Momentan subiectul nu mă pasionează pentru simplul motiv că eu și așa, de câțiva ani, deși îmi plătesc cinstit contribuția la sănătate, am ales să mă tratez exclusiv în sistemul privat. Nu o fac fiindcă nu am încredere în sistemul de stat, ci din următoarele două motive mari și late:
- În sistemul privat ești tratat pe bază de programare, pe când la stat te duci la plezneală și se întâmplă să stai... să stai... să stai... ceea ce nu prea e eficient într-o lume în care time is money.
- La stat nu știi niciodată cât trebuie să dai ca să fii sigur că ai fost tratat corect. Nu există un ghișeu la care să lași frumos o sumă de x lei și să știi că toată lumea (spitalul, doctorul și pacientul) e mulțumită. Trebuie mereu să ghicești. Cât „se mai dă” acolo? ... dar dincolo?... cât ia doctorul cutare?... dar anestezistul?... etc. No, thanks. Mă duc frumos la privat pentru că acolo e totul la vedere, poftim banii, dă-mi tratamentul.
Ei bine, Băsescu, în loc să accentueze aceste virtuți ale sistemului privat, a bătut câmpii (și ... obrazul doctorului Arafat!) că noua lege va permite administrarea mai bună a banilor de la bugetul sănătății întrucât va permite privatului să facă și el, pe lângă serviciul de stat, intervenții de urgență cu ambulanța, și întrucât privatul e condiționat de obținerea profitului, atunci toate intervențiile sale vor fi atent drămuite și, pe cale de consecință, banii Casei de Asigurări de Sănătate vor fi mult mai bine managerizați, că privatul nu-și permite să-și bată joc de ei.
Vorbele astea vin, evident, din scăfârlia cuiva care n-a făcut în viața lui business - sau, mă rog, nu la nivelul și la modul la care facem noi business, adică pe piața liberă, corect și cu frică de faliment. Că o fi făcut șmenuri din poziția de ministru, deputat sau primar - asta e altceva.
Pentru că este absolut clar că Băsescu a fabulat în seara asta mai rău ca La Fontaine. Dați-mi voie să mă îndoiesc profund că ambulanța privată va veni la oricine [1]. Uite, eu pot să îi sugerez de pe acum lui Băsescu că ambulanțele private nu vor veni la oricine, ci numai la: 1) pacienții proprii, care au plătit în prealabil un abonament sau o asigurare sau 2) la pacienții pentru care a plătit în prealabil cineva, sau pentru care sunt acoperite costurile deplasării.
Numai un copil credul își poate închipui că un actor privat, care urmărește niște interese de business, adică obținerea unui profit oarecare, nicidecum să facă muncă voluntară pe bani puțini, va trimite / deplasa aiurea-n târg ambulanțele și echipele proprii la intervenții. De ce zic asta? Pentru că atunci când trimiți / deplasezi ambulanța deja începi să consumi benzină și resurse. Ori, cine va plăti benzina și resursele în cazul destul de probabil în care, ajunși la fața locului, doctorii vor constata fie că pacientul nu are nimic grav, fie că nu are nici un fel de asigurare, fie că a plecat deja spre spital cu o altă mașină etc. etc. etc.? Evident, nimeni, sau va plăti statul până când se va consuma un anumit plafon bugetar - și după aceea, gata. Dacă plafonul bugetar dedicat intervențiilor de urgență ale privatului va expira în luna martie, asta e, ghinion, începând cu aprilie vor urma 9 luni în care la fel de puține ambulanțe de stat vor deservi la fel de multe cazuri de urgență - numai că o vor face în condițiile unui buget mult mai mic.
Deci ceea ce spunea Băsescu în disputa cu Arafat denotă pur și simplu infantilism - individul ăsta ori nu înțelege nimic din ceea ce propovăduiește, ori se face că nu înțelege. Dacă își închipuie că un actor privat va face munca voluntară pe care trebuie să o facă statul, se înșală profund; privatul nu va face nici un fel de muncă voluntară, fiindcă nu e treaba lui s-o facă, ci... a statului! Iar dacă nu își închipuie asta, atunci înseamnă că minte, ceea ce nu ar fi chiar o noutate.
--
[1] Băsescu a sugerat că dispecerul de la 112, dacă va găsi mai aproape de pacient o ambulanță privată, o va trimite pe aceasta să-l deservească.
3 comentarii:
mai nene , las-o mai usor ca base are dreptate , sanatatea nu e gratuita pentru toti amarastenii si tziganii care nu platesc nimic ...
Amice, sunt 100% de acord cu tine că există anumiți free rideri în sistem cu care trebuie făcut ceva (precizez: nu în sensul eutanasierii ci, scurt, al co-plății!), dar Băse nu despre asta a aberat în acea seară, ci despre faptul că niște Salvări private vor fi atât de gentile încât să își pună roțile în mișcare că așa o să vrea mușchiu' lui 112.
A, și dacă tot ai denumit câteva categorii de free-rideri, nu înțeleg de ce trebuie să sufere toată lumea, chiar și cei care își plătesc (salariații, antreprenorii) sau și-au plătit corect contribuțiile la sănătate (pensionarii) din cauza acestor free-rideri. Vrei să tai, taie la free-rideri. Asta e ca și cum observi că s-a comis o crimă într-un oraș și bagi toată lumea la pușcărie, că sigur o fi și criminalul printre ei. Păi știi cine procedau așa? Naziștii.
Trimiteți un comentariu