20.11.08

Si totusi, ce potential de crestere are piata de e-commerce? (e-commerce #3)

Unul mare. La o comparaţie rapidă cu Franţa (piaţă de 16 miliarde de euro în 2007) rezultă că în România e-commerce-ul a făcut 0,14 din PIB în 2007 pe când în Franţa a fost de 0,85.

Indicatorul e-commerce de pe http://epp.eurostat.ec.europa.eu/ arată că 1,2% din cifra de afaceri a firmelor româneşti e făcută online (2007). Spre comparaţie, acest indicator este în Belgia 3,4%, Irlanda - 9,8%, Polonia - 3,2%, Ungaria - 2,4%, Cehia - 3,7%, Germania - 3,3%, Danemarca - 4,4%, UK- 7%, Norvegia - 8,5%, Islanda - 5,6%, Lituania - 5,4% dar şi: Italia - 0,9%, Bulgaria - 0,5%, Grecia - 0,9%, Austria - 2,1%, Cipru - 0,6%, Slovacia - 1,1%, Finlanda - 1,1%.

Concluzia e că ne aflăm mai degrabă în partea joasă a clasamentului, fără a fi ultimii. E bine! Pe mine mă sperie însă prezenţa Italiei, Finlandei şi Greciei în acest subsol al clasamentului, ceea ce înseamnă că o prezenţă de mai multe decenii în UE nu garantează câtuşi de puţin o creştere fenomenală a sectorului online, aşa cum se vede în nordul Europei (UK - Irlanda - Norvegia). Ceea ce rezultă însă cu claritate din statisticile Eurostat e că nu suntem câtuşi de puţin înapoiaţi sau întârziaţi faţă de restul Europei, ceea ce înseamnă că e imposibil să apreciem dacă piaţa va mai creşte, cu cât va mai creşte, sau dacă va stagna. Cum am spus într-un post mai vechi (cred că prin decembrie 2007) piaţa e limitată momentan de problemele generale ale economiei româneşti, în primul rând de lipsa infrastructurii care face imposibilă creşterea numărului de livrări. Tocmai faptul că România atinge totuşi un scor bunicel în condiţii atât de vitrege de infrastructură mă face să cred că românii sunt destul de deschişi către ideea de e-commerce şi locul României nu e spre coada, ci mai degrabă spre mijlocul clasamentului (pe la 2-3%). Viteza cu care am putea atinge însă acest procentaj ţine strict de viteza cu care se dezvoltă economia noastră care, ţinând cont de cei 5km construiţi de Bechtel în ultimii 5 ani, nu pare prea încurajatoare.