30.12.11

Patru sondaje, o singură concluzie: nu avem nici o garanție că ne aflăm într-o democrație

În ultimele 20 de zile au ieșit pe piață patru sondaje care dau următoarele posibile rezultate electorale:

12 decembrie - GALLUP
USL: 55% | PDL: 18% | PP: 9%

20 decembrie - Agenția de Rating Politic
USL: 53,8% | PDL: 19% | PP: 15.5%

26 decembrie - IMAS
USL: 49,2% | PDL: 21.5% | PP: 11.8%

28 decembrie - Avangarde
USL: 59% | PDL: 18% | PP: 11%

Așadar, dacă e să facem o medie sau o mediană rezultă că USL se învârte în continuare binișor peste 50% iar partidul de la putere e undeva sub 20%. Cu actuala stare de fapt, în urma procesului de redistribuire probabil că USL-ul ar lua în jur de 60% din mandatele parlamentare, ceea ce ar periclita chiar și poziția olimpiană a lui Băse. Cum ar suna, de pildă, un parlament cu 60% mandate USL și președinte al Senatului Crin Antonescu? Așa că e de înțeles de ce puterea a decis, în disprețul total al Constituției, comasarea alegerilor și întârzierea lor cât mai mult cu putință. Doar, doar, s-o petrece ceva pozitiv care să mai tragă 5% dinspre USL spre PDL.  Deși 2012 se anunță foarte prost din punct de vedere macroeconomic, și dacă 2012 va fi prost, și PDL va continua să scadă, ce ne garantează nouă că la anul nu vor mai amâna alegerile încă jumătate de an, și încă jumătate de an, și tot așa?

Nimic.

8 comentarii:

berenger spunea...

http://sociollogica.blogspot.com/2011/12/scorul-usl-imas-49-vs-avangarde-59-o.html
o analiza care sa mai tempereze putin din elanul celor 60%
iar dincolo de asta, bag sama ca nimeni nu pare infricosat de o majoritate politica (in romania, nu in suedia) atat de mare. un guvern pesedist (ca asta va fi, cu premier si ministere cheie) cu o sustinere parlamentara atat de mare mie imi provoaca frisoane.

Lucian Sarbu spunea...

Salut Berenger, La multi ani ție și tuturor cititorilor.

Pe principiul amintit de analiza respectivă, și susținerea reală a PDL-ului ar fi undeva la numai 10% din populație.

Singura observație interesantă e că există o mulțime de sentimente politice care nu sunt și nu vor fi reprezentate în parlamentul actual sau viitor.

Mie guvernul USL cu susținere 60% nu îmi provoacă deloc frisoane, pentru că nu cred în această ipoteză. Sunt convins că PDL-ul ori va reuși să organizeze până la iarnă o mașinărie de furt care să ducă alegerile undeva la 40USL-30PDL (ceea ce, cu ajutorul lui Băsescu, le va asigura încă un mandat), ori va mai amâna aceste alegeri încă 6-12 luni până va reuși să obțină ceea ce își propune, și anume permanentizarea la putere.

berenger spunea...

la multi ani.
analiza spune mai mult decat atat: useleul are un nucleu dur, in jur de 30% din electorat, DAR nimeni altcineva nu mai voteaza cu ei. cu alte cuvinte, ei nu au politici care sa atraga electorat nou. din contra, lipsa lor de substanta face ca, intr-o oarecare conjunctura, daca procentul prezentei la vot creste, oamenii vor vota mai degraba impotriva lor. mai mult, diaspora (si iti spun asta pe baza a cercetari serioase in ultimii ani) va fi o lovitura puternica pentru usele, indiferent daca va fi sau nu vot prin corespondenta (si indiferent de prezumtive furturi: vorbesc doar pe baza opiniilor politice ale diasporei, devenite mult mai cristalizate in perioada crizei si exacerbate de prostiile opozitiei de a le interzice votul).
interesant pe blogul respectiv e si alta observatie. desi infim, increderea in politicienii puterii creste, pe cand in cei a opozitiei scade.
acuma, sa zici ca nu te temi de un abuz al unei majoritati zdrobitoare fiindca ceilalti vor face abuzuri e cel putin amuzant. dincolo de asta, afirmatia ta se inscrie in seria afirmatiilor nefalsificabile, cu alte cuvinte nu are nici o valoare. asa ca reiterez: o majoritate de 60% in romania, indiferent a cui, e mai nociva pentru democratia romaneasca decat orice alt derapaj al puterii de pana acum.

AristotelCostel spunea...

@berenjer

E mai linistitoare situatia actuala in care majoritatea parlamentara este asigurata cu ajutorul santajului pe baza de dosar si a septelului de vite pdl capabile sa mugă independent de tipul de nutret livrat de guvernul de retarzi.

Barbu Mateescu, latraul oranjgutan care a realizat respectiva analiza, bineinteles... obiectiva, m-a deranjat profund cu ultimul lui comentariu de inregimentat in clubul obiectivilor... de net, mai exact cu... "Depinde câţi votanţi din diaspora vor veni la vot. Variabile multe şi interesante."

I-am precizat vitei impartiale ca un milion de votanti pdl (din "diaspora") nu reprezinta o... variabila.

Mie nu-mi provoaca frisoane ipoteza ca alegerile vor fi furate de un sistem securistoid reprezentat de niste retardati fara simtul... ridicolului, dramatic e numarul imens de jigodii fara caracter pe care-l produce... boborul.

Lucian Sarbu spunea...

@berenger: mie prima concluzie (cu nucleul dur și nimic în plus) nu mi se pare deloc așa de clar susținută.

Cealaltă e corectă și, după cum am zis și eu, USL-ul, mai precis PSD-ul, și-a dat rău cu tesla'n știm noi ce în noiembrie, când cu Geoană. E normal ca o mulțime de oameni să se fi simțit dezamăgiți și poate unii chiar să reevalueze în bine prestația puterii - dezamăgiți nu neapărat de excluderea lui Geoană, care e un personaj ce nu a strălucit prin nimic, decât prin faptul că a fost întotdeauna preșul cu care și-a șters picioarele Băsescu, ci datorită amatorismului și proastei comunicări cu care a fost făcută această excludere. Și într-adevăr, nu poți să nu te întrebi: dacă fraierii ăștia vor să ia puterea, la ce ne putem aștepta?! Însă întrebarea nu e cea mai urgentă cu putință. Problema arzătoare nu e dacă niște idioți îi vor înlocui la putere pe alți idioți - asta se întâmplă cam întotdeauna... - problema e: cum salvăm jocul democratic? Cum facem ca puterea unora să nu se permanentizeze și să nu se osifice? Cum facem să evităm și la noi un derapaj în genul celui cu care se confruntă Ungaria la ora actuală? Pentru că mie unuia absența sau derapajul democrației mi se par mult mai periculoase decât o democrație imperfectă...
Într-adevăr, o majoritate de 60% în România e un lucru periculos. Dar eu am speranța că o majoritate de 50%+1 nu ar fi deloc periculoasă pentru democrație și am încrederea că o eventuală majoritate de 60%+1 a USL nu e chiar atât de periculoasă, pentru simplul motiv că nu va rezista prea mult. Ciolanul va fi prea gros și vor începe să se bată pe el. Șansa noastră e că USL nu e FIDESZ (adică un partid unit, cu un nucleu dur și vechi) și că trăim în România.

berenger spunea...

daca reusim cumva sa trecem de aberatii gen „latraul oranjgutan”, discutia (ca doar e discutie, nu ne dam in cap) poate fi interesanta. daca nu, nu :). sincer, eu nu stiu cine e mai bine sa castige alegerile (asa imi pot atrage injuraturile din toate partile), pentru ca, din punctul meu de vedere, nimeni nu merita sa le castige (iar votul meu tocmai in directia asta va fi: anularea celor 6 buletine)
dar asta nu ma impiedica sa constat niste lucruri, care sunt dincolo de sila mea fata de politicienii romani. iar unul din lucruri e ca useleul, din mai 2011 nu a mai castigat nimic din optiunile de vot.

AristotelCostel spunea...

@berenjer

... atunci inseamna ca poporul roman s-a desteptat, dar mie impartialitatea ta incepe sa-mi puta a... obiectivitate de latrau de jardin. Asta e... am incercat, dar sunt prea multe argumente pentru o astfel de concluzie.

Conform rationamentelor tale, o gasca de cocalari sprijinita pe tot felul de găinaţi cu dosare reprezinta varianta preferabila... unui conglomerat destul de eterogen. In aceeasi gama intra si logica de l... de jardin ca maturarea unor zdrente politruce (preferabil la fiecare 4-5 ani) conduce la... frisoane.

Poti sa ne dai niste link-uri de-ale tale... din 2009 să vedem dacă te-au apucat frisoanele şi atunci? Poate-ti folosesti greierasul sa-ti amintesti cate scandaluri si cat deranj genereaza o alianta intre grupuri capabile de oarece independenţă faţă de beşilă?

Cu siguranţă, liniştea din ultimii ani şi raptul aferent nu-ţi provoacă decât repulsie faţă de... voiculescu. :D

Nimeni nu merita sa castige, dar beşilă merită măturat înainte de finalizarea mandatului. Măcar atât poate face boborul pentru propria... istorie.

Bine, cu atâţia securişti de net şi naivi cu capu' nu m-ar suprinde ca raptul reformator beşist să continue nestingherit, cel puţin avem certitudinea că nu vin minerii.

Mă întreb ce importanţă are pentru un indecent moral ca tine, berenger, faptul că o majoritate mică, de grădină, încropită din şeptelul opoziţiei, poate trece orice CĂCAT prin parlament?

AristotelCostel spunea...

@berenger

... ce e si mai amuzant este ca nu mai am nicio... indoiala.