9.7.09

300: cam nasol cu ciolanul fierbinte pe scări

Cam nasol pentru doamna ministru Ridzi, să-şi vadă terminată cariera politică la doar câteva luni după ce şi-o începuse cu adevărat. Că doar nu crede nimeni că individa, care şi-a demonstrat din plin "calităţile" manageriale, mai poate fi salvată de cineva.

Revoltător este scorul pe care madam ministru, cu atâta delicateţe, l-a propus pentru scoaterea în stradă a unui tânăr cu prilejul măreţei acţiuni din data de 2 mai a.c.: 580 de lei. Mă rog, eu ştiu că tinerii din ziua de azi sunt cam puturoşi şi nu se mai mişcă, aşa cum ne mişcam noi, pe 2 dolari pe zi, dar cred că un buget de 40 de lei pe om ar fi fost suficient să închiriezi câte modele vrei printr-o agenţie specializată. Nu mai vorbesc de faptul că un aplaudac la televiziuni "costă", din câte ştiu, în jur de 15 lei pe zi.

Scârbos e faptul că demoazela ministru nu îşi reproşează nimic sieşi, dând toată vina pe subalterni, colaboratori, presă, lună, stele, soare, căldură, frig, apă, foc. Toată vina e a celorlalţi. Lucrul ăsta e suficient ca s-o descalifice pe madamă de orice veleităţi politice. Un adevărat lider îşi asumă greşelile făcute, chiar şi pe cele involuntare.

Şi mai scârbos e faptul că între declaraţiile de început - "nu-mi pasă cum s-au cheltuit banii câtă vreme au ieşit în stradă 100.000 de tineri" - şi cele mai recente - "sunt vinovată de faptul că am crezut că toţi colaboratorii sunt cinstiţi, ca mine" - e o diferenţă de esenţă atât de mare, diferenţa de la aroganţa şi infatuarea scroafei urcate în copac la umilirea şi jegoşenia viermelui care simte călcâiul ce-l striveşte.

Eu ştiu că dumnealor au venit ca nehaliţii la putere fără să bănuiască măcar ce surpriză neplăcută îi aşteaptă (deşi multă lume, inclusiv subsemnatul, ştia de venirea crizei), dar cramponarea asta de putere, în dispreţul oricărei umilinţe publice pe care o poţi îndura, cred că dovedeşte că ipochimenii îşi închipuie şi în aceste clipe fatale că ciolanul are carne pe el. Domnilor, ciolanul e curat ca lacrima, nu vă mai amăgiţi. Şi pe deasupra e şi fierbinte. Uşor cu ciolanul fierbinte pe scări, doamnă ministru. Uşor cu ciolanul fierbinte pe scări, domnule Boc.