4.2.11

Când voi fi mare, vameş vreau să fiu!

Asist zilele astea, alături de alţi aproximativ 19 milioane de concetăţeni, la spectacolul dezgustător şi de-a dreptul aiuritor oferit de angajaţii vămilor. Noţiunea de "şpagă" exemplificată de vameşii ăştia pur şi simplu umileşte prin comparaţie, calcă în picioare, tot ce înseamnă ban negru de la noi din ţară: îl umileşte pe profesorul care face şi el un gheşeft cu o meditaţie de 30 de lei pe oră, îl umileşte pe poliţaiul care bagă 10 euro la chipiu ca să nu taie o amendă, îl umileşte pe doctorul care îi zâmbeşte binevoitor pacientului mai înstărit, în schimbul celor 50 de lei strecuraţi în buzunarul halatului.

Nici la Garda Financiară nu cred că se dă şpagă 130.000 de euro ca să ocupi un post. E ceva incredibil. În Franţa, ditamai preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy, a trebuit să dea explicaţii peste explicaţii pentru o presupusă "mită" de 200.000 de dolari; la noi, ăştia sunt banii de seminţe ai unui... vameş.

Gura lumii zice că şi în portul Constanţa e cam aceeaşi situaţie ca la vama Siret. Poate vom asista la ceva spectaculos şi pe-acolo, că tot e oraşul irascibilului şi inamovibilului primar pesedist Mazăre. Şi cu prilejul ăsta poate iese de vreo legătură, ceva...

Nu pot să nu mă întreb, totuşi, cum se face că tot acest scandal de proporţii pantagruelice a ieşit la iveală tocmai acum, când suntem în pericol să pierdem aderarea la Schengen. Mie îmi dă impresia că avem de-a face cu un exces de zel tipic pentru autorităţile române care, văzându-se puse la zid de către partenerii europeni, au intrat în vrie şi "se fac că lucrează", sperând să mai impresioneze pe cineva pe ultima sută de metri.

E bine că "se lucrează", chiar dacă aşa, vorba lui Iliescu, mai "cu sula [europeană] în coaste", dar eu aş vrea să văd nişte averi confiscate. Nu prea ştiu dacă din punct de vedere juridic o fi posibil, habar nu am dacă mai avem o lege a averilor ilicite (pe timpul lui Ceauşescu sigur exista) dar dacă nu avem, nu e nici o problemă: cu un pic de voinţă se poate face destul de rapid una. Până la urmă, al naibii să fiu de nu merită să faci 1-2 ani de puşcărie dacă te ştii milionar.

A, nu se vor confisca averile vinovaţilor şi ale tuturor rudelor lor de gradul 1? Atunci totul e o perdea de fum. Câinii latră, caravana trece - trebuie să concluzionăm că e tare bine şi util să fii vameş la Românistan.

Când o să fiu mare, vameş vreau să fiu.

Niciun comentariu: