Nokia pleacă din România şi închide fabrica de la Jucu. În loc de 15.000 de locuri de muncă, cum ni se promitea în urmă cu 3 ani, atunci când Nokia a fost ajutată de imbecilii din conducerea statului român şi de imbecilii din administraţia locală a judeţului Cluj cu capitaluri importante să-şi relocheze producţia de la Bochum la Jucu, în loc de 15.000 de locuri de muncă am avut, aşadar, abia vreo 2.000 pentru 3 ani. Şi gata!
În schimb, firmele româneşti au avut parte în toată această perioadă de:
- impozit forfetar;
- controale şi supracontroale ale fiscului;
- blocaj financiar din partea statului (arieratele);
- schimbări permanente şi năucitoare ale Codului Fiscal.
Dacă un investitor român ar fi cerut facilităţile pe care le-au cerut (şi li s-a şi dat) Nokia, Ford, Renault, OTE etc. i s-ar fi râs în nas. De asemenea, dacă ar fi propus cineva ca statul să investească direct zecile de milioane în firme şi fabrici româneşti, s-ar fi trezit o mulţime de cretini să urle că ăsta e "socialism" - de parcă socialismul, dacă ţine de foame, ar fi ceva rău.
20 de ani s-au dus pe apa sâmbetei, practic acest eveniment reprezintă falimentul politicilor naţionale de dezvoltare pe model neoliberal începute de Petre Roman şi continuate neîntrerupt de toate guvernele de până acum. Investiţii importante ale statului s-au dus pe apa sâmbetei. Este falimentul neoliberalismului în România. De acum încolo politicienii vor trebui să-şi concedieze consilierii care mai sunt cu Milton Friedman la subraţ, şi să-şi ia alţii. Deşi mult mai sănătos ar fi să-i concediem noi pe ei.
Aceste capitaluri străine nu vin aici ca să stea. Ele vin pentru că, temporar, îndeplinim nişte condiţii de profitablitate. Acum aţi înţeles, idioţilor? Boc, ai înţeles, sau îţi trebuie un desen?!
7 comentarii:
Pai mai bine hai inapoi in comunism nu? Statul stabileste din ce cat se fabrica si la ce pret se vinde. Cei care stau aproape de ciolan oricum o sa aiba de toate, restul sa moara de foame...
Din pacate n-a fost nici pe departe liberalism. Liberalism era daca era lasat fiecare sa se descurce.. inclusiv investitorii straini.
Nu e vorba de a ne reîntoarce în / la comunism, ci de a nu înlocui utopia leninistă cu utopia neoliberală.
„Din pacate n-a fost nici pe departe liberalism. Liberalism era daca era lasat fiecare sa se descurce” - din păcate acesta e doar un concept teoretic, imposibil de transpus în realitate. Adică o utopie. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară...
@Daniel I: Învață întâi să vorbești și după aia îți dau voie să și grohăi.
Totuși, hai să-ți răspund, deși nu meriți, pentru că ești mult prea grobian.
Prin neoliberalism nu se înțelege doar divinizarea (utopică) a piețelor, ca unice creatoare de progres și prosperitate, cum greșit insinuezi tu, ci și subordonarea politicilor publice acestui crez.
Altfel zis, când zic că neoliberalismul a eșuat, zic că a eșuat acel mix utopic dintre acțiunea pretins rațională (o mare prostie) a piețelor și intervențiile guvernamentale subordonate exclusiv acestei credințe.
Adica, pe scurt, marele Lucian Sarbu HABAR N-ARE ce e aia "neo-liberalism", da' stie ca e naspa.
Pt informatia ta (desi, ca oricarui bun comunist, o sa-ti intre pe o ureche si-o sa iti iasa pe alta), ce condamni tu in cazul de fata e exact ce condamna si liberalii (indivizii aia naspa care nu-ti plac tie) - si anume amestecul statului in procesul economic, amestec care (dupa cum se poate vedea in cazul de fata) mai mereu da gres.
Cand statul zice "ma copii, eu nu ma amestec, eu doar aplic legile" - ala e LIBERALISM.
Cand statul zice "tie iti dau subventii, ca-mi placi. tie nu-ti dau nimic, ca nu-mi placi", nu se mai poate vorbi de "liberalism" sau "piata libera".
Iar faptul ca tot ce ai inteles din episodul Nokia e ca liberalismul nu functioneaza denota exact ce am zis mai devreme.
Ori ca onestitatea intelectuala e zero, ori capacitatea craniana e zero.
Oricum ar fi, n-am nici un motiv sa mai revin vreodata aici.
Bre anonimule,
1. Țineți jignirile pentru tine sau măcar fă-le sub un nume real, să știu și eu cine e curajosul cu care stau de vorbă.
2. Liberalismul e una, neo-liberalismul e alta. Ți-am explicat deja, dar văd că tot nu înțelegi și o ții langa cu prostiile tale.
3. „Cand statul zice "ma copii, eu nu ma amestec, eu doar aplic legile" - ala e LIBERALISM.”
Și când statul zice: „Mă copii / capitalurilor străine, veniți la mine că vă pup și-n cur dacă veniți” - ăsta e neo-liberalism. (De fapt un aspect al neoliberalismului, că mai sunt multe altele - cum e, de exemplu, și demantelarea statului social, pe considerentul că statul social împiedică imigrarea capitalurilor productive.) Cum am zis mai sus, subordonarea politicilor publice unicului crez al dezvoltării piețelor libere și al atragerii de capital, văzute ca panaceu al prosperității.
Nu e vorba aici de libera concurență dintre producătorii de plăcinte. Nu văd de unde ai înțeles tu treaba asta și că aș avea eu ceva împotriva existenței plăcintarilor care concurează între ei și din concurența cărora rezultă cea mai bune plăcintă pentru consumatorul obișnuit. Eu sunt perfect de acord cu treaba asta, dar nu despre așa ceva e vorba aici.
Trimiteți un comentariu