9.9.14

Cutremurul zilei vine din IT

Directoarea SIVECO, legendara (nu glumesc) Irina Socol, a fost arestată. Se prăbușește astfel mitul unei întregi generații de antreprenori „cinstiți” care și-au făcut banii, chipurile corect, din IT - adică dintr-un domeniu dezvoltat în proporție de 99% după revoluție.

Sunt multe lucruri în neregulă cu SIVECO, dar n-are sens să le comentăm doar pe baza a ceea ce știe fiecare „pe surse”. Într-o țară normală cred că era normal să se întâmple ceea ce s-a întâmplat, și cred că e normal să mai urmeze și alții (în industrie sunt știuți) care momentan beneficiază (încă?) de sprijin politic. Exceptând antreprenorii care s-au orientat către exportul de software și servicii - și chiar și aici, cu rezultate limitate, condiționate în special de accesul limitat la finanțare de care au parte firmele românești - o firmă normală de software și servicii din România înființată acum 10-20 de ani nu are cum să facă, matematic, mai mult de câteva milioane de euro pe an concentrându-se strict pe piața internă și evitând contractele întâmplătoare, inocente, cu statul. N-are cum. Multinaționalele vin cu proprii furnizori de servicii software din străinătate, iar antreprenorii români sunt, pe de o parte, prea săraci, și pe de alta, prea inculți pentru a investi în software.

În toată povestea IT-ului autohton SIVECO era Ileana Cosânzeana. Uite că basmele se dovedesc în cele din urmă ... basme.

Singura necunoscută e să aflăm dacă avem de-a face cu o răzbunare (din partea cui? ... căutați pe Google și veți afla...) sau cu o anchetă serioasă și imparțială a autorităților. Că doar nu crede nimeni că tot mormanul de bani negri era scos din firmă pentru ca managementul SIVECO să-și construiască un nou palat Versailles. Dacă avem de-a face cu o anchetă serioasă a autorităților atunci, la această oră, în mod normal, mulți directori și directorași de prin diverse ministere trebuie să verse de pe ei găleți de transpirație. Așteptăm, vedem.


LE. De citit și: IT-ul = closca cu pui de aur, postdecembrista. de Cristian Sima (celebrul broker transfug).

Niciun comentariu: