7.5.07

A murit Octavian Paler

Am văzut adineauri pe Hotnews. Arăta foarte rău şi vorbea greu de mai multă vreme. Cu ani în urmă, când mai frecventam terasa scriitorilor, îl mai vedeam pe acolo pe Octavian Paler şi mi se părea încă de atunci pe moarte.

Niciodată nu am putut să-l citesc, pentru că e greu să mai prizezi altfel de panseuri după ce te-ai hrănit toată tinereţea cu Pascal, Nietzsche şi Şestov, aşa cum am făcut-o eu. "Viaţa pe un peron" m-a plictisit enorm şi nu am putut să o duc dincolo de primele 30-40 de pagini. Peste textele din Săptămâna Financiară sar (mai bine zis, săream) întotdeauna. Faţă de "Don Quijote în est" şi "Rugaţi-vă să nu vă crească aripi" am simţit acelaşi plictis. Nu l-am văzut niciodată mai mult decât un Delavrancea al sfârşitului de secol XX. Un banal şi mediocru intelectual care străluceşte ca o piatră de fosfor în întunericul unei culturi de 2 lei.

Dar Octavian Paler măcar spunea cinstit foarte multe lucruri, cel puţin după '89. Dacă anumite lucruri mergeau prost şi nimeni nu avea curaj să spună că merg prost, Paler spunea. A avut întotdeauna curajul să fie în răspăr cu "trendurile". Pentru asta îl respectam. De exemplu, într-o vreme în care e trendi să fii pro-Băsescu el a fost printre puţinii care au avut curaj să spună adevărul: Băsescu e un intrigant şi o nulitate politică. Acum, după ce a murit, nu-mi vine să cred câtă ură a putut să acumuleze împotriva sa acest om care vorbea liber. Deja pe obituarul lui de pe Hotnews se adună comentariile veninoase, murdărite de ură. Că a fost comunist. Că a scris la Scânteia. Că a fost la Cântarea României... Că era ateu... Dumnezeu să-l odihnească. Bine că a plecat dintre mizerabili.

8 comentarii:

Anonim spunea...

well, se pare ca Nietzsche te-a afectat profund mai ales in ceea ce priveste apetenta de a da afirma stupiditati cu toata convingerea: Paler, un banal si mediocru intelectual?! pentru ca panseurile lui alexandrine (o fi de la Alecsandri si n-a stiut asta sa scrie, sau Alexandria? :) plictisesc o minte anturata in tinerete cu marile spirite! cata pedanterie! exprimata cu ingaduinta specifica marilor spirite evident.
Dar l-ai reabilitat la sfarsit. cu generozitate.

Lucian Sarbu spunea...

Alexandra,

Iti multumesc pentru comentariu. Mie imi place sa spun ce cred si nu imi pasa daca parerile mele merg impotriva sau in directia vreunui curent "la moda". De asemenea, nu imi pasa daca mainstreamul proclama ca X e "mare": sunt suficient de liber (din toate punctele de vedere) si independent ca sa gandesc critic, cu mintea mea, si sa-mi exprim parerile fara sa-mi fie teama de ridicol. Ca exercitiu, incearca sa citesti "Nasterea tragediei", citeste-o de cateva ori (pentru ca prima oara nu o vei intelege), dupa aceea citeste "Despre genealogia moralei" si apoi mai gandeste-te un pic. Cand eram student Paler era, intr-adevar, foarte prizat de tinerii intelectuali ratati din facultatile tehnice si din ASE, care traiau si probabil inca traiesc cu regretul de a-si fi "ratat" o cariera in litere (pot sta linistiti, nu au ratat nimic). Totusi, ca sa gandesti critic si sa vezi valoarea unui autor trebuie sa treci dincolo de "oooo", "aaaa", "eeee" si sa ai un bagaj cultural un pic mai mare si mai organizat construit decat cel pe care ti-l dau lecturile intamplatoare la lumina lampii de camin.

In masura in care vei dori sa comentezi constructiv in continuare, o poti face, altfel voi sterge comentariile tale. Multumesc!

Anonim spunea...

nu te-am acuzat de ridicol. nu stiu de ce ai simtit nevoia sa-ti construiesti "apararea" in sensul asta. mie mi-am parut un pic ironica ( a fost o reactie de moment, fiind usor emotionata de eveniment), iar tu ai fost vexat de-a dreptul. Multumesc pentru recomandari, esti dragut! vreau sa-ti spun ca sunt prea tanara si draguta :) ca sa ma asociezi cu intelectualii ratati din facultatile tehnice si din ASE (desi nu cred ca asta era intentia ta, facea parte doar din demonstratie, nu?). Mon Dieu, nu vreau sa fac o asemenea facultate, deci nu sunt nici macar in pericolul de a deveni!
Si sper sa imi permiti o recomandare, ca sa faci mai bine transgresiunea de la meseria ta la discursul pe care il construiesti aici, sa nu mai folosesti clisee ca " a priza " un autor ( de fapt ma gandesc ca daca intelectualii aia ratati de care vorbesc chiar aveau notiunea de a priza, than rules) sau "bagaj cultural". recunoaste si tu ca sucks a little bit. e pedanterie! (singura acuzatie pe care ti-am adus-o). cat despre lumina lampii de camin, that was mean. si arogant. dar nu m-a afectat, din motivele pe care ti le spuneam :).
nu inteleg de ce vrei sa stergi comentariile mele, oricum nu ai foarte multe, si macar au starnit o reactie.
merci si eu, si nu o mai lua atat de personal...trec prin tot felul de faze :)

Lucian Sarbu spunea...

Ok, scuze. Poate ca sunt intr-adevar pedant si spun stupiditati. Macar mi le asum.

Anonim spunea...

imi cer scuze si eu. nu aveam dreptul sa intervin asa.
Bon voyage!

Anonim spunea...

draga lucian, poate va veni vremea cind il vei redescoperi pe octavian paler, in paginile care cindva te-au plictisit. sensibilitatea sa este una deosebita in literatura romana. spun si eu ca julio cortazar: "scriitorul isi asteapta cititorii...". am pierdut ieri pe cineva atit de pretios...azi ma asteptam sa fie programele tv pline de prezenta lui...n-a fost asa...dar ma gindesc ca poate-i mai bine...adevarata recunoastere se arata in tacere...

Lucian Sarbu spunea...

Din pacate moartea unui intelectual nu produce ratingul dupa care isi croiesc bugetele televiziunile. A, daca ar fi intrat in parlament, ar fi aruncat o grenada in capul lui Vacaroiu si apoi s-ar fi sinucis, ar fi fost altceva...

Anonim spunea...

Ma bucur ca mi-ai citit blogul (ala distractiv), pacat ca n-ai inteles nimic din el.
P.S. 1 N-am nici o legatura cu Noua Dreapta, desi simpatizez cu ideile lor.
P.S. 2 Euro-entuziastii astia ca tine ma scarbesc.