27.11.20

Pramatia CTP și Maradona


Inginerul ratat CTP - borâtă specie, asta a inginerilor de dinainte de 1989 care s-au trezit după 1990 nemulțumiți de domeniul tehnic și „plini de idei”, invadând spațiul public fără să-și dea seama că între cuvinte și șuruburi e, totuși, o uriașă diferență - a spus niște tâmpenii monumentale despre Diego Maradona, dar cea mai idioată aserțiune e chiar asta: „Un geniu cu mingea. Atât.”

De fapt, ceea ce îl deranjează pe pramatie e că Maradona a fost prieten cu „siniștrii dictatori Castro, Chavez și Maduro”. Îl completez eu: a fost prieten și cu „sinistrul” dictator Evo Morales.

Dar de ce îl deranjează pe pramatie că Maradona, spre deosebire de toți „oamenii de bine”, era prieten cu toți ăștia care nu sunt deloc iubiți de establishmentul vestic, pe care CTP îl pupă cu ardoare în fund? Și de ce ne poruncește el ritos să credem că Maradona a fost doar un mingicar, „atât”? 

Lucrurile sunt foarte simple: pramatia nu vrea ca oamenii să știe că Maradona a avut (de nenumărate ori) curajul să spună că „George W. Bush e un criminal.” Ceea ce Bush și este!

Pramatiei nu-i place de Maradona fiindcă Diego era genul de om care „fluiera în biserică”. Bineînțeles că pramatia nu poate înțelege ce a însemnat imperialismul SUA pentru America de Sud, și de ce SUA e o putere atât de urâtă în America de Sud, și de ce, după ce au băgat enorm de mulți bani încercând să readucă America de Sud „pe linie”, americanii se văd dați afară rând pe rând din Argentina (unde a revenit la putere Cristina Kirchner), din Bolivia (unde protejații lor au pierdut rușinos alegerile organizate de ei înșiși în fața Mișcării pentru Socialism a lui Evo), și în curând din Ecuador (unde trădătorul Lenin Moreno va avea de dat explicații) și Brazilia (momentan sub dominația sinistrului Bolsonaro).

Pramatia de CTP, care se pretinde scriitor (aiurea...) probabil nici nu înțelege de ce printre prietenii lui Fidel Castro se numărau și Ernest Hemingway sau Gabriel Garcia Marquez, doi dintre scriitorii premiați cu Nobel.

Probabil nu înțelege nici de ce cubanezii de rând nu se revoltă să dea jos regimul de la Havana, de ce Venezuela e în continuare condusă de Maduro sau de ce bolivienii au votat din nou, „liberi” fiind, pe cu partidul lui Evo. Probabil nu înțelege nici de ce poporul chilian a respins recent, cu o largă majoritate, constituția rămasă de pe timpul lui Pinochet. 

Și cum ar putea înțelege? Nu înțelege fiindcă inima și mintea lui sunt prea otrăvite ca să înțeleagă. Când respiri otravă, emani otravă.

Da, Maradona a fost un geniu al mingii de fotbal, dar nu a uitat niciodată de unde a plecat și pe cine reprezintă. Poporul argentinian are tot dreptul să simtă că i-a murit un erou, așa drogat și zăpăcit cum era el.

De ce pentru noi, românii, nu s-a ridicat nici un sportiv celebru - nu mai zic de vreun „intelectual”! - în anii 1990, ca să mărturisească: „Băi oameni buni, nu faceți bine că vă distrugeți fabricile, locurile de muncă. Veți muri de foame. Nu vă închinați la capitalism, nu vă închinați la SUA, că vă închinați la vițelul de aur.”

Dimpotrivă, toată lumea era veselă și râdea în timp ce țara se prăbușea și era furată, și era distrusă, din toate părțile. Sportivii, eroii populari, nu aveau ei treabă cu chestiile astea, în timp ce intelectualii erau cu rânjetul de la o ureche la alta și aplaudau frenetic ce se întâmpla, zbierând din toți rărunchii „jos comunismul”!

Cum să înțeleagă o pramatie precum CTP, unul dintre aplaudacii distrugerii din anii 1990, ceva din măreția lui Maradona? Ce să înțeleagă? Individul ăsta pur și simplu nu are organ pentru așa ceva. E nul. E ca la covid, nu are miros, nu are gust... 

De aceea pramatia nu vrea să-l cunoaștem pe celălalt Maradona. „Aaaa, a fost doar un mingicar, atât.” - zice el, zeflemitor.

Nu care cumva să ajungem și noi să fluierăm în biserică! Nu care cumva să ne revoltăm! Nu care cumva să mișcăm „în front”!

PS documentarul lui Emir Kusturica, care îl surprinde foarte bine pe Maradona ca portavoce a mișcării anti-imperialiste, poate fi urmărit aici: https://ok.ru/video/720136833755

Cine vede acest film și înțelege despre ce vorbește Diego Armando Maradona acolo nu poate decât să vomite peste CTP.

Niciun comentariu: