5.6.12

Neoliberalismul e un simplu neofeudalism fără libera circulație a muncii

Un articol foarte bun din The Globalist pune foarte clar problema dublului discurs al ideologiei contemporane dominante: în timp ce liberalizarea circulației capitalurilor este văzută ca o mare realizare a umanității & shit, celălalt mare factor al procesului de producție, și anume munca, este ținut cu grijă sub papucul granițelor naționale. În ciuda aparențelor, mobilitatea transnațională a forței de muncă este în epoca noastră mai mică decât la 1900 (probabil pentru că acum umanitatea are 7 miliarde de locuitori). Merită citit.

2 comentarii:

originar spunea...

Felicitari pentru blog. L-am descoperit cu placere.

MIA spunea...

Complicată expunere ... și nițeluș cam "pe lîngă". :)

Ca părere pur personală eu unul zic că lucrurile sunt mult mai simple - dar trebuie realizat că avem de-a face cu două aspecte diferite :

1. Neoliberalismul ca doctrină economică - și aici se pot critica aspecte legate de o modelare matematică relativ simplistă ( deși e drept că mai avansată decât a alor doctrine "concurente" ), ignorarea unor aspecte referitoare la comerțul liber dintre țări cu diferite grade de ocupare a forței de muncă ș.a.m.d. - dar trebuie avute în vedere și aspectele pozitive evidente;

2. Neoliberalismul sau mai corect zis vulgata neoliberală ;) ca instrument politico-ideologic utilizat de imperialismul american ( și, într-o măsură ceva mai mică, și în cadrul UE - mai ales cu ocazia "extinderii istorice spre Est" ) - și aici sunt cu adevărat muuulte de criticat ... ;)

Însă greșeala mare - deși foarte frecventă - e să se amestece cele două aspecte. Și, iarăși destul de frecvent, să se ignore partea dintre paranteze în cazul punctului 2. :)