11.6.12

Este victoria zdrobitoare a USL un pericol pentru democrație?

M-am trezit din somn și, iată, surpriză (plăcută)!... nu aflu că peste noapte PDL-ul a ajuns la 41% și USL-ul a coborât la 40%. Nu, rezultatele au rămas în mare la fel ca aseară, adică USL în jur de 60% și PDL 11%, adunându-și dinții de pe jos. Singura victorie majoră pentru PDL e la Cluj, dar clujenii știm că sunt mai speciali - ei l-au votat de câteva ori și pe Funar la primărie, deci o victorie a lui Boc nu trebuie să ne mire (poate speră să le readucă Nokia, cine știe).

Primul lucru care trebuie scos în evidență e următorul: această victorie zdrobitoare nu e câtuși de puțin o înfrângere pentru democrația din România, așa cum a fost victoria FSN-ului din 20 mai 1990. Dimpotrivă. Spre deosebire de FSN, USL-ul este o construcție politică vremelnică, formată din mai multe partide cu interese antagonice (s-a văzut și recent când Ponta a propus impozitarea salariilor mari și PNL-ul s-a opus). Eu nu am nici o îndoială că USL-ul se va destrăma fie în 2013, după suspendarea lui Băsescu, fie în 2014, după alegerile prezidențiale. Scopul major al existenței acestei alianțe, scoaterea în ilegalitate a PDL-ului după modelul PNȚ-CD, aproape că a fost atins. Ori, dispariția de pe scena politică a celui mai malefic partid post-decembrist, nu poate fi decât un câștig pentru democrația internă, nicidecum o pierdere.

De asemenea, nu cred că a fost vorba de un vot politic negativ, pentru simplul motiv că scorul USL nu e decât cu 5-10% mai mare decât scorul fiecărui partid component din 2008. Ceea ce înseamnă că electoratul nu s-a reorientat masiv către USL. Se pare însă că electoratul retardat al PD-ului, cei care au votat cu mici și manele în perioada 2008-2009, a basculat acum masiv către partidul lui Dan Diaconescu iar PDL-ul nu și-a mai păstrat decât electoratul dur, cei aproximativ 10% care oricum votau constant cu ei de 15 ani încoace. Să sperăm că până la toamnă se vor mai deștepta și ăștia, astfel încât PDL-ul să nu câștige nici o circumscripție și să nu mai intre în parlament.

Și, în sfârșit, un lucru care mă unge pe suflet. Vin vremuri grele pentru gornacii „de dreapta” (începând cu jurnaliști precum Mircea Marian sau Andreea Pora, trecând prin câțiva bloggeri de duzină și terminând cu postacii infecți care infestează forumurile ziarelor) care erau „de dreapta” pe banii statului, adică pe impozitele mele și ale tale. Hai băieți, ia mai fiți voi „de dreapta” și pe buzunarele voastre, că 8 ani ne-or fi fost de ajuns.

PS. Vroiam să scriu și eu despre rezultatele practice ale aplicării noului Cod al Muncii, dar nu mai e nevoie. A făcut-o autorul de pe Trenduri Economice.

UPDATE. După numărarea unei părți mari a voturilor, se dovedește încă o dată cât de tâmpiți sunt cei care vorbesc de un așa-zis „vot negativ”. La votul popular USL-ul nu a scos nimic semnificativ peste scorul însumat al PSD+PNL din 2008: 50,22%, în schimb electoratul PDL pare să se fi disipat / pulverizat către o grămadă de formațiuni mai mici, și în primul rând către PP-DD.

3 comentarii:

berenger spunea...

cateva problemute:
1. o victorie de 60% a oricarui partid din romania e periculoasa. se pot aduce argumente cat pentru o carte serioasa...
2. din fericire pentru democratia romaneasca, usl nu are nici 50%.
3. chiar daca usl se rupe la anu, ce credibilitate are opozitia unui partid fata de celalalt cand ei au dovedit ca se inteleg asa bine?
... mai sunt. lenea ma omoara...

Lucian Sarbu spunea...

2. Într-adevăr, acum sunt la 49 virgulă ceva.
1, 3 Stai să vezi după ce dispare și Băsescu din peisaj cât de bine se vor mai înțelege. Eu îți dau în scris că Ponta va uita brusc că Antonescu tre' să fie președinte, iar Antonescu va uita la fel de brusc că Ponta tre' să fie prim-ministru. Nu avem de-a face cu un cuplu de tipul Putin-Medvedev. Suntem români, nu ruși.

berenger spunea...

sunt absolut sigur ca indivizii pomeniti de tine se vor comporta asa cum zici tu. e absurd sa-ti inchipui ca un partid care va avea peste 40% din parlamentari sa nu-si puna cantidat propriu la presedintie. asta nu inseamna decat doua lucruri:
1. ideea de usele lasa un gust amar in draci, iar jocul asta de iubire-ura conjuncturala cam ajunge la final.
2. in spirit neaos romanesc, la despartire, partidul mai tare pe pozitii (in parlament, in guvern, in viziunea electoratului) va lua cel putin jumatate din decidentii celuilalt partid, si va ajunge astfel, la 60%. si ne intoarcem de unde am plecatn...