23.7.10

Ce vrea să spună gherila digitală despre Elena Udrea?

Unul din ziarele online pe care le citesc în fiecare săptămână este "Curierul Naţional". O fac pentru articolele lui Adrian Panaite, pentru că în rest ziarul e destul de slăbuţ. Azi am intrat pe "Curierul" şi mi-a atras atenţia un comentariu postat la articolul "Blaga consideră că Elena Udrea are o şansă la Primăria Capitalei".

Comentariul părea să fie deosebit de encomiastic la adresa Elenei Udrea. Am dat click pe el să văd şi eu ce zice retardul care l-a postat şi spre surprinderea mea am văzut că în subsolul articolului sunt 3 comentarii (din 3) encomiastice la adresa respectivei, nu doar unul.

"Iulian, IP 92.82.255.* [IP de ... Brăila]": "Doar una? Are toate sansele sa ocupe acest post, este o persoana dinamica si cred ca are foarte multi simpatizanti printre bucuresteni."

"Iulica, IP 86.121.73.*": "Doamna Udrea are multe sanse si eu aş vota-o pe Udrea la Primărie, dacă o să candideze cu Vanghelie sau cu chiulangiul de Crin Antonescu (sau poate Orban). Elena Udrea avea nişte proiecte interesante pentru Bucureşti: metrou în Drumul Taberei, metrou până la Otopeni, chiar şi canalul Dunăre-Bucureşti. Cred că Udrea ar putea să rezolve situaţia construcţiilor din Bucureşti. Să nu se mai construiască aşa aiurea, după cum îl taie pe fiecare capul. A făcut deja asta la mare. Avem nevoie de o nouă lege a urbanismului."

"oana, 188.26.223.*" : "d-na Udrea a aratat ca este omul solutiilor si cand va ajunge primar general atunci Bucurestiul va fi un oras curat si ingrijit"

De curiozitate, am dat o căutare pe Google ca să găsesc articolele din ultimele 2 zile care expun chestiunea asta, a candidaturii Elenei Udrea la primărie. Şi am găsit:
  • În articolul din "Adevărul": găsim vreo 10 comentarii din 17 encomiastice, şi aproape toate se învârt în jurul aceleaşi idei: Udrea "face" ceea ce promite (huh?!!!! ... că face tâmpenii, nu mă îndoiesc, vezi "Land of Choice", case la ţară pentru specialişti etc.). "Fraguta": "...Macar Udrea face ceea ce promite". "Mihai": "Cu toata dezinformarea... e o doamna si isi face cu profesionalism treaba." "Liviu": "Udrea face ceea ce promite, nu ca altii" etc.
  • Pe oficiosul online Hotnews, spre surprinderea noastră comentariile sunt destul de neutre. Se remarcă însă că la final apar două comentarii debile şi asemănătoare cu cele de pe Curierul şi Adevărul: "eva: d-na Udrea are dreptate, cand o sa fie Bucurestiul un oras ingrijit?? daca ar fi dumneaei primar general sigur s-ar face treaba mult mai repede!", "Horatiu: La PDL Bucureşti era debandadă. Consilierii locali făceau doar ce-i tăia capul. Acum, cu Udrea va fi sigur mai multă ordine si disciplina. Bravo." De altfel persoana care semnează "Eva" pe Hotnews semnează un comentariu identic şi pe "Adevărul", sub numele "Elena", şi mă întreb dacă nu cumva o fi chiar ... Elena Udrea! Doar ştim că femeia are antecedente în a face pledoarie pro domo cu masca pe faţă.
  • Şi pe RomaniaLibera.ro găsim un comentariu deja postat pe alt site: "Milica: Aş prefera un primar ca Udrea în locul lui Oprescu. A promis autostrăzi suspendate care au devenit ozn-uri. Măcar Udrea ce promite aia face." Pe lângă ăsta mai sunt alte 3 comentarii encomiastice.
  • În schimb pe Gândul , ziar oponent, madama în cauză e luată la pizduit de forumisti şi îngropată într-o mare de lături cu o râvnă demnă de o cauză mai bună. Totuşi nu putem să nu remarcăm că după ce a trecut valul de scuipaţi omniprezentele "Oana" şi "Eva" (care au mai postat comentarii şi aiurea) încearcă să ne convingă cu o voce subţirică şi timidă că Elena Udrea ar fi, totuşi, un bun primar.
  • Pe Inpolitics, un site pe care se cere probabil o anumită decenţă a comentariilor şi lăturile sunt moderate, "susţinătorii" au mai mult tupeu şi postează o mulţime de mesaje de susţinere. Toate, foarte scurte, fără vreo idee elaborată, doar câteva cuvinte-şablon pentru susţinerea blondei preferate a Cotrocenilor.
Concluzia e una singura: treaba e serioasă, ăştia de la PD-L chiar au de gând să o împingă pe Udrea la primărie şi sunt pregătiţi să organizeze chiar şi o mini gherilă digitală în acest sens. Acum, însă, se pune întrebarea de ce au ales-o tocmai pe Elena Udrea, despre care se ştie că:
  • a făcut oarece bani din afaceri oneroase tocmai cu Primăria Capitalei, pe timpul primarilor Băsescu şi Videanu;
  • în competiţie pe piaţa liberă, a dat faliment cu toate afacerile, deci ca manager e zero barat;
  • la toate ministerele la care a activat a făcut numai tâmpenii, începând cu cheltuirea unui morman de bani pe "Ză Land of Choice" şi terminând cu proiectele abracadabrante cu case la ţară pentru specialişti care se cară pe capete în UE;
  • în ieşirile publice se face constant de râs, lăsându-se pozată în chiloţi cu dungi, împărţind pantofi cu toc sinistraţilor etc.
Deci, prima oară te-ai putea întreba: ăştia-s nebuni?! Cum dracu' să o pună pe Elena Udrea să candideze la Primăria Capitalei?

Ar exista un singur argument raţional, unul singur. Se zice că situaţia PD-L pe scena politică e atât de proastă la ora actuală (şi vrând nevrând se va înrăutăţi) încât singura lor şansă de a lua primăria Bucureştilor e să vină cu un altfel de candidat: o femeie. Bun, înţeleg raţionamentul, dar argumentul nu stă în două chişioare pentru că PD-L are totuşi, în rândurile sale, nişte dame mult mai bine văzute şi mai puţin compromise: de exemplu Sulfina Barbu sau Anca Boagiu. Plus că de acum până în 2012 ai timp berechet să iei o damă bine şi să o bagi pe la şoc-touri, în aşa fel încât să-i creezi notorietate. Dar ei nu şi nu, ei vor s-o bage înainte pe madam Udrea. Şi e de înţeles că au început campania încă de pe acum pentru că, o Doamne!... e nevoie de ani de zile pentru a spăla imaginea Elenei Udrea!

Dacă PD-L insistă şi insistă totuşi cu această candidatură antinaturală, înseamnă că există nişte motive puternice pentru care o face. Înseamnă că primăria Bucureştilor nu îi interesează pentru ceea ce are funcţia de oferit, la modul general, ci îi interesează pentru că ar putea reprezenta ceva specific pentru această persoană numită Elena Udrea, şi numai pentru ea. Madam Udrea, şi nu altcineva din PD-L, trebuie să ajungă primarul Bucureştilor.

Ori, după cum ştim din ultimele 2 decenii, primăria Bucureştilor poate reprezenta o frumoasă trambulină politică pentru ocupantul ei. În 1997 a fost trambulina care l-a propulsat pe Victor Ciorbea premier, iar în 2004 a fost trambulina care l-a propulsat pe El Comandante vătaf la Românistan. Păi atunci, dacă primăria nu e urmărită pentru funcţie ci pentru avantajele politice specifice funcţiei, avantaje care trebuie oferite numai şi numai Elenei Udrea, înseamnă că şi pentru madamă se pregăteşte ceva similar. Acum, întrebarea se pune: ce anume se pregăteşte? Să fie pusă premier sau preşedinte?

Premier, îndoi-m-aş. Aşa cum s-a demonstrat în ultimii ani premierul e numit de Băse fix când şi cum vrea muşchii lui, deci dacă o să vrea să pună o găină premier, sau un curcan, Băse o va face fără probleme. Deci tocmai de aceea dacă ar vrea să o pună pe Udrea premier, Băse ar pune-o mâine, dar probabil are nevoie în continuare de prostănacul de Boc, cu mâna căruia să mai scoată niscaiva castane din foc. Deci premier, în nici un caz.

Rămâne cealaltă alternativă, şi anume că sifiliticii ăştia din PD-L vor să-i asigure Elenei Udrea o trambulină pentru postul de preşedinte care va fi "scos la concurs" în 2014. Şi dacă sunt adevărate zvonurile care spun că Elena Udrea e de fapt prima "prietenă" prezidenţială, ghici cine va fi "prima doamnă"... pardon, "primul domn" începând cu 2014.

La vremuri noi, tot ei!

2 comentarii:

Luigi spunea...

Aștia de la PDL lucrează cu agenții de Public Relations și cu studențași la tot felul de facultăți obscure. 'Eva', 'Oana', 'Iulică' și restul sunt personaje inventate de agențiile de PR / Social Advertising cu scopul de manipulare a opiniei publice relativ la subiectul țintă.

Forumurile ziarelor, sondajele de primă pagină, genul celor publicate de Evenimentul Zilei - sunt un front important de bătălie politică la noi. Se concurează pentru dezinformarea consumatorilor care decid exclusiv cu cortexul, ci nu cu întreg creierul.

Că veni vorba, acești cetățeni sunt cei care au făcut diferența în favoarea lui Băsescu la alegerile din 2009.

Prototipul respectiv este un angajat într-o corporație / instituție / organizație mai mare de 50-100 persoane, el/ea personal având în general sarcini de rutină, animal social activ care iese la o țigară de 4-5 ori pe zi și la o bere măcar de 2-3 ori pe săptămână. Preferă oricând o bârfă unei dezbateri, iar forumurile de pe net pot fi un bun suport pentru bârfă... Simbolic, ar fi web 2.0-ul românesc.

Acești indivizi pot fi atrași în grup în direcția dorită de manipulator, pentru motivul că odată formată în grupul lor o opinie agregată din bârfe, preferă să se alinieze opiniei decât să o conteste. Oamenii rămân la feeling, nu cerebralizează (de asta i-am numit cortex-consumatori)
Ei pot fi făcuți (iar în 2009 au fost făcuți) să alunece ușor în direcția dorită de furnizorul de manipulare. În marketing, acest fenomen a fost identificat ca presiunea grupului pereche. Sunt convins că aici sunt oameni de marketing competitivi și bani buni implicați pe piața românească, mai ales în zona de manipulare politică.
Revenind la oile noastre, Băsescu și Nuți joacă tare la cacealma - Nuți șefă la PDL București pentru primărie de București, primăriță pentru președinție de Romînistan, președinte pentru a-i asigura lui Băse liniștea sau grațierea, după caz, iar lui Nuți cea mică încă un mandat la Bruxelles și mai departe ce-o mai fi. Cam acesta ar fi scenariul.

Și încă ceva - ziceai de Anca Boagiu. Păi pe asta a mizat Băsescu inițial. Pe ea a lăsat-o în locul lui la Ministerul Transporturilor, pe ea a tras-o la primărie și ea era în cărți pentru președinția Senatului la un moment dat. Numai că ceva s-a petrecut în spatele scenei (sau sub masă), iar Anca Boagiu a rămas în planul doi. Nuți a prestat mai mult.

Lucian Sarbu spunea...

Ia uite ce chestie, pe Gandul.info au disparut toate comentariile. Inca o dovada ca "gherila digitala" exista si e cu ochii pe comentarii. Noroc cu cache-ul din Google: http://bit.ly/anBEJ9 .