13.11.19

Poate câștiga Veo?

Păi să vedem cum stau lucrurile. Teoretic, din turul 1 Klaus Iohannis poate miza relativ sigur pe:

- 3,38 3,48 milioane voturi proprii;
- 1,32 1,38 milioane de la Dan Barna;
- 0,53 milioane de la Paleologu;
- 0,3 milioane de la maghiarime;
- 0,048 milioane de la Cataramă.
-----------
TOTAL: 5,575 5,73 milioane voturi

La rândul ei, Viorica Dăncilă poate miza la fel de sigur pe:

- 2,04 2,05 milioane voturi proprii;
- 0,8 milioane de la Mircea Diaconu;
- 0,25 milioane de la Ramona Bruynseels;
- 0,14 milioane de la Cumpănașu.
-----------
TOTAL: 3,24 milioane voturi

Rămân de la turul 1 circa 0,25 0,15 milioane de voturi valide despre care nu știm unde vor merge, spre ce candidat. E vorba de restul de candidați care au luat 30-50.000 de voturi și despre care nimeni nu poate ști cine și de ce i-a votat. Zestrea lor de voturi e oricum irelevantă.

La prima vedere, așadar, jocul pare terminat. Iohannis are peste 2 milioane aproape 2,5 milioane de voturi în față.

Practic, lucrurile nu sunt deloc așa de simple.

1. Nu sunt deloc convins că Iohannis are asigurate toate voturile electoratului USR. Dimpotrivă, useriștii care se manifestă pe rețelele sociale par a fi mai degrabă extrem de nervoși pe Iohannis și pe PNL, pe care îi percep ca fiind „aceeași mizerie cu PSD-ul”. E imposibil ca discuțiile de pe rețelele sociale să nu fie o reflectare a unor discuții interne. Asta înseamnă că deși liderii au indicat explicit susținerea pentru Iohannis, membrii s-ar putea să nu fie de acord cu așa ceva. USR e, oricum, un partid aflat încă la marginea politicului așezat. Iar partidele astea sunt cele mai ciudate. În 2009 ne aducem aminte cum Gigi Becali le-a recomandat votanților săi (200.000) să voteze cu Geoană, și studiile au arătat că ăștia de fapt au votat zdrobitor cu Băsescu. La acea vreme Geoană a pierdut alegerile la o diferență de 70.000 de voturi. Și Vadim își anunțase sprijinul pentru Mircea Geoană, și totuși Băsescu a fost votat la acea vreme și de un procent foarte mare de peremiști. Și maghiarii la fel, dar acolo e posibil să fi fost vorba de un joc jegos al UDMR, care una a declarat în public și alta și-a sfătuit electoratul la firul ierbii. Deci pe tâmpiți d-ăștia nu te poți baza. Teoretic te votează, practic te boicotează sau, mai rău, îți votează contracandidatul.

2. Deja sunt semne că Iohannis, refuzând să participe la dezbateri, își demobilizează și o parte a electoratului, care nu e de acord cu această atitudine sfidătoare. Electoratul hardcore liberal, cu carnet de partid, probabil va vota și în turul 2, dar Iohannis a fost votat de mult mai mulți oameni decât liberalii hardcore și prietenii lor. Și câteva zeci de mii dintre ei dacă pierde, pentru Iohannis s-ar putea să fie o problemă.

3. Experiența alegerilor din 2009 și 2014 ne arată că la turul 2 pot să apară undeva în jur de 0,7 - 2 milioane de alegători în plus. Iar aceștia votează majoritar cu challengerul, fiind enervați la culme de vreo prostie majoră făcută de lider (în 2009 a fost vizita lui Geoană la Vântu, în 2014 atitudinea arogantă a lui Ponta). Dacă Iohannis persistă în atitudinea sfidătoare, dacă prietenii lui, cuplul de infarct Șică Mandolină și Câțu, insistă să amenințe și să se miorlăie că „nu sunt bani”, adică „băieți, vă tăiem tot”, s-ar putea ca lumea să dea cu ștampila pe Veo de să-i zornăie neuronii în cap lui Klaus.

4. Să fim obiectivi. Așa cum am scris aici: Doamna Carmen, mestecând în ciorbă, e clar că doamnei Veo nu-i sar afară din coc neuronii, dar nu e în nici un caz mai proastă decât Iohannis. Judecând obiectiv, Iohannis e un cretin cu spume - să ne gândim numai la rânjetul de bovină castrată pe care i-l trimitea lui Trump de sub șapca aia de idiot - dar prin atitudinea pe care a manifestat-o încă din timpul campaniei electorale cu Ponta a dovedit că e un cretin toxic. Or, pentru mulți alegători problema se va pune dacă vor un președinte prost, sau un președinte de o prostie toxică.

5. Orice s-ar spune, candidatul PSD a performat foarte slab în turul 1. A luat doar un pic peste 2 milioane de voturi, în condițiile în care în România sunt 4,9 milioane de pensionari, 1,4 milioane bugetari și aprox. 0,8 milioane de salariați la privat cu salariul minim (și mai sunt și alte categorii sociale de interes pentru PSD, dar ăștia sunt cei mai numeroși). Deci, dintr-un foc, peste 7 milioane de votanți pentru care interesul de clasă - dacă nu sunt cretini! - ar fi să voteze cu PSD-ul. Bun, admitem, unii pensionari au pensii mari și foarte mari, sau speciale, deci puțin le pasă cu cine votează fiindcă ei oricum o vor duce bine (dar aceștia nu sunt mai mult de 0,3 milioane), unii bugetari au salarii mari și sunt bine înfipți în funcții, alții sunt iremediabil cretinizați, alții sunt prea bătrâni ca să mai voteze, sau complet dezinteresați de politică etc. În concluzie electoratul „natural” al PSD n-o fi 7 milioane, dar vreo 4,5-5 milioane tot ar trebui să fie. 

Și atunci, dacă PSD-ul reușește să-și mobilizeze cum trebuie acest electorat în turul 2, dacă reușește să mai aducă și ceva nehotărâți la vot - mai ales dintre cei enervați pe infatuarea lui Iohannis - și dacă Iohannis și tabăra lui, prin prostiile pe care le fac non-stop, își demobilizează o parte a electoratului propriu și pierd o parte a electoratului lui Dan Barna, rezultatul nu e deloc jucat dinainte.

Totuși, pentru a se întâmpla așa ceva pesediștii ar trebui să lase certurile și să creadă că victoria e posibilă.

Niciun comentariu: