28.3.07

Reflectii asupra violentei

Citesc, in sfarsit, George Sorel, "Reflexions sur violence", cu vreo 10 ani de intarziere. Decat cand ar fi trebuit sa o citesc. Mai bine. Textul e incoerent, dezlanat si nu degeaba tipul ocupa un rol marginal in istoria marxismului.

Oricum, Sorel trebuie pus in contextul epocii sale, cand socialistii erau surprinsi sa vada alti socialisti, in speta pe social-democrati, dispusi sa "negocieze" cu dusmanul si mai mult, dispusi sa lupte cu mijloace politice pentru implinirea ideii revolutionare. Pentru Sorel, ideea socialista nu se poate atinge decat prin violenta, iar violenta cea mai usor de obtinut - este greva. Idealul grevistilor din toate grevele mai mici trebuie sa fie mobilizarea intr-o greva generala care sa blocheze sistemul capitalist si sa duca la preluarea puterii de catre muncitori. Daca muncitorii opresc lucrul, capitalistii nu mai sunt buni de nimic.

Paradoxal, prin ideile sale Sorel a fost mai mult un precursor al fascismului. Sorel a fost probabil primul filozof al masificarii, sau altfel zis - al maselor. Si asta pentru ca a fost primul filozof care a gandit evolutia societatii ca urmare a masificarii. Nu ca urmare a geniului individual sau de grupuscul (cum credeau, de exemplu, liberalii pasoptisti - Romania moderna fiind in esenta creatia unui mic numar de oameni). Ci ca urmare a solidarizarii unei mase enorme de indivizi uniti de un singur lucru, apartenenta la aceeasi clasa. Mussolini nu a facut altceva decat sa inlocuiasca in ecuatie "clasa" cu "popor", si voila fascismul. La vreo 20 de ani dupa Sorel, Ortega y Gasset constata deja "revolta maselor" si profetea neputincios teribilul razboi ce avea sa urmeze.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua, as avea mare nevoie de o statistica a nr. de tineri care folosesc internetul 2007... Stiti cumva de unde se pot obtine referiri statistice? Multumesc, Ana

Lucian Sarbu spunea...

Pai si eu de unde sa stiu, fata tatii?

Cel mai simplu ar fi sa incerci sa cauti ceva pe Google.