25.10.11

Discursul Regelui Mihai: 10 minute de normalitate

Despre discursul Majestății Sale de azi din parlamentul României nu am decât o remarcă de făcut: au fost cele mai normale zece minute pe care țara asta le-a trăit în ultimii 20 de ani.

Faptul că Băsescu, Elena Udrea, Boc, Roberta Anastase, Ioan Olteanu și alte asemenea dihănii au lipsit de la acest discurs a fost un plus, nicidecum un minus pentru marele eveniment. Prezența lor nu putea decât să terfelească solemnitatea momentului.

Pentru prima oară un șef de stat (Regele este încă șeful statului nostru, chiar dacă nu în funcție; la fel sunt și Iliescu, și Emil Constantinescu) a ținut un discurs în fața parlamentului post-decembrist, fără ca vorbele sale să  mai mustească de acuze isterice la adresa adversarilor politici, de minciuni politicianiste, de ură vizavi de alte clase sociale decât cea din care face parte locutorul. Nici nu și-a acuzat la modul general poporul, după cum e moda mai nou, că e leneș, bețiv și cârcotaș. Regele a vorbit cu respect despre eroii noștri, despre bătrâni, despre cei care muncesc și despre copiii noștri. Este o lecție de normalitate și seninătate pe care actualii conducători ar trebui să încerce, măcar, să și-o însușească.

Niciun comentariu: