16.6.10

Viitorul mers al trebii

- Septembrie-octombrie 2010: mărirea taxelor (TVA şi cotă unică)
- Ianuarie-februarie 2011: o nouă curbă de sacrificiu
- Ianuarie-Mai 2011: mişcări de stradă, hău hău, mămăliga dă (un pic) în clocot
- Nu mai târziu de iunie 2011: România va intra oficial în faliment
...
- 2018: mă întreb dacă "România Mare" va apuca centenarul. Vi se pare că noi, românii, facem parte dintr-o naţiune, dintr-o ţară? Mie, nu.

Un comentariu:

Luigi spunea...

Nu reprezentam o natie si o tara in intelesul traditional si normal deoarece spiritul nostru comun nu este unul al afirmarii. Avem un spirit de sclavi fugiti de pe plantatie. Romanul comun nu a constientizat in adancul lui faptul ca viata e unica, e un dar nu un imprumut, si daca tot traiesti, atunci macar sa nu-ti para rau.

Problema este adanca, iar rezolvarea nu e simpla.

Ce cred eu ca ne trebuie sunt urmatoarele :

1. educatie etica (cu suport religios, altceva nu poate fi eficient)
2. educatie economica
3. educatie tehnica
4. alt spirit al play-makerului, sau 'maharului'. (Maharul era evreul cel mai batran din familie, cel care decidea in ultima instanta.)

'Maharul' este Bucurestiul. Eu cred ca pentru binele national ca 'maharul' trebuie sa fie Brasovul. Spiritul Brasovului extins in toata tara, zic eu, in 30 de ani de la mutarea capitalei ar face ca tara sa fie altfel. Romania ar putea deveni un gen de Slovacia, care inseamna mai bine.
Brasovul ar aduce multe beneficii, dar cel mai mult ar conduce la deblocarea resurselor extrem de prost gestionate de Bucuresti.

Acuma, relativ la ce o sa fie, parerea mea e ca fractura sociala se va adanci pana unde nici nu banuim. N-o sa moara toti. Sunt destui insi cu cheag, oameni in putere, oameni descurcareti, sunt destule curve, destui hoti, destule clanuri bine infipte in banii publici. O sa fie greu pentru : mici intreprinzatori, profesori, medici, functionari, diverse categorii de nebugetari non-calificati care nu sunt angajabili pentru competenta, oameni in pragul pensiei si pensionari. Aici o sa fie plecari si decese. Iesiri in strada si sarit la beregata ? Poate, in cazuri singulare, fara masa critica.
Romanul se va simti in elementul lui (un punct forte al natiei pe care l-am identificat in cadrul unei analize SWOT a caracterului romanesc) : va putea sa-si dovedeasca cat de mult poate sa indure.

Caci avem si noi punctul notru forte : avem puterea de indurare a vitei in fatza garbaciului.