23.9.13

Social-democrații germani, între ciocan și nicovală

Alegerile din Germania au fost paradoxale pentru că deși parlamentul e dominat de „stânga” - social-democrații, ecologiștii și Die Linke vor avea împreună 319 locuri față de numai 311 ale CDU - victoria „dreptei” e zdrobitoare.

Stânga germană e divizată și cel mai prost stau social-democrații, care sunt prinși între nicovala CDU și ciocanul Die Linke. În orice țară normală din afara Europei o mare coaliție SPD + verzi + Die Linke ar fi ceva de la sine înțeles. În America de Sud avem exemplele Braziliei sau Venezuelei, unde guvernează un partid care de fapt e o coaliție de partide de stânga... și nu trei, ci vreo zece! Numai în bătrâna Europă unificarea „stângii” e imposibilă.

Oficial, SPD are principii morale și nu vrea să se înhăiteze cu „comuniștii”. Neoficial, tremură. Tremură fiindcă odată acceptat pasul, Die Linke este complet legitimat ca partid al stângii și există pericolul ca lucrurile să ia o turnură nasoală pentru social-democrați, poate chiar ca în Grecia, unde „vechea” stângă (Partidul Socialist) e undeva pe la 8% și „noua” stângă (SYRIZA) are 25%.

De vreo 20 de ani social-democrații europeni au devenit atât de centriști, chiar ușor de centru-dreapta, încât vechii „comuniști” ocupă acum tot spectrul de stânga, cel civilizat, al reformelor pașnice cu suport popular, fiind ei înșiși contestați de facțiuni și partide comuniste dure, revoluționare (de exemplu, idioții ăștia). Este doar o chestiune de timp până când alegătorii se vor prinde de faptul că împăratul e gol și că social-democrații nu mai înseamnă nimic pentru clasa populară, fiind lup în piele de oaie. Și e de așteptat ca electoratul de stânga să basculeze de la stânga declarativă la cea militantă.

De aceea social-democrații încearcă prin orice mijloace să împiedice ascensiunea a ceea ce se află la stânga lor. Și vor sfârși probabil prin a se refugia cu arme și bagaje într-o coaliție cu Angela Merkel. Ceea ce e posibil să-i distrugă. Până acum guvernele Merkel și-au băgat în spital partenerul de coaliție. În 2009 social-democrații, pe atunci parteneri de coaliție cu Merkel, au obținut cel mai prost rezultat din istorie și în 2013 liberalii nici măcar nu au mai atins pragul electoral. Asocierea cu frau Merkel se dovedește a fi, așadar, destul de dăunătoare, dar atunci când ceața îl cuprinde văzul, ce nu face omul ca să evite o asociere cu Die Linke?

Niciun comentariu: