18.7.09

Despre scandalul de la Spiru

Problema cu facultăţile astea particulare e că au reuşit să transforme în derizoriu chiar şi calificările obţinute pe bune de studenţii lor.

Când am predat la "Dimitrie Cantemir", prin 2001, din 60 de studenţi (3 grupe) doar 2 fete erau cu adevărat interesate de carte. Citeau întotdeauna pentru seminarii, erau pregătite, participau la discuţii etc. Ar fi făcut faţă fără probleme la orice facultate similară de stat. Restul studenţilor erau varză şi afacerea universităţii era să-i lase pe toţi pe toamnă şi să le mai umfle bani pe restanţe.

Acum, cei 2-3 studenţi care or fi absolvit pe bune la "Spiru Haret" se văd puşi în situaţia de a suporta oprobiul public din cauza lăcomiei fabricanţilor de diplome. Nimeni nu-şi face iluzia că la Spiru nu se făcea carte de-a-n pulea; am un prieten care a predat câţiva ani acolo şi mi-a zis că a văzut oameni înscrişi la Litere şi la Filozofie-Jurnalism (în paralel!... nişte somităţi, deh)  care habar n-aveau să scrie corect cu cratimă, mâncau litere şamd. După aia ne mirăm de atâtea vite de profesori care iau nota 2 la titularizare, fără să ştim de unde provin. Păi, uite, din asemenea facultăţi provin.

Aşa că indiferent dacă avem de-a face cu o luptă public-privat pentru o piaţă care, din toamna asta, se va restrânge dramatic (încep să iasă la iveală generaţiile rarefiate născute integral după 1989) sau cu o iniţiativă sinceră a ministrului educaţiei, cred că măsura de a scormoni cu băţul în muşuroiul de la Spiru e binevenită. Trebuie făcută curăţenie în mediul universitar şi Geoană e un cretin dacă nu înţelege cât capital pozitiv ar aduce PSD-ului această curăţenie, pornită de un ministru propriu. Căci, de fapt, ce ar fi de pierdut? Voturile a vreo 100.000 de "spirişti"? Dar câtă credibilitate se câştigă în ochii acelor 75% dintre românii cu drept de vot, adică vreo 11 milioane, care de ceva vreme nu mai ies la vot scârbiţi de duplicitatea şi minciunile politicienilor! O poziţie fermă, de susţinere vocală a propriului ministru în acest scandal, ar aduce PSD-ului mult mai multe voturi decât cele 100.000 pierdute. Oare va înţelege Geoană treaba asta?