12.4.10

A inceput contraofensiva mediatica pentru eRomania?

Azi am citit în Hotnews două luări de poziţie dinspre Siveco şi Oracle România (pentru cine nu ştie, Oracle e tehnologia de baze de date cu care Siveco e "in love") privind proiectul eRomania, cel de 500 de milioane de euro. Le putem vedea cu toţii aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-7121051-siveco.htm şi aici: http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-7120309-oracle.htm .

Acum, fireşte că nu ştim ce trebuie să acopere această sumă, dar nişte calcule simple ne-ar arăta că:

1. La o ofertă de 75 de euro / oră suma ar cumpăra 6,66 milioane de ore-muncă, adică toată munca unei firme de servicii IT cu 885 de angajaţi timp de 4 ani, în condiţiile în care încărcarea fiecărui angajat ar fi de 100% (180 de ore lucrate lunar şi 10 zile de concediu anual). Mă rog, în România nu există o companie IT de asemenea dimensiuni. Nici măcar Siveco nu are atâţia angajaţi.

2. La un preţ pe postul de lucru (calculator + sistem de operare + OpenOffice.org) de 600 de euro, proiectul ar putea acoperi preţul a 833.000 de calculatoare. Aproape că s-ar putea dota cu calculatoare fiecare post de lucru al statului (dacă îi excludem pe portari, şoferi, femei de serviciu şi alt personal auxiliar care n-are nevoie de calculator în munca de zi cu zi).

3. La un preţ de 0,1 euro / metrul de cablu UTP (sper să nu mă înşel asupra preţului) bugetul ar acoperi 5 milioane de kilometri de reţea.
3.1 La un preţ de 100 de euro / un ruter wireless acceptabil, s-ar putea cumpăra 5 milioane de rutere. Ai putea transforma toată România într-un uriaş hotspot.

4. La un preţ de 40 de euro pentru un permis ECDL, suma alocată acestui proiect ar asigura pătrunderea tainelor operării pe calculator pentru 12,5 milioane de oameni. Altfel zis statul ar putea asigura cu acest buget alfabetizarea IT pentru toată forţa de muncă din România (9 milioane de oameni) plus toţi elevii din clasele I-XII.

5. La un preţ mediu de 800 de euro site-ul de prezentare (creare+domeniu+hosting), bugetul ar putea asigura site-uri de prezentare pentru 625.000 de instituţii ale statului (primării, spitale, şcoli...). Nici nu ai ce face cu atâţia bani, pentru că nu există atâtea instituţii în România.

În concluzie, dacă unii vorbesc deja de beneficii, pe mine mă interesează un singur lucru: să văd pe ce naiba ar fi ăştia în stare să cheltuie atâta bănet.

2 comentarii:

dragon spunea...

Pai unde .. e simplu .. din 500 de milioane vro 10 maxim se duc in toata infrastructura + soft etc... restul in buzunarele/vilele celor avizati... simplu nu? Cateodata ma intreb de ce suntem fraieri si mai platim taxe?

Luigi spunea...

e-Romania este doar o alta poveste pentru necunoscatorii IT-ului si administratiei publice. Cine a crezut faza cu pixelul albastru o s-o creada si pe asta.

Proiectul este necesar. Ca implementator de sisteme IT, vad insa multe neajunsuri si lipsuri in definirea scopului si mijloacelor utilizate. Suficient de multe si de grave astfel incat proiectul sa fie neviabil.

Presupunand ca cineva (poate Dumnezeu) ar avea atata dorinta de a vedea transformat in realitate acest proiect asa cum a fost pus pe hartie, rezultatul final nu ar fi un succes, deoarece :
- nu exista o analiza a sistemului "as is"
- nu exista proceduri scrise pentru ceea ce se face acum, asa cum se face, neinformatizat
- nu exista analiza interfunctionala a domeniilor care se doresc unificate procedural : administratie locala, fisc, sanatate, etc.
- nu exista disponibilitate reala de adoptare a sistemului la nivelul unei mase critice de stackholderi (institutii, personal admnistrativ, cetateni utilizatori). Poate doar firmele private sa fie cele mai intersate.

Ce poate sa rezulte ? Un "ceva" care sa fie livrat cu niste contracte beton, imposibil de refuzat de catre beneficiar (administratia) ci doar de platit. Cine sunt beneficiarii reali ? ASE Soft sau cum ii mai cheama, care are relatii oficiale si neoficiale cu mediul politic decizional, Siveco - care "stie" sa lucreze cu statul, alte firme straine cu lipeala la UE (probabil grecesti, belgiene, italiene, portugheze). Posibil sa mai muste start-upuri create maine de catre oameni infiltrati in sistem sau interpusii lor si care vor lucra ca si subcontractori pentru bastanii care intra in fatza (daca vor sa intre in fatza).

Daca va rezulta totusi ceva, va fi un sistem nefunctional, invechit tehnologic inainte de a incepe sa functioneze, care foarte probabil mai mult va incurca decat va aduce beneficii reale.

Corolar : bugetul de 500 milioane euro va fi cu mult depasit.