20.10.11

Cum am văzut eu lumea până de curând cu ochiul drept (despre corioretinopatia seroasă centrală)

În urmă cu ceva vreme m-am îmbolnăvit la ochiul drept de o chestie numită corioretinopatie seroasă centrală (CRSC). Concret, în loc să văd aşa:


...vedeam cam aşa:


Ziua ca ziua, dar noaptea sau într-un mediu întunecos vedeam cam aşa:


...iar atunci când stăteam de vorbă cu cineva în semiîntuneric, era exclus să-i disting chipul dacă-l priveam numai cu ochiul drept. Vedeam o bulină mare, întunecoasă.

Ok, de ce scriu asta? Pentru că am observat că informaţiile în limba română despre această afecţiune, corioretinopatie seroasă centrală - CRSC, care am înţeles că e destul de frecventă la bărbaţii de vârsta mea (30-40 de ani), sunt destul de subţiri. Aşa că dacă se întâmplă să mai aibă cineva această boală, poate va da o căutare online, va pica pe blogul meu şi va afla că:

- nu trebuie să dispere; deşi e neplăcută, afecţiunea se poate trata fără injecţii şi laser, doar cu picături (dar cazurile grave cică ajung la injecţii sau laser);
- vă recomand să mergeţi la o clinică specializată, nu la o policlinică; pe mine m-au văzut 3 medici oculişti, din care primul, la un centru de făcut ochelari, şi-a dat seama că am ceva, dar nu şi-a dat seama nici măcar vag, ce anume (a fost semnalul de alarmă); al doilea, la o policlinică privată, mi-a pus diagnosticul corect dar nu a ştiut să mă trateze (am pierdut vreo 2 luni urmând un tratament fără efect); abia al treilea, adică doamna doctor Şerban de la Clinica Retina, specializată pe ochi, a ştiut să-mi prescrie tratamentul corect (tratament care a durat alte 2 luni);
- medicii habar nu au ce cauzează această afecţiune, dar o denumesc "boala stresului", pentru că e asociată cu un nivel scăzut de cortizol în organism; cauza #1 a acestui lucru e "stresul", dar trebuie să ştiţi că prin stres se înţeleg o mulţime de lucruri, nu neapărat stresul cauzat de viaţa grea sau de problemele de la servici (chestii care la mine nu există); stres mare pentru organism înseamnă, de exemplu, şi lipsa cronică a somnului pe o perioadă îndelungată de timp (factor pe care îl bănuiesc eu că mi-a declanşat mie boala);
- din păcate rămân sechele, dar nu grave, mai ales la nivelul vederii de noapte, dar numai în absenţa completă a luminii; pe stradă, când conduci maşina, când traficul e luminat de farurile celorlalte maşini, de semafoare etc. nu e absolut nici o diferenţă notabilă faţă de traficul de zi.

Bucuraţi-vă de ochii voştri şi să fiţi sănătoşi!

31 de comentarii:

2theo spunea...

stiti ceva despre posibilitatea de a te pensiona medical cu aceasta boala , eu deja sunt mai rau am la amadoi ochii ???

Lucian Sarbu spunea...

Din păcate nu știu nimic, dar sincer să fiu nu prea cred că poate fi motiv de pensie pe caz de boală, pentru simplul motiv că e o boală care se poate trata. Însă e ciudat că aveți la amândoi ochii, din ce am mai citit și din ce am mai auzit și eu, boala nu apare simultan la ambii ochi, eu zic să vă duceți la un medic serios și să faceți de urgență niște investigații, să nu fie ceva mai grav. Multă sănătate!

mary spunea...

Puteți sa-mi spuneti ce tratament ați urmat?

Lucian Sarbu spunea...

Aș putea să vă zic, dar cel mai bine e să vă consulte un medic.

Unknown spunea...

salut, am si eu aceeasi problema de vreo 2 luni si ceva ,am tinut tratament 10 zile dupa ce am fost la medlife si mi am facut o tomografie la ochi rezultand CRSC. din pacate nu s a vindecat iar acum mi am facut o programare la o clinica particulara dar tocmai pe 27 iunie . Sunt curios ce tratament ai tinut deoarece stiu ca nu prea se vindeca fara interventie chirurgicala,ai putea sa mi dai mai multe detalii te rog? Multumesc

Lucian Sarbu spunea...

