26.8.10

Integrare fara locuri de munca nu se poate

Mare scandal cu nea Sarkozy. El ne trimite ţiganii înapoi, şi noi le trimitem ţiganii pachet... că deh, la câţi "africani" au în hexagon mai încap şi câţiva mustăcioşi tuciurii de pe la noi.

Ceea ce nu înţeleg nici Sarkozy, nici autorităţile noastre, e că nu-i poţi integra pe ţigani dacă nu le dai posibilitatea să muncească, dar ca să muncească trebuie să aibă o minimă calificare. Poţi să le dai case, poţi să le dai electricitate, poţi să le dai apă caldă, dar ei vor trebui să plătească în vreun fel toate astea. Ori, dacă nu îi angajează nimeni, nu vor avea cu ce să plătească, deci degeaba le acorzi toate aceste binefaceri dacă ei nu sunt în stare să se întreţină la un nivel acceptabil. E un cerc vicios din care singura ieşire e... plecarea în Occident!

Eu nu văd posibilă integrarea ţiganilor în România decât dacă statul român va redeveni, ca pe timpul comuniştilor, mare investitor. Dacă îşi va asuma un rol strategic în economie. Să construiască autostrăzi şi să angajeze un anumit număr de şomeri din comunităţile de ţigani, pentru muncile necalificate, singurele la care aceştia ar putea fi folosiţi. Cu acest prilej, să-i şi califice. Pe actorii privaţi nu-i poţi obliga să angajeze ţigani, şi majoritatea probabil că nu ar angaja ţigani, din motive fie rasiste, fie pragmatice. Aşa că vrând-nevrând, dacă vrea ca ţara asta să mai rămână în picioare şi peste 50 de ani (lucru de care acum mă îndoiesc în proporţie de, să zicem, 75%) statul român va trebui să renunţe la prostiile neo-liberale şi să revină la un model dirijist de dezvoltare.

Modelele de "integrare" fără locuri de muncă nu vor face decât să continue să facă din problematica europeană a ţiganilor o vacă de muls pentru diverse ONG-uri lipsite de scrupule şi un prilej de satiră politică la adresa celor ca Sarkozy, care plătesc bilete dus-întors pentru plimbarea ţiganilor de colo-colo.

Niciun comentariu: