9.11.14

Cât de important e să ai un primar?

Scurt: e o idee pe care o voi scrie în continuarea postului de alaltăieri (despre secția 136 din Timișoara).

Știre din data de 31.07 a.c.: „Primarul localității Chiajna, MIRCEA MINEA, a anunțat joi, într-un comunicat de presă, că se alătură proiectului politic al lui CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, întrucât nu este de acord cu decizia PNL de a fuziona cu PD” (sursa)

Dintre orașele și orășelele semnificative, unde a luat Tăriceanu cel mai bun scor pe 2 noiembrie?

Fix în Chiajna. 2.302 voturi din 9.686. Adică 23,76%. Iohannis a luat 2.612 și Ponta doar 2.151.

Dintre primele 10 secții la care s-a votat pentru Tăriceanu, la nivel național, nu mai puțin de 4 sunt din micuțul oraș Chiajna.

Cazuri interesante sunt și Gura Humorului (Suceava) cu 1.349 de voturi pentru Tăriceanu din 7.107, adică 18,98%, sau Bragadiru (Ilfov) cu 1.044 de voturi din 8.815 (11,84%).

Despre Bragadiru mi-a fost lene să caut, dar legat de Gura Humorului am găsit așa:

Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, doi primari suceveni ai PNL, Marius Ursaciuc, din Gura Humorului, şi Adrian Popoiu, din Siret, îşi declară în mod oficial susţinerea faţă de candidatura liderului Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu.” (sursa) (Ursaciuc, Ursaciuc, de-asta te-am dus în 1999 în Danemarca să înveți cum e cu democrația?!... :) )

În Chiajna au fost 2.689 de „turiști”, în Bragadiru 2.214 și în Gura Humorului 643 (culmea, tocmai localitatea cu cel mai mare potențial turistic a înregistrat cel mai mic număr de votanți pe liste suplimentare). Turiștii l-au iubit nevoie mare pe Tăriceanu...

La câteva zeci de kilometri de lumea civilizată relațiile de putere din interiorul unei secții de vot sunt cu totul altele decât cele normale, din două motive: 1. partidele mici nu au oameni, ceea ce înseamnă că își cedează locurile partidelor mari; 2. reprezentanții partidelor mari sunt de cele mai multe ori „niște ceva” care depind cumva de primăria locală: veterinarul/-ara, bibliotecarul/-ara, învățătorul/-oarea etc. Acești oameni sunt numai teoretic reprezentanți ai unui alt partid decât cel susținut de primar. În realitate ei își riscă viitorul și reputația profesională dacă alegerile „ies prost”.

Înainte de marea migrație din vară PSD avea 37% dintre primari, adică 1.192. Între timp s-au făcut peste 1.600, adică în jur de 55%. Doar PSD-ul, fără aliați.

Cele mai recente sondaje dau un scor de 55% Ponta vs. 45% Iohannis.

Mai departe, concluziile privind data de 16.11 le trageți voi.

PS. M-am abținut să scriu vineri că voturile din secția cu bucluc de la Timișoara erau furate de la Macovei și direcționate către Tăriceanu. În 2 ani de amuzament politic - chiar dacă „de divizia C” - am învățat să fiu circumspect. Tot ce știu e că se fură într-o veselie, din toate părțile. Spre oroarea mea, sunt nevoit să-i dau dreptate lui Vadim (cu amendamentul că nu voi crede niciodată că se fură milioane de voturi de la același candidat, cum susține el). Cum Timișoara e fief al Dreptei, pur și simplu mi se pare ciudat să se fi furat pentru Tăriceanu, care e omul PSD. Probabil nu vom ști niciodată cine a dat și cine a luat.

PS2. Dacă vă întrebați de orașul Siret: Tăriceanu a luat 539 de voturi din 3.538, adică 15,23%.

PS3. Ce avem de spus despre Elena Udrea? Udrea l-a bătut măr pe Iohannis în faimoasa localitate turistică olteană Studina. 493 de voturi față de numai 136 luate de neamț și un pic sub Ponta, care a luat 577. Care este legătura dintre Udrea și Studina? Ați ghicit: primarul Marian Vasile e PMP-ist. Și la Studina s-a votat impresionant pe listele suplimentare: 274 de voturi, adică 18,87%.

2 comentarii:

ThinkAgainRo spunea...

Datele furnizate de dvs sunt corecte si analiza este la fel de corecta...dar aceeasi situatie era si in 2004, 2009 si 2012...iar rezultatul il cunoasteti....imi mentin scenariul ca PONTA va fi presedinte de o noapte!

Lucian Sarbu spunea...

Vedem. O să încerc să caut date pentru 2009 legat de împărțirea primăriilor, pentru că am impresia că exact aici a fost cheia înfrângerii lui Geoană. Îmi aduc aminte că și Geoană s-a „blindat” cu fel de fel de alianțe, unele ridicole (de pildă alianța cu Partidul Socialist Român), dar ar fi interesant de studiat raportul dintre primării. Că raportul dintre... ambasadori îl știm!