Andrei, cred că 10 zile e prea puțin, era normal să nu-ți treacă. Eu nu pot decât să-ți recomand clinica Retina și pe medicul care m-a vindecat pe mine, doamna doctor Șerban. M-am vindecat numai cu picături, deși, după ce a eșuat tratamentul cu al doilea doctor, eram sigur că vor urma injecții. Însă doamna Șerban a zis că tratamentele de până atunci au fost pur și simplu proaste și merită să mai încercăm cu medicație, și în cele din urmă a fost bine. Am pus o lună niște picături și o lună altele. Tratamentul corect depinde însă de la pacient la pacient, deci nu mă pot apuca să-ți recomand eu ce picături mi s-au dat mie, cel mai bine e să te vadă un medic specialist. Multă sănătate îți doresc!

Ionut spunea...

Puteti sa-mi spuneti ce picaturi luati (sa stiu ce agent activ contine) ? Si eu am problema asta de vreo 10 zile si am primit tratament cu picaturi si medicamente pe baza de cortizon si nu sunt semne de ameliorare. Multumesc anticipat !

Lucian Sarbu spunea...

Din păcate a trecut prea mult timp, nu mai țin minte, dar 10 zile e prea puțin. Mie mi-a trecut după vreo 2 luni. Cu primul set de picături, pe care l-am folosit 4 săptămâni, aveam aceeași senzație, că nu se ameliorează nimic, dar când am mai făcut o tomografie retiniană ameliorările erau evidente. Abia din luna a doua am început să văd bine. Sănătate!

Idle spunea...

Nu știu dacă ce am eu e aceiași chestie, însă de vreo 2 ani îmi circulă prin ochiul stâng un fel de scame întunecoase. Am fost o singură dată la un oftalmolog care mi-a spus că nu e grav, mi-a dat ceva vitamine, și după ce le-am luat a fost la fel. Așa e și acum.

Succes în alegeri. Din 2008 încoace votez doar cu PAS.
Vizitați și blogul meu „r-evoluția” (http://r-evolutia.blogspot.ro/). Acesta se dorește o voce alternativă la fluxurile de știri din lumea occidentală, și o voce a „Asociației victimelor capitalismului”.

Mirela spunea...

Salut ! Sunt Florin din Braila am de pe 10.12.2012 diagnostic de CRSC la ochiul stang. Am un tratament cu picaturi dupa reteta dr. Balta de la clinica mentionata de tine. Vreau sa stiu daca vindercarea s-a facut spontan asa cum se aude si daca stii ceva de recidiva acestei boli (de la d-na dr. care te-a tratat)si daca la tine a fost cazul unei recidive. Multa stima!

Lucian Sarbu spunea...

Vindecarea nu s-a făcut spontan, a durat 2 luni, așa cum am scris și în text și da, d-na doctor mi-a zis că ar exista pericolul unei recidive, deci trebuie să mă menajez (fără stres). Chiar dacă și recidiva se poate trata, dacă boala recidivează de 3-4 ori sechelele sunt prea mari pentru a mai putea fi vindecate. Eu am rămas cu mici, foarte mici sechele. Dar astea în timp se pot aduna. Până acum, mulțumesc lui Dumnezeu, boala nu a recidivat și sper ca nici să n-o mai facă vreodată.

Ionut spunea...

Si eu ma lupt cu aceasta boala. La fel, am fost la d-na dr. Serban. Dupa tratamentul prescris de dansa edemul s-a retras cam 2/3. Dupa intreruperea tratamentului edemul a crescut iar. Tratamentul nu se poate prelungi mult deoarece pastilele prescrise afecteaza si inima. Acum, in ianuarie am facut un AFG (angiofluorografie) si mi s-au depistat 2 orificii prin care edemul se alimenta. D-na doctor, neavand program la clinica in acea zi, a rugat pe dl dr Balta Florn sa-mi inchida cu laserul cele doua orificii. Am facut interventia si acum astept rezultatul. In 2 saptamani ar trebui sa se vada o diferenta. Pe 15 febr. merg la control la dl. dr. Balta. Tin sa mentionez ca ambii medici sunt oameni de milioane. Nu exista cuvinte !

Lucian Sarbu spunea...

Multă sănătate vă doresc! De curiozitate, ca să știu și eu „ce am pierdut”, dar și ca să informăm cititorii, e dureros tratamentul cu laser?

Ionut spunea...

N-ati "pierdut" nimic ... :) Anterior interventiei cu laser trebuie determinat (pozitionat) orificiul prin care lichidul din ochi alimenteaza acel edem. Aceasta operatiune se face realizand o angiofluorografie (AFG) care presupune picaturi de dilatare a pupilei de vreo 3 ori la rand si la urma injectarea in vena a unei substante de contrast. Aceasta pregatire dureaza vreo 2 ore. Apoi AFG ul propriu-zis dureaza 10 minute. Trebuie sa privesti o lumina puternica, timp in care iti face cateva "poze". Daca nu rezisti, te "ajuta" asistentii sau medicii rezidenti care asista. Pentru mine a fost un chin ... Un nene mai in varsta nu a avut probleme ...
Dupa AFG se poate face imediat interventia laser. Daca pozitia orificiului (orificiilor in cazul meu - 2 buc.) este prea centrala, nu se poate interveni laser deoarece sunt mari sansele de pierdere a vederii("nu se incumeta nimeni" - vorba d-lui doctor Balta). Interventia laser e foarte simpla si nu simti nimic (durere). Aparatul este similar unui tomograf ocular sau asemenea unui aparat cu care iti ia tensiunea oculara. Nu se face nici o anestezie, nimic. Pentru a nu clipi, se aplica pe ochi un dispozitiv (nu stiu, in cazul AFG de ce nu au folosit asa ceva). Eu nu am vazut acel dispozitiv, dar banuiesc ca este ceva ca o bucata de teava a carui capat il introduce sub pleoape, iar prin celalalt capat se aplica raza laser. Operatiunea se face cu lumina stinsa (nu stiu de ce). Odata aplicat acel dispozitiv vezi o dunga de lumina alba, puternica, nederanjanta si in mijlocul acesteia un punctulet mic, rosu. Din cand in cand vezi cate un flash (ca la aparatul foto), probabil cand se declanseaza laserul. Eu am vazut vreo 5-6 flash-uri. Interventia dureaza 2-3 minute. Poti lua cu tine in cabinet apartinatori, insa dl doctor a recomandat sa tina ochii inchisi pe timpul interventiei. Dupa interventie mi-a revenit vederea destul de repede. O zi am avut senzatia de corp strain in ochi, nu foarte deranjant, dupa care am revenit la normal. Tin sa spun ca la cateva minute am plecat cu masina fara probleme, conducand 200 km pana acasa. In 2 saptamani, mi-a zis dl doctor, ar trebui sa vad o imbunatatire, fara nici un tratament. As putea spune ca e ceva mai bine dupa o saptamana si 2 zile. Pe 14 februarie merg la control.
Sanatate tuturor care citesc aceste randuri !

Mirela spunea...

ptr. Ionut. Doresc sa stiu cum este acum dupa interventia cu laser. Cum vezi cu ochiul respectiv si cat de mari sunt sechelele de la laser. Eu am facut o injectie intra vitreana a fost OK pana vineri 29.02, dar dupa control , iar a recidivat. MCY anticipat.

Ionut spunea...

Vad cu ochiul, insa nu e "ca nou" ... in sensul ca nu mai percep la fel lumina ... parca si o usoara deformare a literelor a mai ramas (vad ceva mai mici literele)... si eu fusesem la o clinica in Buc unde pe primul loc mi s-a recomandat injectia ... am aflta si de pe un blog al unui medic italian ca se recomanda interventie laser ... deci am taiat-o la alt medic (dr Serban), dupa care am avut norocul sa ajung si la dr Balta. Pe 16 apr merg la control sa vedem ce mai zice ... de sechele, nu stiu ce sa zic, nu stiu car sunt de mari... cert este ca a avut efect, edemul s-a retras.

Mirela spunea...

Salut ! Multumesc de raspuns. Ma interesa daca in zona unde a lovit cu laser vezi pete negre. Am inteles ca laserul Argon lasa urme permanente. Legat de acuitatea ta vizuala, sa stii ca ea se reface in 4 - 6 luni. Uneori chiar pana la 1 an. Deoarece partea superioara a retinei (macula) ii cam trebue ceva perioada sa se reataseze de EPR (neuroepiteliu), si in plus sunt aprox. cam 10 straturi care trb sa se reataseze. In ceea ce ma priveste, eu sper sa se rezolve cu a doua injectie (deja facuta), ca daca nu folosesc "ultima linie de aparare" o tehnologie mai noua (in Romania) si totodata mai veche (in afara) si anume PDT (photodynamic therapy). Se gaseste pe net litareatura despre ea (mai mult in limbi straine). Nu lasa urme deoarece foloseste LASER rece. Pe scur: se introduce substanta de contrast impreuna cu Ribaflavina (vit. B2) sau Visudyne, ambele sensibile la lumina. Acestea in prezenta luminii isi schimba structura chimica (generaza oxigen in exces) prodicand obturatia orificiului unde se tinteste cu LASER (un fel de sudura cu oxiacetilena). Avantajul este ca LASER-ul rece, trece prin macula pana la stratul de EPR fara sa arda macula.
Va doresc multa sanatate. Si o viata fara nervi si fara stress.
PS: PDT este folosit cu scucces in afara (si deja si la noi) ptr multe afectiuni ale ochiului si ale pielii.
O tehnologie noua care este si mai eficienta, dar din pacate o sa dureze pana se v-a introduce si la noi, este o tehnologie de care am citit pe internet si anume terapia cu LASER GALBEN. =>> Using the yellow 577-nm laser, 709 shots were delivered to the RPE, with a 0.3-msec pulse duration (260 mW), 200-μm spot size and 15% duty cycle. Micropulse yellow laser resolves leakage and retinal detachment without scarring or retinal damage. (genereaza caldura putina pe durata lunga cauterizand orificiul lovit). Cine vrea poate citi de pe link-ul urmator =>> http://bmctoday.net/retinatoday/2010/02/article.asp?f=a-new-treatment-for-chronic-central-serous-retinopathy.

Mirela spunea...

Salut ! Am o intrebare ptr. IONUT.
Tie Dr. Balta ti-a aplicat terapie fotodinamica (PDT) sau fotocoagulare laser? Adica dupa terapia laser vezi pete negre in zona unde a tintit cu laserul?
Multumesc !

Lucian Sarbu spunea...

Intervin în discuție cu o mică precizare. Întrucât postul acesta e vechi de câțiva ani, toate comentariile intră automat la moderare și de aceea eu le aprob cu câteva zile de întârziere. Așa că nu vă faceți probleme dacă vedeți că nu apar imediat sau după o zi, două.

Ionut spunea...

Eu nu cunosc sa existe terapie fotodinamica in Romania ... Am rascolit si eu internetul si dadusem de un medic italian f bun care practica sau ar vrea sa practice acest tratament (trebuie sa caut linkul). Revin insa cu vesti proaste ... La ultimul control, pe 16 apr. dr a constatat ca edemul a recidivat ... marti 30 apr merg iar la AFG ... Dansul a spus ca ori nu a reusit sa ichida una din orificii sau ambele ... ori s-a mai format un al 3 lea ... :( Urmeaza sa vedem dupa AFG ... Dr Balta face interventie laser, nu cred ca are posibilitatea trat fotodinamic, cred ca ar fi facut-o ... Nu vad pete negre ... doar ca din cauza edemului, mai vad literele micsorate ... eu am crezut ca asa e normal pana se vindeca definitiv, insa ...
Am sa revin cu vesti.

Unknown spunea...

Din pacate si eu am CSRC la ochiul drept. Dupa tratament cu acetazolamida (5 pastile), aspacardin si vitamina C parca senzatia de ceata mi-a revenit. Doctorul a spus ca daca recidiveaza de mai mult de 3 ori se va rezolva cu laser. Sunt curios daca Ionut s-a recuperat complet. Ai facut o a doua interventie cu laser? Multumesc...

