19.6.12

Dottore, dottore, dar de-o suspendare ce zici?

Plagiatul lui Ponta s-ar putea să aibă o consecință neprevăzută, și anume suspendarea lui Băsescu.

Dacă se dovedește că ironiile de care scriam aseară, adică „domnul doctor în drept”, „dottore”, pe care Băsescu le-a repetat până la saturație în conferința de presă de săptămâna trecută, ei bine, dacă se dovedește că ironiile astea aveau un suport real, Băsescu știind dinainte ceea ce urmează să se întâmple luni, 18 iunie a.c., atunci un motiv mai clar pentru suspendarea lui Băsescu nici că mai trebuie.

Practic, Băsescu a tăinuit un fapt de o gravitate extremă, permițând izbucnirea scandalului în presa internațională și macularea imaginii guvernului în preziua importantului summit de la Bruxelles.

Până acum nu am fost neapărat pentru suspendare. Am votat pentru suspendarea tâmpitului în 2007, n-a fost să fie, asta e. Nu văd nici o problemă dacă își vede în continuare de ale lui, la Cotroceni, până în 2014, fără să mai pericliteze ca un dement stabilitatea internă a țării pentru a-și atinge ambițiile personale. Dar de asta chiar a sărit calul.

Chiar presupunând că Ponta a plagiat - momentan nu mă interesează. Ceea ce mă interesează e ca România să treacă  întreagă peste această vară care va geme de problemele Greciei, Italiei și Spaniei. Pe linie academică un eventual plagiat al lui Ponta este fără îndoială un lucru foarte grav, dar mult mai gravă e instrumentarea unui scandal internațional pentru atingerea unor mărunte scopuri politice interne. Dacă plagiatul e real și dacă Băsescu știa de el, cel mai bine ar fi să dispară amândoi din peisaj, adică și Ponta și Băsescu, dar urgența e să dispară Băsescu.

LE. Ha ha ha! Se pare că prefața tezei de doctorat a fost scrisă chiar de ... unul din plagiați, profesorul Diaconu! Vorbește Ponta aici, discută Constantin Gheorghe aici. E o performanță, într-adevăr, să-l plagiezi pe ăla care îți scrie prefața!

Reiau întrebarea de pe Trenduri:

De doctoratul lui Kovesi se mai aude ceva???

LE. Am comentat undeva în felul următor: 

Hai să vă bag în ceață și mai mult.
Una din practicile uzuale în universitățile românești e și aceea ca studenții să scrie lucrări pe care profesorii doar își trec semnătura.

 În 1999, când a apărut cartea lui Diaconu, Ponta avea 26-27 de ani și abia își ștergea cașul de la gură. În schimb chiar avea expertiză pe problemele alea. Câțiva ani mai târziu, Diaconu i-a semnat prefața la lucrarea pretins plagiată.
Din două, una: ori acest prof. Diaconu e idiot (înțeleg că o fi scris din burtă prefața, dar nu cred că nu s-a uitat măcar un pic pe cartea lui Ponta), ori știa prea bine cine i-a scris lui lucrarea cu câțiva ani mai înainte, drept pentru care nici nu-și punea problema vreunui plagiat.


Azi dimineață era doar o supoziție. Dar reacția de non-combat a prof. Diaconu, apărută recent, e relevantă pentru ipoteza de mai sus. Din punctul meu de vedere e „case closed”, ca să vorbesc în limbaj șoricăresc. Oricât de absurd ar părea, nu Ponta este plagiatorul în povestea asta, cei implicați o știu prea bine și tocmai din acest motiv scandalul se va fâsâi. Singurul lucru bun e că Băsescu a mai demonstrat o dată de ce e urgentă demiterea sa.

LE. Celălalt Diaconu, Ion, tocmai a dezmințit la Antena 3 plagiatul, ba mai mult, îl susține pe Ponta. Bomba pe care o țin bășiștii în mână stă din ce în ce mai mult să le explodeze în față.

