe umane când vor fi mari. Femeile musulmane din Europa sunt supuse în masă mutilării genitale, soartă care le va aștepta și pe europence după ce musulmanii vor pune mâna pe putere. Burqa?... o vezi la tot pasul. Ceea ce se întâmplă acum în Franța și Belgia, unde a fost interzisă, sunt doar replieri strategice ale marxisto-islamiștilor, pentru adormirea vigilenței sănătoase a conservatorilor. Că tot vorbim de marxisto-islamiști: termenul nu se referă, așa cum ați crede, la marxiști din țările arabe, ci la marxiștii europeni (adică orice e mai la stânga de centru-dreapta) care au pactizat și împart aceeași ideologie cu extremiștii islamiști. Dovada pactului? S-a văzut în demonstrațiile „indignaților” din Londra, din primăvara asta, când la manifestații s-au auzit cu claritate răcnete de „Allah Akbar” [6].

- Retorica virulent anti-multiculturalism. Multiculturalismul este principalul vinovat pentru infiltrarea musulmanilor în Europa. Multiculturalismul este, de fapt, o altă față a marxismului, care a eșuat politic și și-a găsit salvarea în multiculturalism. În realitate valorile europene sunt universale, dar sunt subminate de nenorociții de marxiști deghizați în islamisto-multiculturaliști care, dacă n-au putut să dărâme Europa pe cale revoluționară, iată că o fac subversiv în zilele noastre. Hoardele de africani și de arabi sunt „importate” cu bună știință în Europa de oligarhia marxistă, care și-a fixat un plan clar de transformare a Europei din monocultură, în multicultură. Un individ care semnează Bogdan Calehari, și comentează și pe articolele colegilor, deține soluția-minune pentru rezolvarea imigrației cu bărci: „Aruncați femeile peste bord! Astfel este menținută flotabilitatea bărcilor care fac curse regulate între coastele Africii și țărmurile Italiei.” [7]. Desigur, asemenea panseuri nu îl împiedică pe profesorul Tismăneanu să-și exprime admirația față de acest domn, pe ale cărui „excelente” articole comentează cu plăcere. [8]

- Retorica pro-Israel și anti-palestinieni. Cred că retorica pro-Israel este cea mai curioasă trăsătură a celor de la În Linie Dreaptă. În mod normal te-ai gândi că niște extremiști de dreapta ar trebui să fie antisemiți. Dimpotrivă. Băieții ăștia nu pierd nici un prilej să ridice în slăvi Israelul și să-i boscorodească pe palestinieni, care n-ar avea decât o singură pasiune în viață: să se înroleze în Hamas și să dea cu bombe. La o privire mai atentă îți dai seama însă că nu e nimic incoerent în atitudinea lor: retorica statului evreu e susținută cu toate forțele pentru că statul evreu e văzut ca un soi de avangardă a luptei împotriva musulmanilor.

- Afilierea deschisă la grupurile politice ale dreptei extremiste. Pe În Linie Dreaptă sunt nu mai puțin de 114 articole care îl ridică în slăvi pe Geert Wilders, un politician olandez extremist care s-a făcut remarcat în ultimii ani prin retorica anti-islam, sintetizată în formula: „Eu nu îi urăsc pe musulmani, eu urăsc Islamul.” Pentru a fi mai convingător, Wilders s-a dat cu peroxid în cap și a devenit blond platinat, ca Marilyn Monroe. Arată, astfel, ca un adevărat arian. Evident, pentru ca nimeni să nu-și dea seama că e un extremist de 2 lei, Wilders e un fanatic pro-Israel și e de părere că palestinienii au deja o țară: Regatul Hașemit al Iordaniei, care ar trebui să se numească Palestina. În felul ăsta, crede el, s-ar împăca și capra, și varza: palestinienii ar avea o țară (de fapt, deja o au) iar Israelul ar rămâne cu teritoriile revendicate acum de poporul palestinian. Dar nu doar Geert Wilders, ci și danezul Morten Messerschmidt (Partidul Poporului Danez) [9] este admirat pentru exprimarea simpatiilor sale pro-Israel și anti-palestinieni.

- Etc. Cine are răbdare, poate găsi și singur idei... „interesante”. 

Pasul 4. De la ideologia extremistă la Anders Behring Breivik. Cum gândea Breivik, deja știm. În cele câteva zile care au trecut de la atentate, a apărut un număr impresionant de materiale, inclusiv un manifest scris care, prin dimensiunile sale (1500 de pagini), pur și simplu umilește manifestul unui alt terorist ciudat obsedat nefast de multiculturalism și de stânga, Unabomber (Ted Kaczynski). Nu are rost să mai intru în amănunte, deoarece ideile lui Breivik sunt la ora actuală expuse in extenso în presă. Tipul are fix aceleași marote ca și băieții de la În Linie Dreaptă, cu care împarte, evident, aceeași filiație ideologică:
  • Anti-marxist visceral, deși comunismul bolșevic a fost învins în 1989, în occident partidele post-comuniste nu mai fac mai mult de 5-6%, iar marxismul non-comunist s-a transformat de zeci de ani în social-democrație.
  • Anti-multiculturalism, deși multiculturalismul a fost și este în strânsă legătură cu acțiunile plutocrației occidentale, care avea nevoie de brațe ieftine de muncă din Africa și din Orientul Apropiat, care, pe de o parte, să facă muncile umile pe bani puțini, și pe de altă parte să pună sub presiune pretențiile muncitorilor autohtoni. Adevăratul marxism nu a promovat niciodată altceva decât lupta de clasă internațională, pentru că, așa cum remarcase Karl Marx încă din 1848 în Manifestul Partidului Comunist și așa cum demonstrase în 1871 în cărticica sa Războiul civil din Franța, interesele proletarilor trebuie să fie internaționale pentru că plutocrația însăși este organizată la nivel internațional, dincolo de interesele fiecărei națiuni. [10]
  • Anti-islamist, deși musulmanii nu de bine ce o duc la ei acasă emigrează în Europa, ci tocmai pentru că sunt ținuți în sărăcie și mizerie de clasa de compradores autohtoni în cârdășie cu plutocrația occidentală (în special plutocrații din domeniul petrolului).
  • Pro-Israel (statul evreu fiind văzut ca o redută împotriva islamizării), deși Israelul are propriile bube în războiul din zonă și nu e deloc în măsură să arunce primul cu piatra. 
  • Admirație fără limite față de politicienii care își dau cu peroxid în cap ca să pară arieni.
  • Etc. [11]
Oare ce-ar mai fi de zis? Vorba celebrului polițai Șoric: „Case closed”.

Concluzie. Să recapitulăm: Traian Băsescu îl numește pe Vladimir Tismăneanu în posturi-cheie ale administrației ideologice a regimului. Vladimir Tismăneanu este un simpatizant al blogului InLinieDreapta.net, pe care îl recomandă public și pe care mai comite și comentarii din când în când. Blogul InLinieDreapta.net băltește de idei care au dus la masacrul de la Oslo, comis de Anders Behring Breivik.   Era o vorbă din bătrâni: „Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești.” O mai fi de actualitate?


UPDATE. Încep să cadă măștile! Propagandiștii conservatori reacționari, cei care au răspândit atâția ani valurile de ură ce au făcut posibil atentatul de la Oslo, încep să ia poziție față de ceea ce s-a întâmplat acolo și, evident, dau cu mucii în fasole. Glenn Beck  i-a comparat pe tinerii de pe insula Utoya cu „tineretul hitlerist” (vezi în Telegraph). Încă o dovadă că Anders Breivik este rezultatul logic al ideologiei propagate de alde Glenn Beck.

Tot ce sper acum e ca Breivik să nu fie făcut scăpat pe motive de nebunie. E posibil să fie ușor schizofrenic, cum e și Ted Kaczynski, dar asta nu înseamnă că nu avea discernământ. Timothy McVeigh, Anders Breivik - mă tem că domnii conservatori reacționari trebuie să-și asume niște responsabilități, nu mai pot sta cu capul în nisip făcându-se că ei nu au zis aia, nu au făcut ailaltă...


--

Note (nu dau peste tot linkuri directe pentru că nu toate materialele merită să se bucure de link juice)
[1] vezi comunicatul de presă de 5 aprilie 2006 de pe site-ul președinției, http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=7337
[2] website și alte informații: www.crimelecomunismului.ro
[3] vezi http://www.contributors.ro/global-europa/ratio-vivendi-si-ratio-moriendi-din-nou-despre-mitul-politic-anti-american/
[4] vezi în blogroll, dreapta jos :)
[5] pentru o „documentație” completă a se vedea pe situl respectiv secțiunea Cărticica progresistului
[6] retorica în toată splendoarea ei pe secțiunea Religia Păcii
[7] comentariu la articolul Multiculturalism turbo
[8] vezi http://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/17/dictatorul-basescu/ și linkul din articol
[9] vezi http://inliniedreapta.net/exemplul-danez/
[10] și, aș adăuga, dincolo de interesele particulare ale fiecărui grup oprimat (femeile, imigrații, micii antreprenori etc.)
[11] de exemplu, obsesia natalității europene, pe care o exhibă cei de la În Linie Dreaptă (vezi, de exemplu, articolul: http://inliniedreapta.net/cealalta-bomba-islamica/) și de care e obsedat și Anders Breivik. E interesant de remarcat că omul prefera să reguleze prostituate în loc să-și întemeieze o familie și să facă el copiii pe care nu-i nășteau alții!

8 comentarii:

costin spunea...

Felicitarile mele. Esti primul vint din taifun.un.

Lucian Sarbu spunea...

Mersi, inliniedreptaciule. Ești un drăguț, așa cum știți voi să fiți.

BlacKat spunea...

Uau! Domnii de la In linie dreapta au inceput sa faca deja spume la gura si sa va besteleasca in fel si chip (cum era si de asteptat :) Va citesc insa cam peste tot pe unde publicati (inclusiv pe Critic Atac :)

Lucian Sarbu spunea...

Trăim într-o țară liberă. Câtă vreme își păstrează spumele la ei acasă și au grijă să-și ia pastila zilnică de Rudotel, nu e nici o problemă.

costin spunea...

Lucian, e putin ridicol cum tu care arunci cu fascisti in stinga si dreapta fara discriminare, de la oricine nu e de acord cu tine, la Basescu, sa vorbesti de spume. Nu provoci spume nimanui, doar un zimbet plictisit in coltul gurii ;)

Imperialistu' spunea...

Aberant si pe alocuri josnic, dar 100% stangist. :-) Mi-a placut, astept si alte productii asemanatoare. Nu ma dezamagi.

Salutari imperialiste!

P.S. E ciudat ca un articol atat de folositor stangii revolutionarilor de salon nu este promovat pe Pudel Atac, centrul (in)telectual al radicalilor rosii care isi fac cumparaturile din mall-ul din Baneasca. In locul tau i-as scrie lu' Ernu.

Lucian Sarbu spunea...

Imperialistu' e tot un inliniedreptac.

Unknown spunea...

Surprinzator de bun nu ma asteptam sa citesc asa ceva in tomaneste