25.1.11

România era deja stat minimal. Băsescu probabil vrea să-l facă ultra-minimal.

Celor care aveau impresia (greşită) că România e ca Anglia, ţară în care poţi trăi ca belferul pe asistenţă socială, le sugerez să citească acest articol care e blindat cu cifre şi informaţii: Retorica “statului asistenţial”, în regia cifrelor absente. Despre Legea Venitului Minim Garantat » (Cristina Raţ, CriticAtac).

Cristina Raţ e lector universitar dr. la Univ. Babeş-Bolyai din Cluj, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.

Articolul arată foarte limpede că România oricum era un stat minimal faţă de cetăţenii săi, fără să vină Băsescu să facă pe tătucul. Eu personal nu am fost şi nu sunt adeptul unui stil academic de scriere, iar în problema asta mi-aş fi susţinut impresionist ideea, pentru că atunci când ai o emigraţie de 3 milioane de oameni, e clar că lucrurile sunt greşite şi nu mai e nevoie de nici o demonstraţie; dar câteodată e nevoie să vină asemenea oameni din mediul academic, care să expună riguros, sistematic, o anumită idee, în aşa fel încât să le dai cu ea peste bot tuturor vitelor care ar mai îndrăzni să nege evidenţa.

Rămâne însă întrebarea: păi dacă aşa-zisul "stat asistenţial" era de fapt unul minimal (sigur, şi pe fondul unei colectări mai slabe în PIB decât media europeană, aşa cum observă corect cineva), atunci cum va fi statul "băsescianist"? Ultra-minimal?

Aham. Şi vrea să fiu bou să-i mai plătesc vreun impozit? Da', vorba lui Ostap Bender, cheia de la casa de bani nu o vrea?

LE. Şi mult mai detaliat la Lucian Davidescu: Ori suntem paraziţi, ori nu mai suntem?

Un comentariu:

BlacKat spunea...

Extraordinar post & multumesc pentru articolele citate. Ceea ce spuneti demonstreaza (daca mai era nevoie) ca PDL-ul si inainte-mergatorul sau, Traian Basescu, sint maestrii absoluti in tehnica manipularii & a spalarii pe creier. Am intuit de la inceput ca teorii precum 'pensiile nesimtie (cu variantele: pensii de boala acordate pe nedrept etc.)sufoca sistemul de pensii' sau 'asistatii social = grasii care l-au incalecat pe al mic si slab' sint doar pumni de praf aruncati in ochii nostri. Praf care avea menirea de a ascunde o politica plina de cruzime si cinism. Si care, culmea, e si ineficienta, caci nu reducind o amarita de pensie de la 700 la 600 de lei sau un ajutor de somaj de la 600 la 500 de lei faci marile economii care te vor scoate din criza. Acum avem si cifrele care probeaza ca asa-zisa reforma a statului nu e decit o orchestrare a unui genocid (caci aceste masuri asa-zis economice vor depopula si mai rau tara).