Altfel, e foarte interesant de constatat că într-o țară în care toată lumea se pricepe la manele, fotbal și politică, au apărut brusc și fel de fel de chimiști, marinari, blogări, pricepuți la cum se scrie o lucrare de doctorat în științe juridice. Cred că de azi trebuie să adăugăm la talentele nației și talentul aprecierii valorii unei lucrări la drept.

7 comentarii:

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, toată nebunia vine de la...poziţia unde se pun sursele citate. Înţeleg că Funeriu a impus ca regulă citarea la subsolul paginii, dar asta acum un an sau doi. De obicei se cita la sfârșitul cărţii, sau capitolului. Asta i se reproşează: că nu a citat la subsol, că nu a pus citatul cu italice, mă rog, ceva de genul ăsta.
E suficient să nu iei în considerare marcarea cu cifre a citatului, un mic fals, pentru cauză! şi gata plagiatul.

MIA spunea...

E vreo dovadă ceva că Ponta i-a făcut lucrarea lui Diaconu ? Sau măcar că l-ar fi avut profesor ?

Că altfel teoria e doar așa ... o supoziție și nimic mai mult. ;)

Lucian Sarbu spunea...

A, bineînțeles că nu. Dar știu cum mergea treaba la noi la Universitate, la anumite discipline.

Sunt convins că așa au făcut în tinerețea lor și Năstase + cei doi Diaconu, cu profesorii mai bătrâni de pe timpul lor, atunci când și-au dat doctoratele. Au „dus geanta”, cum se spune. E o cutumă nescrisă. De-asta și vor toți să se pună batista pe țambal - pentru că se dă în alte belele, cine știe câte asemenea lucrări cu partenitate dublă / triplă / cvadruplă / cvintuplă or circula în mediul academic și nu știe nici dracu' de ele fiindcă în prostia lor, și le-au atribuit toți.

Lumea are impresia că dacă Ponta și-a dat doctoratul cu Năstase asta înseamnă că numai lui Năstase a trebuit să-i ducă geanta, dar uită că la un doctorat sunt o mulțime de comisii, comisiuni... comisioane... :) La noi la filozofie era unul, nu-i dau numele fiindcă mi se pare că a murit, săracul, deci despre morți numai de bine, care aprecia referatele și lucrările finale după cât de bine halea la masa pe care doctorandul trebuia să o aștearnă comisiei... :) Deci îți dai seama ce putea ieși de acolo. Citez o replică, absolut autentică: „Să știi că lucrarea nu a fost perfectă... Ai uitat să ne dai șervețele! Dar te-am trecut.”

MIA spunea...

>Dar știu cum mergea treaba la noi la Universitate, la anumite discipline.

Şi nu numai pe la tine la Universitate - fii liniştit. :)

De-aia în principiu teoria ta mi se pare cât se poate de plauzibilă dar na ... neşte dovezi în plus ( fie şi indirecte ) nu ar strica. ;)

Din păcate cam asta e situaţia - universităţile româneşti sunt în cea mai mare parte adevărate redute neo-feudale. Şi culmea e că unii mai inventează tot felul de teorii complicate cu mentalităţi, conspiraţii alea alea pentru a explica de unde vin unele din apucăturile din societatea actuală ... :(

AristotelCostel spunea...

Eu asa baga mana in floc ca_coordonatorii nu i-au facut nicio teza, dar... politruc fiind, e posibil sa fi comandat o teza.

Cred ca prin 2008 m-am speriat cand am vazut cati politruci deveneau doctori in stiinte militare printre care si Olguta Vasilescu, protejata lui Voiculescu, Popa, si zdreanta Udrea.

Nu le foloseste la nimic, toate tezele politrucilor si securistilor din cele 7 serviciuri secretizate sunt facaturi... cheizclozd.

AristotelCostel spunea...

Recitind ce am produs mai sus... mi-am dat seama ca tocmai am vomitat.

Scuze!

:)

Lucian Sarbu spunea...

Aristotel, e posibil, dar Ponta și-a publicat lucrarea de 2 (una, două) ori. Sincer, nu cred că ar fi făcut treaba asta dacă se știa cu musca pe căciulă.