Unknown spunea...

da. am si eu asa ceva la lentila mea Carl Zeiss :) . si e o senzatie nashpa sa te trezesti peste noapte cu asa ceva. bine ca e reparabil

Radu spunea...

Lucian, ionut, ceva vesti in privinta CRSC?
Recomand urmatoarele resurse:
http://member.melbpc.org.au/~tej/csr.html
https://groups.yahoo.com/neo/groups/csreye/info

http://member.melbpc.org.au/~tej/csrtreat.html

Unknown spunea...

Buna, Lucian, cum mai stai cu vederea? Am acelasi diagnostic si ma trateaza dr.Serban - intentioneaza laser sapt.viitoare. Nu stiu ce sa fac, nu am argumente nici pro, nici contra. Multumesc anticipat pentru un raspuns si toate cele bune,
Rodica

Lucian Sarbu spunea...

Eu nu am am mai avut probleme de atunci. Multă sănătate!

Anonim spunea...

Prin primavara anului 2000, in urma schimbarii jobului si a renuntarii la o relatie personala (ambele vazute de mine ca agresive la acel moment), am suferit de corioretinopatie seroasă centrală (CRSC), pe care am tratat-o initial cu medicamente si interventie laser (timp de 3 luni), pentru a-mi reveni repede. Eforturile au fost rasplatite cu o stare normala a vederii. Timp de 13 ani nu am mai avut problema. Totusi, in 2013, a reaparut la ambii ochi. Controlul medical, tomografie la ambii ochi, mi-a aratat structura, forma partii vatamate din ochi. Am pus picaturi timp de 1 luna, doar ca de data asta am folosit si auto-hipnoza pentru ajutor, pe baza “pozelor” reiesite la tomograf: vazand cum trebuie sa arate un ochi sanatos in “poze” (forma, culori), comparand cu rezultatele mele, am stabilit un proces mental imaginar de corectie (mapping across doar pe submodalitati vizuale, proces in NLP). Rezultatul foarte bun s-a vazut dupa o luna, iar l-a controlul de 3 luni, disparuse diagnosticul.
La 10-11 luni dupa episodul din 2013, a dat semn o reaparitie la ochiul stang, pe care am tratat-o repede, in numai 4-5 zile prin auto-hipnoza (auto-coaching), fara medicamente sau control. Am capatat certitudinea ca pot avea grija, chiar preventiv, pentru evitarea stresului la nivelul ochilor. Acum, o data in plus, stiu ca hipnoza ma poate ajuta.

Nelu Petre, Bucuresti, 0726315086

Unknown spunea...

Acelasi diagnostic am primit si eu,cam de o luna.Urmez un tratament cu Adrusen Mega,si niste picaturi Yellox.La sfatul altui oftalmolog am luat si o cutie cu Acetazolamida 1cp/6ore,si din pacate nu simt nici o imbunatatire.E drept ca din ce am citit aici poate dura si si 6 luni.
Am aceasi intrebare....ce tratament ai luat?Normal ar trebui sa merg din nou la medic,dar nu-mi permit sa ajung la d-na dr. Serban.Scrie ce ai luat,daca vrei sa ajuti,in fond si la urma urmei nu obligi pe nimeni sa-ti urmeze tratamentul

Lucian Sarbu spunea...

Din păcate nu mai țin minte. Parcă „Adrusen” sună cunoscut, restul nu, sau nu-mi aduc aminte.

Ionut spunea...

baigish7, intradevar, Acetazolamida mi-a prescris si dna dr Serban Ramona, impreuna cu niste picaturi (nu mai stiu cum se numeste, nu am momentan in fata retetele, daca te intereseaza, le caut si iti spun). Dar nu cred ca se rezolva doar cu picaturi si medicamente ... Eu am avut si 2 interventii laser (dl dr Balta Florian). Ultima oara am fost in control pe 12 mai 2015, cand "galma" s-a retras complet. Controlul il fac acum din an in an. Deci cam in 2 ani si jumatate s-a retras ... Poti sa mergi si la Spitalul de Urgenta Oftalmologica (si acolo ii poti gasi pe dr Serban si pe dr. Balta). Probabil se poate trata boala prin CAS. Poti sa-mi scrii pe adresa ionut_p71@yahoo.com. Sanatate si numai bine.

