4.5.20

Niște chinezi. Când se va așterne praful ... partea a doua

Pe 23 martie am scris acest articol în care sugeram vag că eu însumi și cu nevastă-mea am avut porcăria asta de coronavirus.

Știu, poate că sunt paranoic.

Dar în urmă cu câteva zile, discutând de una alta, nevastă-mea mi-a zis așa, ca o chestie, că pe la începutul lunii decembrie 2019 veniseră la ei la editură niște chinezi care au dat mâna cu toată lumea :)))))))))))

Bă, tu ești prost?!

„CÂND, FEMEIE?!”

„Pe la începutul lui decembrie.” Editura la care lucrează nevastă-mea (Corint) pregătește niște cărți de propagandă (zice nevastă-mea) în colaborare cu nu știu ce chinezoi din China. Deh, Partidul Comunist plătește bine.

Și cică șefa ei a zăcut și ea. Și o colegă nou-venită la data aceea, cică abia fusese angajată de la 1 decembrie. Au venit chinezii și la vreo săptămână după aia a avut și ea o gripă de nu a mai revenit la muncă decât în ianuarie, așa de nasol i-a fost.

Am un unchi, proaspăt pensionar din toamnă... mătușă-mea face dializă. Pe la finalul lui ianuarie ea a luat o gripă extraordinar de urâtă, nu se știe de unde, pe care i-a dat-o și lui. Medicul i-a prescris antibiotic. Lui, pe la jumătatea lui februarie, îi curgea puroi din ureche, avea febră, i se umflase gâtul de la infecție și tușea. În cele din urmă, cu chiu, cu vai, i-a trecut, dar i-a trecut. Asta era în a doua jumătate a lui februarie, deci cam atunci când alde Iohannis erau preocupați de alegeri anticipate în timp ce Italia începea să fiarbă.

Astărăstoaie zicea în urmă cu vreo două săptămâni 30% din populație e deja imunizată. Cum naiba să fie deja atâția oameni imunizați dacă în România nu s-au descoperit decât 13.000 de cazuri (și când zicea el, erau vreo 7000)? Bun, testăm puțin (deși nu mai testăm așa de puțin!), n-or fi 13.000, or fi 130.000, dar de aici până la 4-5 milioane cât înseamnă 30% din populație... ce știu ăștia și nu ne spun și nouă?

În sfârșit, după ce în urmă cu vreo lună și ceva un medic italian a emis ipoteza că virusul circula încă din toamnă prin Italia (implicit în Uniunea Europeană), dar i-a fost imposibil să dovedească treaba asta, iată că francezii se pare că au reușit să producă dovada mult așteptată: profesorul Yves Cohen a reluat niște teste mai vechi și a descoperit un pacient internat cu pneumonie încă din 27 decembrie al cărui test, reanalizat, a ieșit acum pozitiv la Covid-19. Cum virusul are nevoie de o oarece perioadă de timp ca să se manifeste, plus alte zile ca să transforme manifestările în ditamai pneumonia, e la mintea cocoșului că omul ăla trebuie să se fi îmbolnăvit pe teritoriul Franței cândva în jur de 18-19 decembrie, cel mai târziu. Se pare că l-a infectat nevastă-sa, care lucrează într-o pescărie la un raion unde se vând sushi și alte chinezării.

Doar așa, cu virusul circulând bine mersi încă din decembrie, poate din noiembrie, se explică și de ce în jurul datei de 15 ianuarie el zburda liber la Ischgl, de unde se pare că l-a luat unul dintre primii bolnavi din Marea Britanie.

Poate că unii se vor întreba: ok, și atunci de ce nu a provocat mai mulți morți încă din iarnă, în așa fel încât să se alarmeze doctorii, sistemele sanitare, și să nu-l confunde cu o simplă gripă? Păi răspunsul e foarte simplu (și vorbesc aici doar de Europa, nu știu cum o fi fost la americani): iarna 2019-2020 a fost cea mai blândă din ultimii 13 ani. Doar în 2006-2007 a mai fost o iarnă așa de blândă. Ați uitat că la București a nins o singură dată, și atunci hăt, târziu, prin februarie, o zăpadă care s-a topit în câteva zile?...

Chiar dacă virusul o fi circulat din noiembrie-decembrie, circulația lui încă nu se făcea exponențial (creșterea exponențială a venit mai târziu, prin februarie-martie) și în plus s-a făcut pe fondul unei ierni blânde, călduroase, în care simptomele mai grave au putut fi confundate ușor cu o răceală oarecare.

Niciun comentariu: