19.4.11

Apropo de munca la țară

La câteva zile după ce Băsescu a emis nesimțirea cu poporul care nu se ridică la înălțimea așteptărilor lui, trompetele s-au și pus pe treabă. Astăzi, Valeriu Tabără, așa-zisul ministru al agriculturii, în realitate - după cum rezultă din telegramele Wikileaks - sclavul americanilor și groparul agriculturii bio, zice că la țară toată lumea e la crâșmă și nu găsești oameni să lucreze pământul nici cu 100 de lei.

Poate că o fi adevărat, deși ar trebui să ne întrebăm ce fel de raporturi de muncă sunt cele pe care le invocă ministrul. Adică, munca asta cu ziua, fără contract. E sigur că 100 de lei acoperă strict munca pentru care sunt dați? Sau muncitorul lipsit de contract va fi pus și să șteargă vacile la cur, și să dea oleacă cu mătura prin curte etc.? Dar să lăsăm întrebarea asta fără răspuns. Să presupunem că avem de-a face cu niște raporturi de muncă absolut corecte. De unde însă vor ei, adică Băsescu și Tabără, să mai fie oameni în putere la țară câtă vreme peste 2 milioane de români, marea majoritate provenind tocmai din mediul rural și din orașele mici, sunt plecați cu acte în regulă în Spania și Italia?

Din generație spontanee? Ntz, oamenii nu sunt bacili. Atunci, poate ar trebui să punem copiii și bătrânii de la sate să muncească hectarele abandonate, așa cum le făcea Pol Pot în Cambodgia?

Nu mai zic de precaritatea gândirii lui Valeriu Tabără. Munca e o marfă ca oricare alta și depinde de cerere și ofertă. Cine vrea oameni și e nemulțumit că nu găsește la 50 sau 100 de lei n-are decât să ofere 200 sau 300 de lei. Uite, chiar mi-e greu să cred că dacă oferi 300 de lei pe zi nu găsești pe nimeni. Și atunci? Nu-i așa că e mai comod să ne lamentăm și să dăm vina tot pe „mișeii” care nu vor să-și vândă forța de muncă la prețul pe care vrem să-l oferim noi, în loc să recunoaștem că guvernul nu a făcut nimic pentru agricultură?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aveti dreptate. Presedintele ar trebui sa stie ca cei 4-5 milioane de romani care traiesc si muncesc "afara" (Spania, Italia, Canada, SUA, GB, Olanda, tari africane sau orientale - cu contract pe perioada determinata, etc.) nu sunt deloc neperformanti. Altfel, odata cu criza, ar fi foct "alungati" de altii mai buni. Eu am preferat intotdeauna sa am la "roaba" un roman care asculta manele, decat un ecuadorian/columbian/marocan/tunisian. Si muncesc si 14 ore/zi, pentru mia aia de euro, fara sa cracneasca.
Nu sunt neperformanti Stimate Domnule Presedinte, Dumneavoastra, clasa politica si marii afaceristi cu statul, sunteti neperformanti, de aceea milioane dintre noi au ales sa traiasca in tari cu regimuri politice performante , care permit celor competenti sa performeze.

BlacKat spunea...

Am si eu o intrebare de bun simt: voi ati munci o zi lumina (pt ca nu cred ca 'angajatorul' respecta ziua de munca de 8 ore :), la cimp, dind din greu la sapa sau culegind porumbul pe 100 de lei? Pai, astia sint bani pe care-i poti face in citeva ore la oras (inclusiv din descarcat vagoane :)
In alta ordine de idei: trebuie tinut cont de faptul ca munca la cimp se practica doar un numar limitat de zile pe an - adica in perioada calda, si NU zilnic!!! Adica sa nu va imaginati ca toamna, la culesul viilor, spre exemplu, oamenii pot munci 90 de zile, i.e. toata toamna. NU! Sint angajati cu ziua, harasati din greu si apoi trimisi inapoi la statul degeaba (o podgorie mai mica se culege in maximum 2-3 zile, or astea sint cele care angajeaza zilieri, o companie mare are alt tip de muncitori, salariati permanent). Pai, in conditiile astea, omul trebuie sa exploateze din greu cele citeva zile de munca pe care le poate prinde pe luna de vara/toamna, pt ca banii aia trebuie sa-l ajute sa iasa din iarna! Si atunci, da, 100 de lei e foarte putin, pt ca el va prinde, sa zicem, in octombrie, maximum 10 zile de munca, or aia 1000 de lei vor fi toti banii pe care-i va vedea, probabil pina in primavara!
(Am exagerat putin, dar numai pt a fi mai clara - datele ar trebui verificate etc. :)