Unknown spunea...

Salut,sotia mea a fost diagnosticata de curand cu CRSC,problema este ca o doare acum celalalt ochi,acum nu stiu...corioretinita seroasa centrala este dureroasa,adica este normal sa simta durere,pt ca la inceput a simtit durere undeva in spatele ochiului,apoi a aparut bula,iar acum o doare celalalt ochi

Unknown spunea...

Buna ziua.

Va rog sa luati in considerare o noua optiune de tratament, disponibila acum si in Romania mentionata anterior, este vorba de laserul de 577nm cu micropulsatii.
M-am confruntat si eu cu aceasta afectiune, primul episod in urma cu patru ani (aveam 33 de ani) s-a rezolvat de la sine in cateva saptamani. Al doilea episod a fost o recidiva la acelasi ochi in urma cu opt luni. Timp de cinci luni de zile nu numai ca nu a dat semne de rezolvare, ba chiar volumul de lichid a crescut usor dupa trei luni.
De la recurenta am efectuat OCT lunar pana in prezent.
Dupa numeroase consultatii si diverse tratamente medicamentoase fara efect mi s-au oferit doua optiuni, injectia cu Avastin sau fotocoagulare laser. Fotocoagularea a fost exclusa datorita pozitionarii punctului de fuga al lichidului stabilita prin AFG.
In urma unei documentari ample nu am fost incantat de injectia cu Avastin intrucat cele mai noi articole de specialitate (2015-2016) arata ca nu este cu mult superioara grupurilor de control in cazul Corioretinitei Seroase Centrale. ex: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4860989/
In schimb am cautat cu disperare posibilitatea efectuarii tratamentului cu laser in regim de micropulsatii care pare a fi cel mai promitator in prezent, datorita atat eficientei cat si a lipsei efectelor secundare.
Din fericire am aflat ca acest laser exista la o clinica din Ploiesti, este vorba de clinica Ophtamax: http://www.ophtamax.ro/Servicii/Interventii-LASER/Laser-Micropulse/
Acolo este descris foarte bine tratamentul si este explicat de ce nu are efecte adverse.
Astfel la cinci luni de la recurenta am efectuat acest tratament intrucat nu exista nici un semn de ameliorare dupa tot ce incercasem (acetazolamida, aspacardin, etc).

La o luna dupa tratament volumul de lichid a scazut vizibil cam la jumatate.
La doua luni dupa tratament volumul a scazut la mai putin de un sfert.
Acum sunt la 3 luni si mai exista foarte putin lichid. Vederea s-a imbunatatit foarte mult, inca nu a revenit la 100% dar evolueaza pozitiv si nu a aparut nici un efect secundar.
Sunt numeroase articole si studii recente care arata cat este de promitator acest tratament. http://www.evrs.eu/2015-cscr-study/treatment/
Noutatea acestui tratament si faptul ca acest aparat nu e disponibil la scara larga in Romania face ca medicii sa nu fie informati in legatura cu aceasta optiune. Personal m-am confruntat cu scepticismul medicului care m-a vazut la inceput atunci cand am povestit despre aceasta posibilitate inainte de a face tratamentul la Ploiesti si am fost profund dezamagit de lipsa de interes, lipsa de informare si mai ales lipsa de curiozitate de a afla detalii despre tratament.

Asadar, daca ati incercat diverse tratamente fara succes, va recomand calduros sa mergeti la o consultatie la d-na doctor Adriana Furtuna sau d-l doctor Mihai Cociu la Ophtamax Ploiesti sau in Bucuresti la Spitalul CF Witing. Eu am fost tratat de d-na doctor Adriana Furtuna careia ii raman profund recunoscator pentru rezultate.
Daca pot sa fiu de ajutor cu detalii suplimentare o pot face bucuros prin e-mail, pacostiro@yahoo.com